ANA SAYFA > MEDYA > Bugün 10 Kasım…

Bugün 10 Kasım…

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Bugün 10 Kasım…

Karşıyaka Spor Kulübü Sicil Kurulu Başkanı Noyan Uluğ'nun kaleminden...

İçim sızlıyor. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü kaybettiğimiz gün…
Saat 09.05…
İşte herkesin durduğu an bu!
Bugün hem Atam için gözyaşı döküyorum, hem de onun yadigarı olan Karşıyaka Stadı’nın yıkılmasından sonra yapılmamasına…
Hüznün ikiye katkıyor bugün… 
Atam; önünde saygı ile eğiliyorum. Affet bizi Ay-Yıldızımızı taktığın armamızın gururu olan ve senin emrinle yapılan stadı ne yazık ki yıktılar. Yapmıyorlar!..
Şimdi size Karşıyaka Stadının kısacık öyküsünü aktarmak istiyorum.
Ekim 2011 – Mavişehir’de 30 000 kişilik stat projesi hazırlandı. Gerekli anlaşmalar yapıldı. Ancak Büyükşehir Belediyesi, yapılması gereken İmar Planı değişikliğini reddetti. (Bu proje gerçekleşse idi, KSK nin kendi tapulu stadı olacaktı.) 
Mayıs 2013 – Karşıyaka Yalı Stadı projesi hazırlandı. Gereken onaylar alındı. Taraftarlar, Karşıyaka Stadı’nın Yalı arsasında yapılması için 15 000 imza topladı. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, KSK ile birlikte Göztepe Stadı’nın da eş zamanlı olarak yapılacağını belirtti. 
Ocak-2014: Karşıyaka Yalı Stadı ve Göztepe Stadı ihaleleri yapıldı. 
Mayıs -2014: Müteahhit firmalara yer teslimleri yapıldı. 
Mayıs-2014: Karşıyaka Stadı ihalesinin iptal edilmesi için 4 adet dava açıldı. Dava açanlar : İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Şehir Plancıları Odası, Bölgede yaşayan bir kısım vatandaşlar. 
Haziran – 2015: İtiraz ve davalara rağmen, Binalı Yıldırım’ın talimatı ile stat inşaatı başladı. Aynı yılın Aralık sonuna kadar temel, altyapı, kazık ve zemin iyileştirme çalışmaları tamamlandı. 
Nisan 2016: Açılan davaların 3 adedi stadın yapılmasına engel bulunmadığı sonucu ile reddedildi. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. İnşaat çalışmaları beklemeye alındı. 
Kasım – 2016: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı, yerel mahkemede kazandığı dava Danıştay tarafından red edildi. İnşaat devam için herhangi bir engel kalmadı. 
Mart -2017: O tarihteki müteahhit firma , “İşi sabit fiyatla aldığını, ihale tarihinden bu yana 2 yıl geçtiğini” belirterek fiyat farkı istedi. İnşaatı Spor Bakanlığı adına yürüten TOKİ, bu talebi uygun bulmadı ve ihaleyi iptal etti. 
Nisan -2017: Stadın, Göztepe ve Alsancak Statları ile birlikte ikinci kez ihalesi yapıldı. Karşıyaka Stadı ihalesini bu kez Rönesans firması kazandı. 
Temmuz – 2017: Karşıyaka Stadı’nın, Alsancak ve Göztepe Statları ile eş zamanlı olarak tekrar başlaması ve daha önce itiraz edilen konular elemine edilerek yeni imar planı ve yeni mimari proje hazırlandı. Hazırlanan yeni İmar Planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. 
09 Eylül 2017: Karşıyaka Stadı’ndaki inşaat işleri; Dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım ve Spor Bakanı Sayın Osman Aşkın Bak tarafından, Alsancak ve Göztepe statları’nın temelleri atılırken, eş zamanlı olarak yeniden başlatıldı. 
Ekim -2017: Türkiye Şehir Plancıları Odası, Karşıyaka Stadı yeni planına itiraz etti. Spor Bakanlığında yapılan toplantıda Şehir Plancıları’nın isteklerine göre mutabakat sağlandı ve 2. kere imar planı değişikliğine gidildi. 
Kasım- 2017: İkinci kez yapılan İmar Planı’na, bu kez birinci değişiklikte itiraz etmeyen 51 adet vatandaş, Şehir Plancıları tarafından kabul edilmiş ve mutabakat sağlanmış bu plana, aynı matbu dilekçe ile itiraz ettiler. 
Ocak – 2018: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı itirazları reddetti. Ancak, itiraz sahipleri bu kez, işin iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile dava açtılar. 
Mart -2018: Karşıyaka Belediyesi, Spor Bakanlığının İnşaat Ruhsatı için yaptığı müracaatı reddetti. Temmuz -2018: İşi sabit fiyatla alan Rönesans firması, ihale tarihinden itibaren 1,5 yıl geçmiş olması, gerekli izinler alınamaması vs. gibi gerekçelerle, ihaleyi yapan TOKİ ile anlaşarak ihaleyi iptal ettirdi. İş tasfiye edildi. 
Aralık - 2018: İmar Barışından faydalanıldı ve tamamlanan altyapı ve temel işlerine ilişkin olarak “Yapı Kayıt Belgesi” alındı. 
Şubat 2019: Stadın inşaatları için itirazlara konu olan otopark alanının temini amaçlı olarak Milli Emlak ve Orman Bakanlığı nezdinde yapılan girişimler sonucunda stadın arka alanında bulunan ve 412 araç kapasiteyi sağlayan toplam 4 996 m2 alan, otopark alanı olarak Spor Bakanlığına tahsis edildi. (Orman Genel Müdürlüğü’nün 14.02.2019 tarih ve E-316731 sayılı yazısı) 
Mart 2019: Karşıyaka Belediye Encümeni, Spor Bakanlığı’nın müracaatı üzerine Stadın otopark için tahsis edilen alanına otopark yapımı için gereken onayı verdi. 
Güncel Durum: İmar planının yürütmesini durdurma amaçlı olarak açılan davalar, Bilirkişi heyetinin de uygun görüş vermesine bağlı olarak yerel mahkemede ret edildi. Ancak yerel mahkemece ret edilen dava davacılar tarafından Danıştay nezdinde temyiz edildi. Davacıların yürütmenin durdurulması talebi Danıştay tarafından ret edildi. Dava, halen Danıştay nezdinde devam ediyor. 
Bu arada yeni dönemde yerel iktidara gelen başkanlar hükümet kanadına “Siz yapamayacaksanız bırakın biz yapalım” dediler. Bunun üzerine de Gençlik ve Spor Bakanlığı projeyi “Alın o zaman yapın diyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verdi…
Aradan geçen zaman için de “Stat” için sesler yükselince belediye yetkilileri önce proje bedelini 20 milyon, sonra 10 milyon olarak açıkladı. Nasıl ödeyeceğiz derken zaman geldi geçti… Şimdi soruyorum: 
Bu parayı ödeyemeyecek olan belediye bu stadı nasıl yapabilecek?
Şimdi belediye pardon diyerek konuyu yine hükümete taşımalı ve hükümetin burasını stat olarak hizmete açılmasını sağlamalı. 
Peki; Karşıyaka Stadı Neden yerinde yenilenmeli?
İnsanlar gibi şehirlerin de hafızaları vardır. Karşıyaka Stadı alanı, 100 yıldır spor alanı ve stadyum olarak şehre hizmet etmektedir. Bu anlamda şehrin tarihini temsil eder. Bu tür alanların, içinde müzeleri ve hatıraları ile birlikte yaşatılması gerekir.
Sevgili Atam… Senin yapılması için emir buyurduğun ve yıkılarak yapılmayan ve annenizin adını taşıyacak olan Zübeyde Hanım Karşıyaka Stadının son durumu da bazen korsan otopark, bazen de çöplük olmasıdır.
Benim suçum varsa ben senden özür dilerim…
Bugün günlerden yine 10 Kasım… Özlemimiz her geçen saniye daha da artıyor…
Atam; emanetini korumaya ve Ay Yıldızımızı armamızda sonsuza kadar taşıyacağımıza söz veriyoruz… 

PAYLAŞ
Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Secder Akıncı'yı kaybettik...
Sonraki Haber Karşıyaka Atatürk'ü saygıyla andı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?