ANA SAYFA > EĞİTİM > Yrd. Doç. Dr. Koray Akman: Turizm yatırımcısını zor bir sezon bekliyor

Yrd. Doç. Dr. Koray Akman: Turizm yatırımcısını zor bir sezon bekliyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Yrd. Doç. Dr. Koray Akman: Turizm yatırımcısını zor bir sezon bekliyor

Erken rezervasyon istatistiklerine dikkat çeken İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. T. Koray Akman, turizm yatırımcısına önemli uyarıda bulundu: “Turizmci 2015 yılı için borçlanarak yatırıma girmesin, turist sayısında önemli ölçüde azalmalar olabilir.”

Son aylarda yaşanan ekonomik ve siyasal olayların Türk turizmi açısından çok talihsiz gelişmeler olduğunu ifade eden İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. T. Koray Akman, “Gerek Rusya’daki ekonomik kriz gerekse Suriye’deki iç savaş, tatil tercihi yapma aşamasında olan turist için son derece caydırıcı nitelikte. Bu olayların üzerine bir de IŞİD ve Charlie Hebdo saldırıları da eklenince durum iyice kritik bir hal aldı. Turizmci 2015 yılı için borçlanarak yatırıma girmesin, turist sayısında önemli ölçüde azalmalar olabilir” dedi.

Erken rezervasyonlarda önemli düşüş

Rusya’dan gelen turistin yüzde 78,1’inin tercihinin Antalya olduğunu hatırlatan Akman, “Türk Tur Operatörleri Derneği Başkanı Akın Koç’un ifadesine göre Rusya’dan gelen erken rezervasyonlarda yüzde 40 oranında ciddi bir düşüş gerçekleşmiş, özellikle Antalya’daki turizmciler çok ciddi tedbirler almalı, kendilerini zor bir sezon bekliyor” dedi. İngiltere pazarındaki düşüşün şimdiden yüzde 40’ı bulduğunu belirten Akman, TÜRSAB verilerine göre, düşüş Almaya ve Hollanda pazarında yüzde 25, Norveç’te yüzde 35, İsveç’te yüzde 25’i buldu. 2015 yılı Yunanistan, İtalya ve İspanya’ya yarayacak. Bizden kaçan turist, daha güvenli gördüğü bu ülkelere gidecek, bu yüzden turizm yatırımcısının bu yıl çok dikkatli yatırım yapması gerekmektedir” dedi.

Rus pazarında durum kötü

Bir yandan varil başına dolar fiyatının düşmesi, diğer yandansa ABD ve Avrupa'nın uyguladığı yaptırımların Rusya ekonomisini kıskaca aldığını belirten Akman, Rusya’da şimdiden 20’den fazla yurt dışına turist gönderen tur operatörünün iflas ettiği bilgisini paylaştı. Akman, “Rusya, Türk turizmi için büyük önem taşımakta. 2014 yılı verilerine göre Türkiye’ye gelen 36 milyon 837 bin 900 turistin yüzde 12.16’sı Rusya’dan. Yani Rusya, Almanya’nın ardından 4 milyon 479 bin 049 kişi ile Türkiye’ye en çok turist gönderen ikinci ülke. Ancak ekonomik problemlerle savaşan ve alım gücü ciddi ölçüde düşmüş olan Rus halkının 2015 yılında turistik hareketlere katılabilecek bir bütçesinin olamayacağı kesin. Katılabilecekler ise muhtemelen Mısır gibi Türkiye’ye göre daha ucuz ülkeleri tercih edeceklerdir.”

Yunanistan, İtalya ve İspanya bu durumdan yararlanacak

Suriye’deki iç savaş, IŞİD terör örgütünün varlığı, Türkiye’nin askeri harekâta katılma ihtimalinin sürekli olarak gündemde kalması gibi talihsiz gelişmelerin de Türk Turizmi için ayrı bir tehlike olduğunu belirten Akman şu değerlendirmede bulundu:

“Avrupa’da Türkiye’nin savaşın içinde olduğu ile ilgili bir yanlış kanı var. Bu düşünce turizmde bize rakip olan ülkeler tarafından da abartılarak dillendiriliyor, yabancı medya Türkiye’nin Suriye sınırındaki çatışmaların görüntülerini devamlı vermekte. IŞİD’in infaz videoları ve Charlie Hebdo saldırısı da zaten var olan İslamofobinin en üs düzeylere çıkmasına neden oldu. Bir de İngiliz ve Fransız vatandaşlarının da bazılarından IŞİD’e katılanların olması ve bu geçişlerin Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesi Avrupa’nın İslam Ülkelerine ve Türkiye’ye bakış acısını değiştirdi. Artık Avrupa Birliği ülkeleri IŞİD’i de bahane ederek halkına Müslüman ülkelere ve Türkiye’ye gitmelerinin tehlikeli olduğu söyleyen bildiriler yayınlamakta. İspanya İçişleri Bakanlığı, IŞİD’in geçişlerde Türkiye’yi kullandığını söyleyerek, Türkiye'den gelenlerin gerek görüldüğünde takip edilmesine karar verdi. Bu nedenle 2015 yılında Türkiye’ye gelen Fransız vatandaşlarında yüzde 20’lik bir azalma beklenmekte. Bu da 90 bin kişiye denk gelmektedir.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Kebir: Sektörde asılsız yapılan dedikodular üyelerimizin marka değerini düşürüyor
Sonraki Haber Modanın kalbi Karşıyaka'da atacak

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?