ANA SAYFA > EKONOMİ > Sanayi üretiminin Aralık ayı ve 2014 yılı performansı hedeflerin gerisinde kaldı

Sanayi üretiminin Aralık ayı ve 2014 yılı performansı hedeflerin gerisinde kaldı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Sanayi üretiminin Aralık ayı ve 2014 yılı performansı hedeflerin gerisinde kaldı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2014 yılı Aralık ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi. Yorgancılar; "Zorlu iç ve dış koşullara rağmen 2014 yılında sanayi sektörünün tümünde yüzde 3. 6, imalat sanayinde ise yüzde 3.2 düzeyinde üretim artışı yaşanmıştır. Bu oran yılbaşındaki öngörülerin gerisinde olmasının yanında ne sektörün ne de ülkenin ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren bir düzeyde değildir” dedi.

Türkiye'nin büyük hedeflerine ulaşabilmesi için bu oranın çok daha yüksek olması, yeni yılda bu hızın yeniden ivme kazanması gerektiğine değinen Yorgancılar, 2015’te yüzde 5’in üzerinde büyüme hedeflenmesi gerektiğini vurguladı.  Yorgancılar, “Ancak içinde bulunduğumuz dönem ne enflasyon, ne faizler ne de kurlar açısından olumlu bir iklime işaret etmiyor. Reel sektör için hava oldukça bulanık ve belirsizlikler içeriyor. Dünya genelinde adeta bir kaotik ortam varken, komşularımızdan Rusya ve Yunanistan zor günler geçiriyorken, kendimizi adeta bir girdabın içerisine atıyorcasına bağımsız kurumların bu kadar tartışılması güzel ülkemize zaman, enerji ve ümit kaybettiriyor” dedi.

Önümüzü görmekte zorlanıyoruz

Yaşanan gelişmeler ışığında üreten kesimin bugün önünü görmekte zorlandığını ifade eden Yorgancılar, “Oysa iş bekleyen 3 milyon insanımız, ulaşmak istediğimiz büyük hedeflerimiz var. Türkiye'nin büyük hedeflerine ulaşabilmesi için bu oranın çok daha yüksek olması, yeni yılda bu hızın yeniden ivme kazanması gerekmektedir. Bu nedenle 2015 yılının sanayi sektörü için adeta bir telafi yılı olmasını, yüzde 5'in üzerinde bir büyümeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin önce siyasette barış, birlik ve kardeşlik yaklaşımına sonra da ekonomide yeni rüzgarlara, yeni söylemlere ve yeni stratejilere ihtiyacı bulunuyor" diye konuştu. 

Orta düzeyli büyüme yeterli değil

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Aralık 2014’te toplam sanayi üretiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.6 oranında arttığını, 2014 yılının tamamındaki artışın ise 3.6 düzeyinde kaldığını hatırlatan Yorgancılar, “Sanayinin en büyük alt sektörü olan imalat sanayinde ise Aralık ayındaki büyüme yüzde 5.1, yıllık olarak ise yüzde 3.2 oranında gerçekleşmiştir. Toplam sanayi sektöründeki büyümenin daha yüksek oranda gerçekleşmesi 2013 yılında üretimi yüzde 3.6 oranında gerileyen madencilik sektörünün 2014 yılında yüzde 7. 4 gibi oldukça yüksek büyümesinden etkilenmiştir. Yine 2013 yılında üretim artışı duran elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtım sektörünün 2014'te yüzde 4.6 büyümesi de dikkati çekmektedir. Bununla birlikte 2014 aylar itibariyle oldukça istikrarsız büyüme yaşanan bir yıl olarak tarihteki yerini almıştır. Bu veriler 2014 yılının sanayi açısından orta düzey bir büyümeye işaret etmektedir ve biz sanayicilerin bunu yeterli görmesi söz konusu değildir" dedi.

Dikkatli olunmalı

2014 yılının özgün koşullarıyla birlikte geride kaldığını, 2015'in de kayıp yıl olmaması için çok dikkatli davranılması gerektiğini vurgulayan Başkan Yorgancılar sözlerini şöyle tamamladı;  "2015'in seçim yılı olması nedeniyle ekonomi üzerinde zaten bir stres bulunuyor. Ortadoğu yanmaya devam ederken en büyük ticaret partnerimiz AB ve Rusya ile Yunanistan ekonomilerini oldukça zorlu günler bekliyor. Ülkemizdeki 150 milyar doları aşkın sıcak para Amerika Merkez Bankası (FED)'in faiz kararına odaklanmış durumda. Enflasyonda baz etkisiyle beklenen düşüş ve buna bağlı olarak faizlerde öngörülen gerileme Ocak ayını pas geçti. Böyle bir ortamda hepimiz çok dikkatli konuşmalı, çok dikkatli davranmalı, ekonomik dinamikler zorunlu hale getirmeden bizler ekonomiye odaklanmalıyız. Aksi halde karşımıza çıkacak fatura çok ama çok büyük olacaktır." 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Ulusal Genç Solist Yarışması 8 yaşında
Sonraki Haber Bergama Ziraat Odası’ndan Pamuk Korbey’ine ziyaret

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?