ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > Tarihçi Mehmetefendioğlu: Soyağacınıza sahip çıkın

Tarihçi Mehmetefendioğlu: Soyağacınıza sahip çıkın

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Tarihçi Mehmetefendioğlu: Soyağacınıza sahip çıkın

Karşıyaka Rotary Kulubü tarafından düzenlenen toplantıya konuk olan Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmetefendioğlu, son dönemde büyük ilgi gören soyağacı ile ilgili bilgi verdi.

E-Devlet üzerinden yayınlanan soyağacı vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle karşılanırken ünlü tarihçi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu, "Gelecek nesillere bu bilgileri daha doğru şekilde aktarabilmek için herkese görev düşüyor. Bunun için ilk olarak aile büyüklerinizle konuşun ve onların anlattıklarını yazın. Bu gelecek kuşaklara soyağacınızı aktarmak için en güzel yol" dedi.

Ilk nüfus sayımının 1927 yılında yapıldığını ve Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş süresinde nüfus kayıtlarının son derece detaylı aktarıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mehmetefendioğlu, "E-Devlet üzerinden hizmete açılan Soyağacı uygulamasında bir yere kadar gidilebiliyor. Nüfus dairelerine başvurarak aslında daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Ancak burada önemli olan nokta şu, eskiler günlük ve hatıralar yazarmış. Günümüzde ise bu neredeyse yok. Bu önemli bir sorun" dedi.

Türkiye'deki her evde bir tarih, bil belge birikimi ve yaşanmışlık olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu, "Bunları gelecek kuşaklara aktarabilmek için biz tarihçilere veri gerekiyor. Bu yüzden ailenin en yaşlı üyeleriyle konuşun. Her evdeki bu hafızaya sahip olan kişilerin bilgilerini kağıda dökme konusundaki sıkıntıyı aşmamız gerekiyor. Aslında biz herşeyi saklayan bir milletiz. Hangi eve gitseniz, kesilmiş bir gazete kupürü, bir mektup, arkasında yazıların olduğu eski bir fotoğraf vardır. Ancak bunların hepsi naylon bir poşetin içindedir. Bu konuda biraz düzensiziz. O yüzden aile büyüklerinizle konuşun ve onların anlattıklarını yazın. Bu gelecek kuşaklara soyağacınızı aktarmak için hem en güzel yol hem de tarihçiler için bir hazine" diye konuştu.

Karşıyaka Rotary Klübü Başkanı Gaye Berköz de tarihe sahip çıkmanın önemine dikkat çekerek "Tarihimiz aslında hepimizin toplumsal hafızasıdır ve geçmişi hakkında doğru bilgiye sahip olan toplumlar ancak geleceklerini temelini sağlam atabilir. Unutmayalım tarih, geçmişe tuttuğumuz bir aynadır. Atatürk'ün söylediği gibi, 'Tarih ne güzel aynadır. Bugünkü uyanışı düne, geçmişe borçluyuz'. Bu yüzden hepimiz geleceğe doğru bilgi aktarılmasından sorumluyuz" diye konuştu. Berköz günün anısına Yrd. Doç, Dr. Mehmetefendioğlu ile birlikte Torunlar Atletizm Yarışması'na verdiği destek nedeniyle Atletizm İl Temsilcisi Hikmet Öncel'e plaket verdi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka'da Cihat Arslan da yol ayrımına geldi
Sonraki Haber Allah aşkına biri buna dur desin!..

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?