ANA SAYFA > SAĞLIK > Rabia'nın şansı

Rabia'nın şansı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Rabia'nın şansı

Kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun arkasına sıkışmış kitle yüzünden hayatı kararan hatta yumurtalık kisti tanısıyla boşuna bir ameliyat da geçiren İzmirli 20 yaşındaki Rabia Yakın’ın başına iyi şeyler de geldi.

Genç kız, İzmir Kent Hastanesi’nde Prof. Dr. Kemal Yücesoy ve Opr. Dr. Göktuğ Akyoldaş tarafından Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle karın açılmadan yapılan bir yöntemle sağlığına kavuştu. Prof. Dr.  Yücesoy, “Bu ameliyat 5 santimlik bir kesiden kuyruk sokumu kemiğinin çıkarılmasıyla yapıldı. Dünya literatüründe de tekniği tam belirtilmemiş sadece iki olgu var” dedi.

ÖNCE YUMURTALIK KİSTİ, ARDINDAN BELDE OMURİLİKTE KİTLE TANISI

İzmir’in Kınık İlçesi’nde yaşayan Rabia Yakın’ı, kabızlık, geçmeyen bel, kuyruk sokumu, kasık ağrısı ile birkaç aylık adet düzensizliği hastanelik etti. Dertlerine çare arayan genç kız hastane, hastane, doktor doktor dolaştı. Rabia Yakın, bir eğitim hastanesinde yumurtalık kisti şüphesiyle laparoskopi ameliyatına alındı, ancak kitleye dokunulmadan operasyona son verildi. Yumurtalıkları temiz çıkan Yakın’a bu kez belde omurilikte tümör şüphesi olduğu, ameliyatın karmaşık ve zor olduğu söylendi. Rabia Yakın, babası Hayri Yakın ile başka hastanelerde derdine çare ararken,bir doktorun önerisiyle İzmir Kent Hastanesi’nde Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Kemal Yücesoy’a başvurdu. Yapılan tetkikler sonunda koksiks (kuyruk sokumu) önünde, rektum ve uterus arkasında 10X8 santimlik bir kitlenin yer aldığı belirlendi. Yakın, Prof. Dr. Yücesoy ve Beyin ve Sinir Cerrrahı Opr. Dr. Göktuğ Akyoldaş tarafından ameliyatı alınırken, yaklaşık iki yıldır hayatını kabusa çeviren sorunu Türkiye’de sadece Dr.Yücesoy tarafından uygulan yöntemle ortadan kalktı.

KARNI AÇILMADI, 5 SANTİMLİK KESİDEN AMELİYAT GERÇEKLEŞTİ

Prof. Dr. Yücesoy, dünyada bildirilmiş iki olgu olan yöntemin Türkiye’de bir ilk olduğunu, genel cerrahi deneyimini beyin cerrahisi uzmanlığıyla birleştirerek uyguladığını söyledi. Bu tür ameliyatların genelde karın açılarak yapıldığını ve hasta için ameliyat sonrasının da ciddi sıkıntılı geçtiğini belirten Prof. Dr. Yücesoy yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

“Hastamızın koksiks (kuyruksokumu) önünde, rektum ve uterus arkasında 10X8 santimlik bir kitle yer alıyordu. Bu öyle çok alışık olduğumuz bir kitle değil. Kalın bağırsağın son kısmına baskı yaparak kabızlık yapıyor. Yine uterusa baskı yaparak adet düzensizlikleri ortaya çıkar. Normalde bütün dünyada bu ameliyat karın açılarak yapılır, iç organlar üzerinden kitleye ulaşılır. Burada rektum denilen kalın bağırsağın son kısmı karın duvarına çok yapışık, dolayısı ile onu çok hareket ettirilemediği için üstten bağırsak karnından dışarıya çıkarılıyor. Yani kolostomi yapılıyor. En iyi koşullarda hasta bir hafta 10 gün hastanede yatırılıyor, komplikasyon riski çok, ağrı çok. Üstelik daha sonra bağırsağın tekrar yerine bağlanması için ikinci bir operasyon gerekiyor. Tekrar bağırsağı birleştirmek için, bu da zor cerrahi. Bizim uyguladığımız yöntemde ise sadece bir 5 santimlik kesi açılıyor. Ameliyatın sırrı; boğum boğum yapısı olan kuyruksokumu kemiğinin ucunu çıkarmak. Yani ameliyatı 5 santimlik bir kesiden kuyruk sokumu kemiğini çıkarma yöntemiyle yaptık. Böylece kuyruk sokumu kemiği önündeki kitleye çok kestirmeden, karnı açmadan, iç organlara bulaşmadan ulaşıp, temizliyoruz. En fazla bir saat süren ameliyat sonrasında hasta bir günde taburcu oluyor.. Hem riski az, hem konforu yüksek. Yöntem Rabia’da da başarıyla uygulandı, kitle de iyi huylu çıktı. Şikayetleri geçtiği gibi kemoterapi ya da radyoterapiye gerek kalmadı, Bu hem bizim hem hasta için çok sevindirici. Kuyruk sokumu kemiğinin ucunun çıkarılması ise hasta açısından herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Dünya literatüründe  bu yöntemin uygulandığı sadece 2 olgu var, onlarda da teknik tam olarak belirtilmiyor.”

KABUS SONA ERDİ

Öte yandan yaşadığı kabusun beklemedik bir şekilde tereyağından kıl çekercesine bittiğini belirten Rabia Yanık, “Onca yaşadıklarımdan sonra bu dertten böylesine kolay kurtulacağımı sanmıyordum. Kanser korkusuyla yaşadım, kahroldum Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi. Kızının sağlığına kavuşması için çalmadık kapı bırakmadıklarını belirten baba Hayri Yakın, doktorlara minnettar olduğunu söyledi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Bobby Dixon: Karşıyaka'yı asla unutamam
Sonraki Haber Atilla Atasoy sürprizlerle gelecek...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?