ANA SAYFA > EĞİTİM > Yeni anayasa gençlere ücretsiz internet fırsatı yaratabilir mi?

Yeni anayasa gençlere ücretsiz internet fırsatı yaratabilir mi?

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Yeni anayasa gençlere ücretsiz internet fırsatı yaratabilir mi?

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında gençlere daha olumlu şartlar sağlayan düzenlemeler yapılabileceğini söyleyen İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Merdan Hekimoğlu, günümüzde bir ihtiyaç haline gelen internet kullanımının, gençlerin ücretsiz kullanımına sunulacağı bir maddenin anayasada yer alması önerisinde bulundu.

İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Genç Hukukçular Derneği işbirliği ile düzenlenen ‘Yeni Anayasa ve Gençlik’ isimli konferansta İzmir Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Merdan Hekimoğlu konuşmacı oldu.  Gençlik ve Spor Bakanlığının desteği ile sürdürülen ‘Yeni Anayasada Gençliğin Tanımlanması Projesi’ kapsamında düzenlenen konferansa, İzmir Vali Yardımcısı Zülkif Dağlı’nın yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler de katıldı. Gençleri ilgilendiren konuların anayasada nasıl düzenlenmesi gerektiği hususundaki görüşlerini aktaran Prof. Dr. Hekimoğlu, Avrupa ülkelerinin anayasalarından örnekler verdi. Günümüz gençliğinin teknolojiyle olan yakınlığı konusuna dikkati çeken ve Finlandiya’da genişbant internet erişiminin bütün vatandaşlar için yasal bir hak olarak tanındığını belirten Hekimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünün gençleri, teknolojiyle aralarındaki organik ilişki sebebi ile “teknomedyatik nesil” olarak anılıyor. Genişbant internete erişimin herkes için temel bir hak olarak tanındığı ve 15-29 yaş aralığındaki gençlerin bundan, belirli koşullar çerçevesinde, ücretsiz olarak yararlanmasını sağlayan bir anayasa maddesi, Türkiye’de hayata geçirilebilir. Bilgi Toplumu Çağı’nda internete serbest erişimin temel bir hak olduğunun hukuki tescili müstakbel anayasayla mutlaka yapılmalıdır”

15-29 yaş aralığındaki nüfusun genç olarak tanımlandığını ancak Türkiye Büyük Millet Meclisinde bu yaş aralığında çok az sayıda milletvekilinin bulunduğunu hatırlatan Hekimoğlu, gençlerin siyasi yaşamda temsili konusunda ciddi bir takım sorunlar olduğunu dile getirdi. Seçilme yaşının 25 yaşın bitirilmesine indirilmesinin bu anlamda yeterli olmadığını da sözlerine ekleyen Hekimoğlu, seçilme yaşının seçmen yaşında olduğu üzere 18’in doldurulmasına düşürülmesi konusunun artık tartışılmaya başlanması gerektiğini ifade etti.

Yeni anayasa çalışmaları doğrultusunda gençlere yönelik korumacı ve şüpheci bakış açısından sıyrılmış, aksine onların özerkliğini ve insan onurunu esas alan anayasal düzenlemelerin gündeme getirilmesinin son derece önem taşıyan bir nokta olduğunu vurgulayan Hekimoğlu, “Toplumun önemli bir kesimini oluşturan gençlerin isteklerinin dikkate alınması ve bunların çeşitli hükümlerle yeni anayasaya yansıtılması önemli bir gereklilik olarak önümüzde duruyor” dedi.

İzmir Vali Yardımcısı Zülkif Dağlı, Konferans sonunda Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu’na teşekkür plaketi takdim etti.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Altuğ, Fransa'da temaslarını sürdürüyor
Sonraki Haber Karşıyaka'da cimnastik şöleni

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?