ANA SAYFA > SAĞLIK > Tıp Fakültelerindeki kadavra sıkıntısı devam ediyor

Tıp Fakültelerindeki kadavra sıkıntısı devam ediyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Tıp Fakültelerindeki kadavra sıkıntısı devam ediyor

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas, 24 Ekim – 31 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ''Ulusal Anatomi Haftası'' ile ''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' kampanyası hakkında basın açıklaması yaptı. Kampanyanın temel noktasının Tıp Eğitiminde yaşanan “Kadavra Sorununu” toplum ile paylaşmak olduğunu ifade eden İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas kampanyanın Tıp eğitimi bakımından önemini vurguladı.

Tıp Fakültesi ve Tıpta Uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavranın vazgeçilmez bir eğitim materyali olduğunu belirten Prof.Dr. Malas, toplumumuza gelişmiş toplumlarda sunulan tedavi yöntemlerinden yararlanma imkânı sağlamak için de kadavra temininin önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye’de “Kadavra görmeden mezun olan tıp öğrencileri var”

Türkiye de her geçen yıl tıp fakültesi öğrenci kontenjanlarının arttığına dikkat çeken Prof.Dr. Malas, “Tıp fakültelerinin içerisinde 25 kişiye bir veya 50 öğrenciye bir kadavra sunan yerlerin sayısı çok az miktardadır. Ayrıca kadavra pratiği sunamayan tıp fakültesi sayısı da azımsanmayacak kadar yüksektir. Ülkemizde kadavra bulunan merkez sayısı da 20 civarındadır. Bu nedenle kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin “Temel tıp eğitimi” bakımından en büyük sıkıntılarından biridir. Eğitim öğretim yılının başlangıcında tıp eğitimine başlayan parlak beyinlerin alacakları tıp eğitimi bakımından bu rakamlar hiçte hoş gözükmemektedir” dedi.

Fakültelerinin bu anlamda öncü bir fakülte olduğunu söyleyen Prof.Dr.Malas, “Tıp Fakültelerimiz içerisinde tıp eğitiminde kadavrayı ideal sayı olarak belirlenen on öğrenciye bir kadavra olarak gören hiç bir fakültemiz bulunmamaktadır. İKÇÜ Tıp Fakültesi bu konuda öğrencilerine kadavra eğitimi yaptırabilen şanslı bir fakültedir” diye konuştu.

‘Diyanet İşleri Başkanlığı Desteği’                                   

Bunun yanında Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinde de kadavra eğitiminin şart olduğunu belirten Prof.Dr. Malas, mevcut yasaların kadavra bağışına engel olmadığını ancak toplumdaki bilgi eksikliği nedeniyle bağışın yetersiz kaldığını söyledi.  Prof.Dr. Malas, ''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' adlı kampanyada amacımız Organ Bağışı gibi vatandaşlarımızı çok kutsal bir hareket olarak bedenlerini ölüm sonrası tıp eğitiminde kullandırabilmek ve bunun sosyal değerini paylaşabilmektir. Diyanet İşleri Başkanlığımızda bu konuda tıp eğitmeni olarak bizlere destek vermekteler. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Yüksek Öğretim Kurulumuzda bu kampanyamız içerisinde Tıp Eğitimine gönülden destek vermektedir” şeklinde konuştu.

Gönüllü bireyleri bekliyoruz

Tıp eğitiminin en büyük sorunu olan 'Kadavra Temini' yönündeki toplumsal duyarlılığı arttırmak yönündeki çalışmalara büyük ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Prof.Dr.Malas yazılı ve görsel medyanın konuya gösterdiği duyarlılığa teşekkür ederek  “Beden bağışı ile ilgili ayrıntılı bilgiler Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği web sayfasından (http://anatomidernegi.org) veya Tıp Fakülteleri Anatomi Anabilim Dalı Başkanlıklarından temin edilebilir. Bedenini bağışlayacak olan gönüllü bireyler Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanlıklarına müracaat edebilir” dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka Ata’dan Ana’ya koşacak
Sonraki Haber CKD Karşıyaka Şube Sekreteri Avukat Kadan mazbatasını aldı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?