ANA SAYFA > GÜNDEM > Kocaoğlu: Belediye kar müessesesi değil ki

Kocaoğlu: Belediye kar müessesesi değil ki

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Kocaoğlu: Belediye kar müessesesi değil ki

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye şirketlerinin sermaye artırımı konusunun tartışıldığı Meclis toplantısında, “Taşeronla mücadelede Türkiye’ye örnek olduk. Bugün ödediğimiz paraların büyük bölümü, Büyükşehir Belediyesi’nin, ESHOT’un, İZSU’nun ihaleye çıktığında verdiği para ile toplu sözleşmeyle şirketlerden aldığı hak arasındaki zarardır” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı olağan meclis toplantısı 2. oturumunda konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, belediye şirketlerinin sermaye artırımına yönelik eleştirilere yanıt verdi. Her sermaye artırımında aynı konuşmaların yaşandığını hatırlatan başkan Aziz Kocaoğlu, “Zarar eden şirketler var. Bu şirketler zarar ettiği zaman tabi ki muhalefet ister istemez eleştiri hakkını kullanacak. Bundan büyük bir eleştiri membası çok şükür İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yok” dedi.
Belediye şirketlerinin zararlarının “kamu görevi zararı” olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, şöyle konuştu:
Bir düzen var, daha doğrusu düzensizlik. Güya hukuk var, daha doğrusu hukuksuzluk. İstihdam politikası her bakımdan çürümüş bir ülkede yaşıyoruz. Şu partiyi, bu partiyi ya da iktidarı suçlamıyorum; genel olarak konuşuyorum. Her sene işçiler için ihaleye çıkıyoruz. İhaleyi kim alacak diye bakıyoruz. İşçiler ‘taşerona gitmesin, sendikal haklarını verelim’ diye kurulmuş şirketlerimiz var. Bu şirketlerde çalışan işçilerimizin bizim nazarımızda belediye elemanlarından farkı yok. Her platformda Türkiye’nin üretebilmesi için, 77 milyon insanın yaşam standardını yükseltecek üretimi ve ihracatı yapması için istihdam politikasının yeniden düzenlenmesinin, performans ölçümünün mutlaka ülkeye gelmesinin şart olduğuna inanıyorum. Bu benim tespitimdir. Ve her şeye rağmen, İzmir Büyükşehir Belediyesi taşeronla mücadelede Türkiye’ye örnek olmuştur. Bugün ödediğimiz paraların büyük çoğunluğu, yüzde 95’i, Büyükşehir Belediyesi’nin, ESHOT’un, İZSU’nun ihaleye çıktığında verdiği para ile toplu sözleşmeyle şirketlerden aldığı hak arasındaki zarardır. Bu işçileri biz belediyede, ESHOT’ta ve İZSU’da çalıştırıyoruz. Bu zararlar, kamu hizmeti yapan kurumlarımızın görev zararıdır. Belediye bir kar müessesesi ise, geriye dönüşü olmayan yatırımlar yapmayacaksa, o zaman belediyelerin vergiden pay almaya ihtiyacı yoktur. Niye her yıl biz vergi topluyoruz. Çünkü kamu hizmeti yapıyoruz. Geriye dönüşü olmayan yatırımlar yapıyoruz. İZFAŞ’ın zarar etmesi hiç önemli değildir. İZFAŞ bugün İzmir’in hizmet sektörüne 1 milyar TL’ye yakın iş imkanı yaratmaktadır. İZFAŞ yaptığı fuarlarla hizmet sektörü ve turizm büyümesinin lokomotifi olmuştur. Bunu İzmir’in hizmet ve turizm sektörünün gelişmesi için bir kamu görevi olarak değerlendirilmelidir. Ve realite de budur.”

Ankara’nın zararıyla aynı
Ulaşımda yaşanan zarara da değinen Başkan Kocaoğlu, “Melih Bey ile telefonda konuştuğum için ulaşımdan dolayı zararını biliyorum. Ulaşımda zararlarımız Ankara ile aynıdır. Ankara da İzmir de üç aşağı beş yukarı 400 milyon TL zarar ediyor. Ankara’da ciddi halk otobüsü var ama İzmir’de bir tane bile yok” diye konuştu.

Daha sonra yapılan oylamada, Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Ege Şehir Planlama A.Ş. için 996 bin 725 TL, İZFAŞ A.Ş. için 19 milyon 706 bin 730 TL, İZENERJİ A.Ş. için 9 milyon 90 bin 743 TL, ESHOT’un İZENERJİ A.Ş. içerisindeki payının korunabilmesi için de 146 bin 772 TL sermaye artırımına gidilmesi yapılan oylama sonucunda kabul edildi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir Sanat’ta Charlie Chaplin günü
Sonraki Haber Nazım Hikmet dev heykeliyle Karşıyaka'da ölümsüzleşti

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?