ANA SAYFA > EĞİTİM > Türkiye’nin ilk ve tek Tohum Teknolojisi Merkezi Ege’de

Türkiye’nin ilk ve tek Tohum Teknolojisi Merkezi Ege’de

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Türkiye’nin ilk ve tek Tohum Teknolojisi Merkezi Ege’de

Türkiye de özellikle Ege Bölgesi’nde baharın yaklaşmasıyla çiftçiler fidan ve tohum ekmeye başladı. Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM) Müdürü Prof. Dr. A. Esen Çelen yönetiminde yürütülmekte olan tohum geliştirme çalışmaları her geçen gün yeni bir boyut kazanmaya devam ediyor.

Misyonlarının “Türk Tohumculuk sektörüne bilimsel ve teknik destek sağlamak ve bu amaca yönelik çözüm önerileri üretmek” olduğunu söyleyen Prof.  Dr.  Çelen, bu konuyla ilgili olarak sürdürdükleri bilimsel projeler ve seminerlerle gerek öğrencileri, gerekse toplumu bilinçlendirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.

Prof.  Dr.  Çelen, “Tohum ve tohumculuğun öneminin bu kadar büyük olması tohumda kalite faktörünü ortaya çıkarmaktadır. Çünkü kaliteli bir tohumluk verim ve üretimdeki artışın ilk basamağını oluşturmaktadır. Bu düşünceden hareketle Ege Üniversitesi bünyesinde, tohumluk materyalini oluşturan tohum ve fidelerde üretim öncesi yapılması gereken birçok test çalışmasını yürütmek, araştırmalar yapmak ve sektöre eğitim hizmetleri sunmak amacıyla Rektörlüğümüze bağlı olarak kısa adıyla TOTEM olan "Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuş ve Merkez Yönetmeliğimiz 28 Ekim 1998 Tarih ve 23507 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir” dedi.

Tohum kalitesi konusunda Türkiye de açılan ilk ve tek tohum teknolojisi merkezi olma kimliğini taşıyan TOTEM, alana ilişkin yetkin kadrosu ve teknik donanımıyla 2002’de altyapısını tamamlayarak başladığı profesyonel faaliyetlerine devam ediyor.

Prof.  Dr.  Çelen,  “TOTEM,  ISTA (Uluslararası Tohum Test Birliği) ile ortaklaşa çalışarak bugün gelinen noktada tohum ve fidelerde bakteri, virüs ve fungal hastalıklar başta olmak üzere, tohumluğa ilişkin 18 farklı analizde sektöre test hizmeti verebilen Türkiye’nin tek Tohum Teknolojisi Merkezi olmanın haklı gururunu taşımaktayız” dedi.

“ TÜRKİYE’NİN TEK TOHUM TEKNOLOJİSİ MERKEZİ OLMANIN GURURUNU TAŞIYORUZ”

Merkezin amacının “Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) tanımlanması ve çalışanların sektöre ilişkin eğitilmesi ve bilgilendirilmesidir” diyen  Prof.  Dr.  Çelen, “TOTEM hali hazırda uzman araştırıcı kadrosu ile Türk tohumculuk sektörünün temsilcilerinin sorunlarını yerinde tespit etmek ve çözüm üretebilmek amacıyla pek çok teknik inceleme ve toplantı gerçekleştirmeye devam ediyor” dedi.

Prof.  Dr.  Çelen, “ Ayrıca kuruluşundan bu güne kadar 1 AB projesi, 2 DPT projesi, 1 TÜBİTAK projesinin yanı sıra 26 adet de üniversite destekli proje gerçekleştiren merkezimiz, proje hazırlama ve yürütme konularında uzmanlaşmıştır. Merkez bünyesinde halen çok sayıda proje yürütülmektedir. Merkezde şu an, toplam 7 laboratuvarda fiziksel analizler ile birlikte viroloji, bakteriyoloji, mikoloji, moleküler vb. testler gerçekleştirilmektedir. Bunların yanında merkezde biri soğuk hava olmak üzere dört adet depo, bir adet iklim odası, bir adet mikroskop odası ile yönetim ofisleri bulunuyor. TOTEM, bu güne kadar olduğu gibi, bundan sonra da ülkemizin tohumculuk sektörüne hizmet etmeye devam edecektir” diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Matematik Olimpiyatı Şampiyonları madalyalarını taktı
Sonraki Haber Pınar Karşıyaka, Banvit deplasmanında

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?