ANA SAYFA > İZMİR > BERGAMA UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE

BERGAMA UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
BERGAMA UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE

Bergama, Katar’ın başşehri Doha’da düzenlenen 38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, 21 ülkenin de oyunu alarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi.

Bergama, dünyanın 999. mirası oldu. Çalışmalarına 2010 yılından beri devam eden Bergama, listeye, "Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" olarak girdi. Türkiye’den iki dosyanın aday olduğu oylamada Bursa’nın Cumalıkızık köyü ise "Bursa ve Cumalıkızık Osmanlı'nın Doğuşu Alanı" olarak, dünyanın 998. mirası kabul edildi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, yaptığı açıklamada ilçenin tarihî mirası ve kültür zenginlikleriyle İzmir’in tarihe açılan kapısı olduğunu belirterek, “İlçemizin Dünya Mirası Listesi'ne girmesinden dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Bu alandaki çalışmalara 2010 yılında başladık. Bergama, ilk olarak 2011’de geçici olarak listeye girdi ve Türkiye’de ilk olarak Bergama Belediyesi bünyesinde UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi kurularak bu çalışmalar yürütüldü. Üç yıl gibi kısa bir sürede de kalıcı olarak listeye girdik. Bundan sonrası Bergama için çok daha önemli, çünkü turizm konusunda büyük bir hamle kazanacak ve bu hamleyi de en iyi şekilde değerlendirecektir. Bergama, büyük bir işi başarmıştır. Artık Bergama'ya sadece yerel yöneticiler değil, Kültür Bakanlığı ve diğer bakanlıklar önem vermek zorundalar, çünkü Dünya Mirası Listesi'ne giren kentler, kültürel miras olarak kabul edilip bu kentlerdeki tarihî güzelliklerin sürdürüleceğinin bakanlıklar düzeyinde garantisi veriliyor. Bergama olarak bugüne kadar alamadığımız desteği artık alacağız. Bergama, belki bir iki yılda olmasa bile gelecek 10 yılda kaderini değiştirecek bir işi başarmıştır, hayırlı olsun.” dedi.

Bu arada ilçenin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi, vatandaşlar arasında da sevinçle karşılandı. Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama programı düzenlendi. Işık ve havai fişek gösterileri yapılırken bir müzik grubu da konser verdi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İZMİR'İN YENİ GEMİLERİNİN İSİMLERİ BELİRLENDİ
Sonraki Haber KARŞIYAKA UMUT SÖZEN'İ İSTİYOR

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?