ANA SAYFA > İZMİR > Başkan Soyer'den miting gibi açılış töreni

Başkan Soyer'den miting gibi açılış töreni

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Başkan Soyer'den miting gibi açılış töreni

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Meydanı’nda miting gibi bir törene imza attı. İZSU Genel Müdürlüğü’nün tamamlanan devam eden ve gelecek dönemde yapılacak yatırımları kapsayan 28 milyar liralık altyapı yatırımlarının önemli bir kısmının toplu açılış ve temel atma töreninde konuşan Başkan Soyer, “İlk sözümüz de, son sözümüz de, son nefesimiz de İzmir! Benimle birlikte yola devam etmeye var mısınız? Değerlerimizi koruyup geliştireceğiz, yeni hedeflere ulaşacağız, birlikte emek vermeye hazır mısınız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Büyük Altyapı Yatırımları Toplu Açılış ve Temel Atma Töreni, Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Başkan Tunç Soyer, İZSU’nun 28 milyar liraya ulaşan yatırım ve projelerini kamuoyuna binlerce kişinin katıldığı törenle duyurdu. Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran İzmirlilere CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, belediye bürokratları, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı törende ‘İzmir Tunç’tur Tunç kalacak’, ‘Her zaman yanınızdayız Başkanım’, ‘Aşkla İzmir’ dövizleri de dikkat çekti. 

Sadece elimizi değil, gövdemizi de taşın altına koyduk
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, büyük altyapı seferberliği kapsamında İZSU Genel Müdürlüğü’nün yaptığı 28 milyar TL'lik dev yatırımla, İzmir'de sadece ellerini değil, gövdelerini de taşın altına koyduklarını belirterek, “Hizmetlerimizi İzmir'in 156 yıllık belediyecilik tarihine altın harflerle kazıdık. Söz verdik, yaptık. Bugün, bu gurur tablosunu hep birlikte kutlamak için bir aradayız. İZSU Genel Müdürlüğümüzün 28 milyar lirayı bulan yatırımlarının ulaştığı göz kamaştırıcı noktayı tarihe not düşmek üzere buradayız” dedi. 

Güvenli bir yaşamı teminat altına almak için kolları sıvadık
5 yıldır yerin metrelerce altını oya gibi işleyerek, binlerce kilometre hat inşa eden görünmez kahramanların, emekçilerin alın terini görünür kılmak ve onlara da bir teşekkür sunmak için toplandıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Cumhuriyetimizin 100. yılında, her biri bir devrim niteliğinde olan çok büyük işler başardık. 300 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı,  3200 kilometre içme suyu hattı, 1400 kilometre kanalizasyon hattı, 3 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi, 8 paket atıksu arıtma tesisi, 2 atıksu arıtma tesisimizde kapasite artırımı, 5 içme suyu arıtma tesisi, 11 paket içme suyu arıtma tesisi, 1 içme suyu arıtma tesisinde kapasite artırımı ve aşırı yağışlara önlem olarak 200 noktada doğrudan müdahalelerle ürettiğimiz kalıcı çözümler. Tüm bunlar İzmirlinin can ve mal güvenliği için yaptığımız hizmetlerdir” diye konuştu. 

İzmir'in 50 yılını garanti altına aldık
Körfez'deki kirliliğin ve koku sorununun en temel sebeplerinden birisi birleşik sistem denilen sistem olduğunu da açıklayan Başkan Tunç Soyer, “2019’a kadar İzmir tarihi boyunca 600 kilometrelik yağmur suyu kanalı yapılmıştı. Biz sadece dört yılda 300 kilometre yeni kanal inşa ettik. 2024 yılında bu rakam en az 400 kilometreye ulaşacak. Artık, İzmir'in atık suları arıtma tesislerine, yağmur suları ise hiç kirlenmeden doğrudan Körfez’e akıyor. Yağmur sularının arıtma tesisine gelmesini engelleyerek hem işletme maliyetlerini düşürdük hem tesislerin ömrünü uzattık. İzmir'in koku sorunu artık tarihe karıştı. Bunu başarmak için, bugüne kadar üstüne sürekli bant yapıştırılan ve her yağmurda yeniden kanayan o yarayı iyileştirdik. 7 milyar TL'lik bir yatırımla, bugünün gençleri torun sahibi olduğunda dahi çalışacak bir sistem kurduk. İzmir'in 50 yılını garanti altına aldık” şeklinde konuştu. 
 
Hayal etmenin ötesine geçtik
Büyük Yağmur Suyu Ayrıştırma Projesi kapsamında kentin kritik noktalarından Buca’da tarihi öneme sahip bir altyapı projesi yürüttüklerinin altını önemle çizen Başkan Soyer, “Bugün yağmur suyu ayrıştırma hatlarının 300’üncü kilometresinin açılışını hep birlikte yapacağız. Bugüne kadar İzmir genelinde 30 ilçemizde yaptığımız yağmur suyu ayrıştırma hattı yatırımları doğrudan Körfezi etkiliyor. İzmir körfezinin yeniden masmavi, pırıl pırıl olması anlamına geliyor. İzmir'in refahının artması anlamına geliyor. İzmir'in 50 yıllık hayalinin gerçek olması anlamına geliyor. Bu hayal, İzmir Körfezi'ni yeniden yüzülebilir hale getirmek. Son 5 yılda yaptığımız çalışmalarla birlikte, analiz sonuçları gösteriyor ki, bu meselede hayal etmenin çok ötesine geçtik” dedi. 

Körfezdeki kirliliği kuşatma altına aldık
11 milyar 95 milyon TL'lik rekor bir yatırımla uygulanan Yaşayan Körfez Programı hakkında da bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin revizyonunu başlattık. Tesisimizde 1’inci, 2’inci ve 3’üncü fazlar düşük verimle çalışıyordu. 250 milyon TL'lik revizyon projesiyle tesisin verimliliğini ciddi ölçüde artırdık. Çiğli Arıtma Tesisi’ni daha da büyütecek dördüncü faz ünitelerinin inşaatı sürüyor. Böylelikle tesisimizin toplam arıtma kapasitesini 820 bin metreküpe çıkartıyoruz. Yine bu kapsamda Güneybatı Atık Su Arıtma Tesisi’mizin de kapasitesini 56 bin metreküpe yükseltiyoruz. Kapasite artışı sayesinde Narlıdere ilçesinin tamamının evsel atık suları Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi yerine Güzelbahçe’deki Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılacak. Karabağlar ilçemizde bir atık su arıtma tesisi kurulması içinse hazırlıklarımız başladı. Bu tesis İzmir’in ilk yeraltı arıtması olacak ve 100 bin metreküp kapasiteyle çalışacak. Artık Gaziemir, Buca ilçelerin tamamı, Karabağlar ilçemizin ise büyük bir bölümünün evsel atık suları Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi yerine Karabağlar atıksu arıtma tesisimizde arıtılacak. 2026 yılında tamamlayacağımız 850 milyon TL'lik bu çalışmamızın bir özelliği de EXPO 2026'nın bütünleyici bir parçası olması. Tesiste arıtılmış atık suların Meles Çayı’na verilmesiyle, Yeşildere’ye su kaynağı yaratacağız. Bu sayede, kent merkezinde ekolojik bir koridor oluşacak. Yaşayan Körfez Programımızın üçüncü ayağında ise arıtma sonrası süreci yönetmek yer alıyor. Bu çalışmamız kapsamında, kokunun ana kaynaklarından biri olan Çiğli Arıtma Tesisimizin etrafındaki çamur stok sahalarını rehabilite ediyoruz. Tesisin çamur çürütme ve kurutma ünitelerinde revizyon ve kapasite artışı yapıyoruz. Türkiye’nin en büyük ekolojik restorasyon projesi olan derivasyon kanalı projemizi yine bu doğrultuda hayata geçirdik. Bu sayede arıtılmış tatlı su, iç körfeze dökülmeyecek. Bunun yerine Gediz Nehri’nin eski yatağına hayat verecek. Tüm bunların yanı sıra Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin çıkışına günde 200 bin metreküp kapasiteli geri kazanım ünitesi kurarak, atık suları tarımsal ve kentsel kullanıma uygun hale getiriyoruz. 1 milyar TL'lik bu büyük yatırım, Körfez kıyılarındaki dalyanların ekolojik restorasyonu ve balık nüfusunun yeniden çoğalması için de hayati bir öneme sahip. Körfezde sığlaşma kaynaklı koku sorununun önüne geçmek için derelerin getirdiği teressübatı ortadan kaldırıyoruz. Körfez'deki kirliliği kıyıdan, karadan ve denizden kuşatma altına aldık. Sizlerin huzurunda bir kez daha söz veriyorum. Bu güzel Körfez'de yüzeceğimiz günler çok yakın” diye konuştu. 
 
Torbalı Atık Su Arıtma Tesisi’nin 2. Etabı tamam
5 yılda, 974 milyon 520 bin TL'lik büyük bir yatırımla 3 yeni atık su arıtma tesisi ve 8 yeni paket atık su arıtma tesisini İzmir’e kazandırdıklarını ifade eden Başkan Tunç Soyer, “3 atık su arıtma tesisimizde ise kapasite artırımı gerçekleştirdik. İleri Biyolojik Teknoloji ile çalışan Avrupa standartlarında arıtım yapan Foça Gerenköy Mordoğan ve Kemalpaşa Ulucak Atık Su Arıtma Tesislerimizi hizmete açtık. Atık suların İzmir'in denizini, akarsularını, toprağını kirletmesine müsaade etmedik. Urla Özbek, Buca Sebze Meyve Hali, Buca Balık Hali, Aliağa Çıtak, Bergama Süleymanlı, Torbalı Karakuyu, Çeşme Toki, Bergama Yukarıbey’de paket arıtma tesisleri kurduk. Torbalı, Ayrancılar Yazıbaşı ve Çiğli Atık Su Arıtma Tesisleri'nin kapasitelerini artırıyoruz. 4 milyar 187 milyon liralık yatırımla atık suların tesislerimize ulaşmasını sağlayacak 1400 kilometre kanalizasyon hattı inşa ettik. Ve bu tarihi günde, sizlere Torbalı Atık Su Arıtma Tesisi 2. etabının inşaatını tamamladığımızı ve mekanik montajını da tamamlayarak çok yakında hizmete alacağımızı da müjdelemek istiyorum” dedi 

Vatandaşlara kesintisiz sağlıklı içme suyu ulaştırdık
Göreve gelirken şehrin 30 ilçesini içilebilir musluk suyuna kavuşturacağına söz verdiğini dile getiren Başkan Soyer, “5 yılda, 4 buçuk milyon vatandaşımıza kesintisiz ve sağlıklı içme suyu ulaştırdık. 4 milyar 228 milyon TL'lik yatırımla 3200 kilometre içme suyu hattının yapımını tamamladık. Görev süremizde inşa ettiğimiz içme suyu hattının uzunluğu İzmir ile Barselona arasındaki mesafeye eşit. Sadece Çeşme ilçemizde, 1 milyar TL'lik devasa bir yatırım yaptık. Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan ilçemizin, özellikle yaz aylarında yoğun nüfus artışı nedeniyle yetersiz kalan, eskiyen ve kaçaklara neden olan içme suyu altyapısını yeniden ayağa kaldırdık. Çeşme'de, 1.Etap İçme Suyu Hattı Projemiz kapsamında 200 kilometrelik, 2.Etap İçme Suyu Hattı Projemiz ile 372 kilometrelik içme suyu şebekesi inşa ettik. 3. Etap İçme Suyu Hattı Projemizin uzunluğu ise 350 kilometre. Hızla artan nüfusu nedeniyle altyapı yatırımlarımızın odak noktalarından biri de Menemen ilçemiz. Menemen'de 70 milyon TL'lik yatırımla 63 kilometre yeni içme suyu şebekesi imal ettik. Bugün Menemen ilçemizde, devrim niteliğindeki 3 büyük çalışmamızın temelini atıyoruz” şeklinde konuştu.

Kemeraltı'nda büyük altyapı yatırımı
İZSU’nun kurumsal hizmet kapasitesini artırarak kentlilerin hayatını kolaylaştıracak uygulamaları hızla geliştirdiğini söyleyen Başkan Tunç Soyer, “Tamamladığımız devasa yatırımların yanında devam eden 3 milyar liralık yatırımın meyvelerini de bu sene almaya başlıyoruz. Bu projelerimiz arasında 982 milyon TL'lik yatırımla 3 yeni atık su arıtma tesisimiz, 571 milyon TL'lik yatırımla 2 yenilenebilir enerji projemiz, 466 milyon TL'lik yatırımla 51 kilometre atık su şebeke hattı, 867 milyon TL'lik yatırımla 374 kilometre içme suyu hattı yer alıyor. Ek olarak, Ödemiş Kaymakçı, Sekiköy, Pirinççi, Çamlıca, Tire Işıklar, Karateke, Kiraz Kaleköy,  Bergama ve Zeytindağ başta olmak üzere 17 adet yeni paket atıksu arıtma tesisini Şubat aynın sonunda hizmete alıyoruz. Geri kalan 23 paket atıksu arıtma tesisini de yıl sonunda hizmete alacağız. Bu yıl şehrimizin gözbebeği Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda, birinci etabını bitirdiğimiz altyapı ve üstyapı yenileme çalışmalarının 2. ve 3. etaplarını da tamamlıyoruz. Hedefimiz yenilenen altyapı ve üstyapısıyla Kemeraltı’nı UNESCO Daimi Listesi'ne dahil etmek. 2500 yıllık tarihiyle yeryüzünün en büyük açık hava çarşısı olan Kemeraltı'nın 80 yıldır el değmeyen altyapısını, tarihi dokusuna uygun bir üst yapıyla buluşturuyoruz. 2024 yılında ise 590 kilometre içme suyu hattı, 233 kilometre atık su hattı, 100 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı, 97 yeni içme suyu sondaj kuyusu, 3 atık su arıtma tesisinde kapasite artışı ve 6 yeni atıksu arıtma tesisi bugüne kadar yaptığımız yatırımları takip edecek” dedi. 

4,5 milyon İzmirlinin geleceği çalınmasın diye mücadele ettim
Bir müjdeyi daha İzmirlilerle paylaşan Başkan Soyer, “İzmir Körfezi için attığımız dev adımların hiçbiri, yaşadığımız enflasyondan ve ekonomik krizden asla etkilenmeyecek. Sadece Körfezin temizlenmesi için 405 milyon euro, yani 13 milyarlık bir uluslararası yatırım finansmanını İzmir’e kazandırmış bulunuyoruz” diye konuştu. 

Başkan Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Bu hizmetlerin ne anlama geldiğini ben size söyleyeyim. Körfezin kirlilik çilesi bitecek. Çocuklarımız, gençlerimiz ve bizler, bu körfezde yeniden yüzeceğiz. Çok az kaldı. İnanın bana, bu bir hayal değil. Çünkü İzmir her zaman en güzelini, en iyisini hak ediyor 5 yıl boyunca sadece İzmir için canla başla aşkla çalıştım. 4,5 milyon İzmirlinin geleceği çalınmasın diye mücadele ettim. Bir yandan geçmişin halı altına süpürülmüş tüm meselelerini çözmeye bir yandan da bu şehri ganimet olarak görenlerin oyununu bozmaya çalıştım. Çeşme başta olmak üzere cennet şehrimize göz diken rantiyeciler ile kavga ettim. Çünkü biz gücümüzü güzel İzmir’imizin temiz kalpli insanlarından alıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ ün yolundan yürüyoruz. İzmir daima kendi kaderini belirleyen çok ses, çok renk, çok nefes ile zenginleşen demokrasinin en kuvvetli kalesidir. Bu şehir kendi gücü ile yükselmeye, kendi halkını direnci ile ayakta kalmaya devam edecektir. İlk sözümüz de, son sözümüz de, son nefesimiz de İzmir! Benimle birlikte yola devam etmeye var mısınız? Değerlerimizi koruyup geliştireceğiz, yeni hedeflere ulaşacağız, birlikte emek vermeye hazır mısınız” dedi.

İZSU Genel Müdürlüğü’nün açılışını yaptığı projeler (11 Milyar TL)
- 3200 kilometre içme suyu hattı, 
- 1400 kilometre kanalizasyon hattı, 
- 300 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı
- 3 yeni atıksu arıtma tesisi (Foça Gerenköy, Mordoğan, Kemalpaşa Ulucak)
- 8 yeni paket atıksu arıtma tesisi (Urla Özbek, Buca Sebze Meyve Hali, Buca Balık Hali,Aliağa Çıtak, Bergama Süleymanlı, Torbalı Karakuyu, Çeşme Toki, Bergama Yukarıbey) 
- 3 atıksu arıtma tesisinde kapasite artırımı (Torbalı, Ayrancılar Yazıbaşı, Çiğli Aat 4. Faz 2. İkmal İnşaatı)
- 5 yeni içme suyu arıtma tesisi (Foça Musabey, Bornova Karaçam Göleti, Dikili Çandarlı Göleti, Karaburun Mordoğan Göleti, Bornova Kavaklıdere)
- 11 yeni paket içme suyu arıtma tesisi (Bayındır Gaziler, Bergama Örenli, Dikili Deliktaş-Demirtaş, Dikili Salihler Kıratlı, Bergama Gaylan-Armağanlar, Kemalpaşa Kızılüzüm, Ödemiş Köseler, Seferihisar Beyler, Tire Ortaköy Yemişler, Kınık İlçe Merkezi, Kiraz İlçe Merkezi)
- 1 içme suyu arıtma tesisinde kapasite artırımı (Halkapınar)

Yapımına başlanan projeler (3 milyar TL)
982 milyon liralık yatırımla 3 yeni atık su arıtma tesisinin, 571 milyon liralık yatırımla 2 yenilenebilir enerji projesinin, 466 milyon liralık yatırımla 51 kilometre atık su şebeke hattının, 867 milyon liralık yatırımla 374 kilometre içme suyu hattının yapım çalışmaları devam ediyor. 

Yapılacaklar (14 milyar TL)
590 kilometre içme suyu hattı, 233 kilometre atık su hattı, 100 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı, 97 yeni içme suyu sondaj kuyusu, 6 yeni atık su arıtma tesisi, 3 atık su arıtma tesisinde kapasite artışı ve 40 yeni paket atık su artıma tesisi. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Belly-Fit ve Yogalates Kursları başlıyor...
Sonraki Haber Sözeri: İkinci yarı böyle zor olacak

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?