ANA SAYFA > EĞİTİM > Prof. Dr. Uzbay: Madde bağımlılığı, yüzde 100 tedavi edilemeyen bir beyin hastalığıdır

Prof. Dr. Uzbay: Madde bağımlılığı, yüzde 100 tedavi edilemeyen bir beyin hastalığıdır

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Prof. Dr. Uzbay: Madde bağımlılığı, yüzde 100 tedavi edilemeyen bir beyin hastalığıdır

Madde bağımlılığı üzerine verdiği konferansta İzmir Üniversitesi öğrencileri ile bir araya gelen Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Farmakolog Prof. Dr. Tayfun Uzbay, önemli uyarılarda bulundu.

Madde bağımlılığı üzerine verdiği konferansta İzmir Üniversitesi öğrencileri ile bir araya gelen Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Farmakolog Prof. Dr. Tayfun Uzbay, madde bağımlıları için demans, Alzheimer, Parkinson gibi pek çok hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu söyledi. Bazı maddelerin deneme kullanımından itibaren bağımlılık yapabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Uzbay, “Bağımlılık hangi sürede gelişeceği hem maddeye hem de kişiye bağlıdır. Bağımlılık, yüzde 100 başarı ile tedavi edilebilen bir süreç değildir. En büyük başarı sigarada yakalanırken onu yüzde 10 başarı ile alkol takip eder. Ancak hepsi için geçerli olan en büyük risk, tedavinin ardından yapılacak maddeye geri dönüşlerin daha kuvvetli bağımlılığa dönüşmesi ve ani ölümlere kadar varabilen sonuçlar doğurmasıdır” dedi.

Enerji içecekleri de bağımlılık yapıyor

Madde bağımlılığının bir beyin hastalığı olduğuna vurgu yapan Uzbay, özellikle uçucu madde bağımlısı çocuklar üzerinde yapılan araştırmaların, ailedeki şiddetli geçimsizlik, alkolik ebeveyn gibi faktörlerin, çocukları madde bağımlılığına yönlendirdiğini ortaya koyduğunu söyledi. Bağımlılık yapan maddeler arasında çapraz bağlar bulunduğuna dikkat çeken Uzbay, “Nikotin, kokain ve kafein arasında çapraz bağ bulunur. Bu nedenle sigara bağımlısı bir kişinin kokain bağımlısı olması daha kolaydır” dedi. Uzbay, yüksek oranda kafein içeren enerji içeceklerinin de Dünya Sağlık Örgütü tarafından bağımlılık yapıca maddeler arasında değerlendirildiğini hatırlattı.

Madde bağımlılığı suç işletir

Bağımlılık yapan maddelerin dünyada bir yılda 500 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğunu ancak ünlülerin konuyla ilgisi olmadığı sürece basında haber olarak bu sorunun yer almadığını ifade eden Prof. Dr. Uzbay, “Alkol, en fazla suç işleten maddelerden bir tanesidir. Ancak ünlüler söz konusu olmadığı sürece basında madde bağımlılığına dair haberler yer almadığı gibi bilimsel temele dayanmayan haberlerle de yanlış bilgilendirme yapılmaktadır” dedi.

Sunumu sonunda öğrencilerin soruların yanıtlayan Uzbay’a teşekkür plaketini Hukuk Fakültesi Öğr. Gör. Sevinç Arslan Hızal takdim etti.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmirli genç yönetmene seyirciden geçer not
Sonraki Haber KSK Altyapısından yetişen Furkan Aldemir tarihe geçti

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?