ANA SAYFA > İZMİR > Tarihi Yukarıköy vitrine çıktı

Tarihi Yukarıköy vitrine çıktı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Tarihi Yukarıköy vitrine çıktı

İzmir Valiliğinin katkıları ve Narlıdere Belediyesi’nin 3 yıldır süren çalışmalarıyla restorasyonu tamamlanan, İzmir’in yeni turizm markası Tarihi Yukarıköy’de açılış heyecanı yaşandı.

Narlı Mahallesi sınırları içinde yer alan ve Narlıdere’nin ilk yerleşim yeri olan Yukarıköy’ün açılış törenine İzmir Vali Yardımcısı Ünal Çakıcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İlçe Kaymakamı Suat Dervişoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, geçmiş dönem İzmir Milletvekilli Türkan Miçoğulları, Umart Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Kaplan, siyasi partilerin temsilcileri, il ve ilçe protokolü, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. İzmir’e artık ‘yaşayan müze’ olarak hizmet verecek olan Yukarıköy’ün geçmişten gelen mirasını geleceğe taşıyacak tarihi projenin açılışında ilçede her hafta kurulacak olan yerel üretici pazarı da vitrine çıktı.

Açılış konuşmalarında söz alan ve İzmir ilinin kültür varlıklarıyla Türkiye’de 2.sırada olduğunu ifade eden İzmir Vali Yardımcısı Ünal Çakıcı, “Oldukça yüksek miktarda kültür varlığımız var. Biz de İzmir Valiliği olarak son 5 yılda 105 projeye destek sunmuşuz. Bu projenin 45’ini bu örnekte olduğu gibi belediyelerimizle yapmışız. 105 proje için 450 milyon TL’lik ciddi bir bütçe ayırmışız. Devam eden projelerimiz de var. Bu proje için ayırdığımız ödeneğin daha üstünde bir miktarı belediyemiz finanse etmiş. Kim bu iş için en ufak bir katkı sağlamışsa herkese teşekkür ediyorum. Güzel işlerde hep birlikte olmak dileğiyle herkese selamlarımı saygılarımı sunuyorum” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu da konuşmasında, Narlıdere Belediyesi ve İzmir Valiliğinin 3 yıllık süren bir çalışma ile kentte muhteşem bir atmosfer yarattığını söyledi. Özuslu, “Bizi bir zaman yolculuğuna çıkaran, gelecek nesiller için geçmişimizin zenginliğini koruyarak geleceğe miras bırakan bu eseri bu kente kazandıranlara teşekkür ediyorum. Yukarıköy’ün İzmir’in yeni cazibe merkezi olacağına hiç şüphemiz yok. Bu çalışma Yukarıköy sakinlerine girişimcilik ruhu da kazandıracak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in özellikle belirttiği gibi kadınların olmadığı hiçbir şeyin başarıyla ulaşma şansı yoktur” açıklamasında bulundu.

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, geçmişten geleceğe taşıdıkları Yukarıköy’ün restorasyonu sırasında pandemi ve ekonomik zorluklarla karşılaştıklarını ifade ederek, “Eğer burası bir an önce yapılmasaydı belki de terk edilecekti ve gelecekte belki de burada büyük büyük apartmanlar dikilecekti. Biz kamu görevi yapıyoruz. Çevremize, doğamıza ve geçmişimize sahip çıkmak da bizim en büyük görevlerimiz arasında yer alıyor. Vatandaşlarımızın vergileriyle restorasyonunu tamamladığımız bu tarihi bölgede de bunu gerçekleştirdik. Tarihimize sahip çıktık. 300 yıl önce kurulan bu tarihi alanda 122 binanın çatılarını, cephelerini onardık. Altyapısını yeniledik. Aydınlatma ve peyzaj çalışmaları gerçekleştirdik, yerel üretici pazarı kurduk. Tarihi ayağa kaldırdığımız bu çalışmayla Narlıdere’mize yeni bir turizm destinasyonu kazandırdık. Narlıdere’de kamu binaları, fabrikalar, büyük kurumlar yok. Bu yüzden buradaki en büyük istihdam olanağını günübirlik turizmle sağlayabiliriz. Bütün firmaları Narlıdere’mize, Yukarıköy’e yatırıma davet ediyorum” dedi. Narlıdere’nin turizmden daha çok pay alması için birçok çalışma gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Engin, “Barış Sokak-Güngören Caddesi’nde yaptığımız iyileştirmeler, bisiklet yollarımız, Ocak ayında bitecek olan Pir Sultan Abdal Yaşam Vadimiz, Park Orman Tesislerimiz, Slow Food Narlıdere ve daha birçok projemizle Narlıdere’mizi günübirlik turizmin merkezi yapacağız. Bu eseri Narlıdere’mize kazandırmamızda büyük katkıları olan Valiliğimize, Kaymakamlığımıza, Umart Mimarlık’a, mesai arkadaşlarıma, bu bölgenin altyapısını birlikte yenilediğimiz İZSU, İzmirgaz, Gediz Elektrik ile tüm kurum ve kuruluşlara, en çok da burada yaşayan yurttaşlarımıza gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Narlı Mahalle Muhtarı İbrahim Türksever ise atalarından miras kalan bu değerli bölgeye sahip çıkacaklarını ifade etti.

Belediye Başkanı Ali Engin açılış töreni ve kurdele kesiminin ardından Vali Yardımcısı Ünal Çakıcı, Kaymakam Suat Dervişoğlu ve yüklenici firma sahibi Umart Mimarlık Yönetim kurulu Başkanı Mahir Kaplan ve eşi Burcu Kaplan’a plaket ve çiçek takdim etti.

Adını Ali Onbaşı Deresi etrafındaki nar bahçelerinden alan Narlıdere’nin tarihi ve kültürel kimliği, bölgenin ilk yerleşim yerini kapsayan Yukarıköy Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi ile geleceğe taşınıyor. İzmir Valiliğinin katkıları ve Narlıdere Belediyesi’nin 3 yıllık yoğun çalışmasıyla aslına uygun olarak restore edilen yapılar, ziyaretçilerine geleneksel kültür deneyimini yaşatan bir ‘açık hava müzesi’ olarak hizmet verecek.  Geçmiş yaşam kültürünün izlerini barından, nüfusunu yüzde 90 oranında yerli halkın oluşturduğu Yukarıköy, kültür turizminin İzmir’deki yeni rotası olacak. Otantik yapısı ve zengin kültürel mirasıyla İzmir’in turizm destinasyonları arasındaki yerini alacak Yukarıköy, aynı zamanda toplumsal katılım ve sürdürülebilirliğin de merkezi olacak. Geleneksel mimarisi ve karakteri korunarak yaşayan bir müzeye dönüştürülen Yukarıköy’de yöre halkı da sağlam adımlarla sokağa çıkacak ve ekonomik özgürlüğe kavuşacak. Her hafta sonu yerel üretici pazarının kurulacağı tarih kokan bölgeye gelen ziyaretçiler hem yerel yemeklerin ve misafirperverliğin tadını çıkaracak hem de yeme-içme bölümleri ve kültür-sanat alanlarında yeni anılar biriktirecek.

YUKARIKÖY’DE NELER YAPILDI?
Narlı Mahallesi Yukarıköy Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi, İzmir Valiliğinin katkıları ve Narlıdere Belediyesi’nin aralıksız süren çalışmalarıyla 3 yılda tamamlandı. 10 bin 646 metrekarelik kentsel sit alanı ilan edilen bölgede yapılan çalışmalar kapsamında, 9 adedi tescilli olmak üzere toplamda 122 bina mukdes ekleriyle birlikte aslına uygun olarak restore edildi. Tarihi alanın altyapısı baştan aşağıya yenilendi, peyzaj ve aydınlatma çalışmaları gerçekleştirildi. Bölgeye bütünleşmiş şekilde yaya yolu ve dinlenme alanının da kazandırıldığı Yukarıköy’de, sadece tek ve iki katlı yapılar bulunuyor. Bölgede ayrıca geçmişi 1874 yılına dayanan Narlıdere Kültür Evi de yer alıyor.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İZSU Bostanlı'da geleneği sürdürüyor...
Sonraki Haber Karşıyaka Belediye şantiyesi çalışıyor...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?