ANA SAYFA > SAĞLIK > Ms hastası sevgiyle hayata tutundu

Ms hastası sevgiyle hayata tutundu

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Ms hastası sevgiyle hayata tutundu

Genç yaşlarda Ms hastalığına yakalanan emekli astsubay Ali Erdoğan (43), eşinin ve fizyoterapistinin sevgisi ve desteğiyle yeniden hayata tutundu. Tek başına yürüyebilen, el becerilerini geliştiren Erdoğan, "Ms hastaları umudunu yitirmesin, mücadele etsinler" dedi.

Emekli Astsubay Ali Aziz Erdoğan'a(43), henüz 26 yaşındayken Ms (Multiple Skleroz) hastalığı teşhisi koyuldu. Çeşitli evreleri olduğu bilinen Ms hastalıklarından hızlı ilerleyen tipine yakalanan Erdoğan, hastalığı sebebiyle teşhis konulmasından 8 yıl sonra malulen emekli oldu. MS'in bir tedavisi olmadığını bilen Erdoğan ve ailesi, ilerlemeyi azaltmak için fizik tedaviye başlama kararı aldı. Tolga Özel Eğitim, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 2 sene önce tedaviye başlayan Erdoğan'ın yaşam kalitesi fizik tedavilerle arttı. Erdoğan, haftanın iki günü gittiği merkezde, diğer günleri ise merkezden verilen çalışma programı ile birlikte çorbasını içmek için kaşığını tutamazken, 2 sene sonunda kaşık tutmayı başardı. Yürümesi ve hareketlerinde de kötüye seyir eden gidişatın durduğunu söyleyen Tolga Özel Eğitim, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi eğitmenleri de, fizik tedavinin MS hastaları için çok önemli olduğunu belirtti.
 
FEDAKAR EŞ HİÇ YALNIZ BIRAKMADI
Astsubay olarak çalışmaya devam ettiği yıllarda arkadaşları ile futbol oynarken bayılmasının ardından askeri hastaneye kaldırılan ve kendisine MS hastalığı teşhisinin burada konulduğunu söyleyen Ali Erdoğan'ın eşi Gülsüm Erdoğan(42), "Hastalığın teşhisi konulduğunda nişanlı idik. Öncesinde fark etmemiştik ancak arkadaşlarımız bazen 'Ali sarhoş mu?' diye sorarlardı. Dışarıdan bir fark olduğunu söyleyenler oldu. Teşhis koyulduktan 1 yıl sonra evlendik. O dönemde çalışıyor, kendi işlerini rahat yapıyordu. 1 yıl sonra hastalık sebebiyle çeşitli ilaçlar kullanmaya başladı. Bu ilaçların yan etkileri çok fazlaydı. O dönemlerde sıkıntıları başlamıştı ancak 6 yıl daha çalışmaya devam etti ve bu 6 yılın sonunda malulen emekli oldu. Doktorların yanı sıra birçok bitkisel ve şifa verdiği iddia edilen tedavi yöntemi denedik ancak bir işe yaramıyordu. Son olarak Tolga Özel Eğitim, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde fizik tedaviye başladık. 2 senedir devam ettiğimiz tedaviden çok memnunuz. Evin içindeki hareketleri de çoğaldı" dedi.
 
Fizik tedaviye gelmekten ve fizyoterapistlerden çok memnun olduğunu dile getiren Ali Erdoğan ise, MS hastalarına, "Asla vazgeçmeyin" uyarısında bulundu.
 
TEDAVİSİ YOK ANCAK İLERLEMESİ YAVAŞLATILABİLİR
Tolga Özel Eğitim Kurumları'nda görevli Fizyoterapist Melahat Korkusuz, MS hastalarının tedavisindeki asıl amacın ilerlemeyi engellemek olduğunu vurgulayarak, "MS'in tipleri var. Ali Bey'inki ilerleyici bir tip. Tedavi kapsamındaki asıl amacımız, hastalığın fonksiyonel kapasitesini korumak. Yani bağımsız yürüyebiliyorsa yürümesini devam ettirmek; merdiven çıkma gibi günlük yaşam aktivitelerini daha kolay yapmasına yönelik egzersizler yaptırmak. Ali Bey ilk geldiğinde kas kuvveti daha azdı ve eklem kısıtlılıkları vardı. Buna yönelik eklem egzersizleriyle denge ve koordinasyonu arttırdık. Bizim buradaki amacımız yaşam kalitesini belli bir seviyede tutmaya çalışmak ve bunu 2 senelik süreçte başardığımızı düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.
PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Murat Bakan'dan Rekabet Kurumu'na eleştiri
Sonraki Haber Beyaz Sivil İnsiyatif, Vali Toprak'ı ziyaret etti

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?