ANA SAYFA > SAĞLIK > Kronik karaciğer hastası olmadan hepatite dikkat

Kronik karaciğer hastası olmadan hepatite dikkat

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Kronik karaciğer hastası olmadan hepatite dikkat

Kronik karaciğer hastalığına neden olan hastalıkların virüs tipine göre % 40-80'ini oluşturan hepatite karşı aşı programlarıyla erken tanı ve tedavi önemli...

Medicana International Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kadir Bahar, “28 Temmuz Dünya Hepatit Günü” kapsamında dünyada hepatit hastalığına bağlı olarak yılda ortalama 1.5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söylerken, erken tanı ve tedavinin önemine işaret etti. Bahar, "Kronik karaciğer hastalığı geliştikten sonra çok çeşitli  komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bu komplikasyonların tedavisi aynı zamanda ülke ve kişilerde büyük maddi yıkım yapmaktadır. Bu nedenle aşı programları, erken tanı ve tedavi çok önemli" dedi.

Medicana International Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kadir Bahar, "karaciğer iltihabı" anlamına gelen hepatit hastalığının başta virüsler olmak üzere toksik maddeler, otoimmün ve metabolik nedenler ile çeşitli sistemik hastalıklar kaynaklı gelişebileceğini söylerken; Hepatit A, B ve C virüsü hakkında bilgi verdi:

"A  virüsü kronikleşmeye neden olmadığı ve aşı ile korunabildiği için toplumsal bir soruna neden olmamaktadır. C virüsü ise ülkemizde batı ülkelerine kıyasla daha az sıklıkla görülmekte...  C virüsü enjeksiyon, uyuşturucu alımı, cerrahi girişimler, dövme, diş tedavisi, cinsel temas ve doğum sırasında bulaşmaktadır. C virüsü alanların % 70-80'inde kronik karaciğer hastalığı gelişmektedir. Henüz koruyucu aşısı yoktur.

B virüsü zorunlu aşıyla geriledi

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de B virüsü en sık görülen,  siroz  ve karaciğer kanserine  neden olan  etkendir. Ülkemizde de son yıllarda B virüs aşısının doğumla birlikte zorunlu olarak yapılması sonucu görülme sıklığı % 10'lardan % 2-7 düzeyine gerilemiştir.  Yine de ülkemizde kronik karaciğer hastalığına neden olan hastalıkların % 40-70'ini oluşturmaktadır. B virüsü dünyada 350 milyon kişide bulunmaktadır." 

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka böyle nişan görmedi...
Sonraki Haber Mimarlık öğrencileri İzmir’de buluştu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?