ANA SAYFA > SAĞLIK > Obezite tedavisinde hedefler gerçekçi olmalı

Obezite tedavisinde hedefler gerçekçi olmalı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Obezite tedavisinde hedefler gerçekçi olmalı

Özel Tınaztepe Hastanesi Endokrinoloji Bölümü Uzmanı Dr. B. Ogün Hatiboğlu, çağın hastalığı olan obezite ve tedavisi ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

Uzm. Dr. Hatiboğlu, obez kişilerin hızlıca kilo vermek istediğini, ancak bunun gerçekte çok da kolay olmadığını vurgulayarak obezite tedavisinde kilo veren kişilerin yüzde 95’inden fazlasının yeniden kilo aldığını, bu nedenle tedavide gerçekçi hedefler belirlemenin kilonun korunmasında önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’de kadınların yüzde 44’ünün erkeklerin ise yüzde 27’sinin obez olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Hatiboğlu, vücutta aşırı miktarda yağ birikimi ve depolanması bulunması durumu olan obezitenin insan yaşamının eski çağlardan 70’li yıllara kadar güç, refah ve sağlık simgesi iken günümüzde hemen hemen bütün toplumlarda oldukça yaygın olarak görülen bir sağlık sorunu haline geldiğini ve neredeyse küresel bir salgın halini aldığını belirtti. Obezitenin özellikle diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, inme ve kanser görülme sıklığında artışa ve daha pek çok sağlık sorununa yol açan bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Hatiboğlu, şu ifadelerde bulundu:

DENGE SAĞLAMAK ÖNEMLİ

“Vücut ağırlığındaki yüzde 10’luk bir azalma bile risk faktörlerinin belirgin olarak azalmasını sağlar. Örneğin kiloda 1 kg azalma kan basıncında 2 mm Hg kadar bir düşme sağlar ki bu tansiyon ilacının sağladığı kadar düşüş anlamına gelir. Kilo vermek kadar verilen kilonun korunması da çok önemlidir, maalesef kilo veren kişilerin yüzde 95’inden fazlası yeniden kilo almaktadır. Kilonun korunması uzun süreli davranış değişikliği, dengeli ve sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitenin artırılması ile başarılabilir. Bu amaca yönelik olarak enerji alımı ile harcanması arasındaki denge korunmaya çalışılmalıdır. Obezite tedavisinde beslenme tedavisi, davranış tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi gibi çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.”

NEDENLERİ ARAŞTIRILMALI

Obez kişilerin çoğunun hızlı ve kolayca zayıflamayı istediklerini, ancak gerçekte bunun kolay olmadığını anlatan Uzm. Dr. Hatiboğlu, “Hızlı ve kolay kilo verme başarılamadığında tedaviyi bırakma veya tekrar kilo alımları sıktır. Bu yüzden tedavi başlangıcında gerçekçi hedefler belirlenmelidir. Gerçekçi bir hedef olarak 6 ayda yüzde 5-10 kilo kaybı amaçlanmalıdır. Vücut ağırlığındaki yüzde 10’luk bir azalma bile obeziteyle ilişkili risk faktörlerinin azalmasını sağlar. Obezite tedavisi öncesi hipotiroidi (tiroid bezinin az hormon üretmesi), Cushing Sendromu (böbrek üstü bezinden aşırı kortizol üretimi), Polikistik Over Sendromu, Hipogonadizm (erkeklik ve kadınlık hormonlarının azlığı), Büyüme hormonu eksikliği gibi obeziteye neden olabilen hastalıklar araştırılmalı ve bazı ilaçlar sorgulanmalıdır” şeklinde konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Dünya markaları için yat iç mekânı tasarladılar
Sonraki Haber Gaziler Derneği’nden sıradışı burs

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?