ANA SAYFA > İZMİR > Dr. Aytun Çıray'da bedelli askerlik çıkışı

Dr. Aytun Çıray'da bedelli askerlik çıkışı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Dr. Aytun Çıray'da bedelli askerlik çıkışı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, son günlerde tartışılan bedelli askerlik konusunu Meclis gündemine taşıdı.

Çıray, Recep Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasından sonra ilk ele alacağı konulardan biri olduğu iddia edilen yeni bedelli askerlik yasasıyla ilgili bir çıkış yaptı. Çıray, yeterli parası olmayanların da bedelli askerlikten yararlanması gerektiğini bildirdi ve CHP’nin geçmişte Meclis’e bu konuyla ilgili verdiği kanun teklifini hatırlattı.

MÜSTAKBEL BAŞBAKANIN KIYMETİ HARBİYESİ YOK MU?

CHP’li Çıray, Milli Savunma Bakanı Yılmaz’ın 8 Temmuz 2014’te gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili soruları üzerine “Tek kelimeyle yok böyle bir şey” dediğini hatırlattı ve sordu:

“Bedelli askerlik uygulamasının çıkıp çıkmamasının Sayın Erdoğan’ın kararına bağlı olduğunu açıkladığınıza göre, size göre müstakbel başbakanın kıymeti harbiyesi yok mu?” 

 KAMU VİCDANINA SIĞMAZ

CHP’li Çıray, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Medyada yer alan haberlere göre, yeni bir bedelli askerlik uygulamasının gündeme geldiğini belirten CHP’li Aytun Çıray, “Ancak çıkması beklenen bu yasal düzenlemede adaletsizlik olacağı anlaşılıyor. Parası olan parasını bastırıp askerlikten kurtulacak. Parası olmayan ise askere gidecek” dedi.

“Bu yönüyle çıkarılacak yasal düzenleme adil olmaktan uzak kalır” diyen Çıray, “Bu, kamu vicdanına da sığmaz. O halde yapılması gereken, yoksul ve belirli bir gelirin altında yaşayan yurttaşlarımızın da bedelli askerlikten yararlanabilmesidir” görüşünü savundu.

 

 

ÖDEME İMKÂNI OLMAYAN İÇİN YASAL DÜZENLEME

Çıray, maddi durumu iyi olmayan ve ödeme imkânı olmayan vatandaşların da bedelli askerlik yapabilmelerinin CHP programında yer aldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Yeni yasal düzenlemenin içine ödeme imkânı olmayan kişilerin de bedelli askerlikten yararlanması için bir hüküm konulması doğru olur. Cumhuriyet Halk Partisi, bu hassas konuyu daha önce parti programına koymuş ve maddi imkânı yetersiz olanların da bedelli askerlikten bedelsiz yararlanabilmesi için geçmişte kanun teklifi vermişti. Adaletsizliğin ortadan kaldırılması için yeni çıkarılacak olan yasanın parası olmayan insanları da koruması gerekiyor…”

14 BİN TL’NİN ALTINDA GELİRİ OLAN PARA ÖDEMESİN

Yüzbinlerce gencin bedelli askerlik uygulaması beklediğinin altını çizen Çıray, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a şöyle seslendi:

“AKP hükümeti yönetiminde gelir dağılımı aşırı bozulduğuna göre, CHP’nin TBMM verdiği kanun teklifinde olduğu gibi yıllık geliri 14 bin lira ve daha az olan gençler hiçbir bedel ödemeden zorunlu askerlik hizmeti yapmış sayılmalı mıdır?  Geliri 14 bin 1 lira ile 25 bin lira dahil olanlar ise 7 bin 500 lira ödeyerek bedelliden yararlanmalarına; 25 bin liranın üzerinde geliri olanlar ise 15 bin lira ödemeleri halinde askerlik hizmeti yapmış sayılmaları konusunda ne düşünüyorsunuz?

Çıray’ın Milli Savunma Bakanı’na yönelttiği sorular şöyle:

1-) 8 Temmuz 2014 tarihindeki açıklamanızın aksine bugünlerde basına yansıyan açıklamalarınızda bedelli askerliğin yakında çıkabileceğini ifade ettiniz. Bir aylık zaman dilimi içinde değişen nedir? Bedelli askerlik konusunda yeni bir çalışma yapıldığı doğru mudur?

2-) Daha önceki bedelli askerlik yasasında yaş sınırı 30 olarak belirlenmişti. Yeni düzenlemede yaş sınırının CHP’nin önerdiği gibi 28 gün almış olmak yeterli olacak mıdır?

3-) AKP hükümeti yönetiminde gelir dağılımı aşırı bozulduğuna göre, CHP’nin TBMM’ye verdiği kanun teklifinde olduğu gibi yıllık geliri 14 bin lira ve daha az olan gençler hiçbir bedel ödemeden zorunlu askerlik hizmeti yapmış sayılmalı mıdır?

4-) Geliri 14 bin 1 lira ile 25 bin lira dahil olanlar ise 7 bin 500 lira ödeyerek bedelliden yararlanmalarına; 25 bin liranın üzerinde geliri olanlar ise 15 bin lira ödemeleri halinde askerlik hizmeti yapmış sayılmaları konusunda ne düşünüyorsunuz?

5-) 8 Temmuz 2014’te gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili soruları üzerine “Tek kelimeyle yok böyle bir şey” demiştiniz; şimdi de bedelli askerlik uygulamasının çıkıp çıkmamasının Sayın Erdoğan’ın kararına bağlı olduğunu açıkladığınıza göre, sizin için müstakbel başbakanın kıymeti harbiyesi yok mu?

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Kadına karşı şiddette en çok vaka İzmir'de yaşandı...
Sonraki Haber Foça ve Bostanlı Masterler'in dostluğu...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?