ANA SAYFA > GÜNDEM > ''Kendini kurtar'' Kadın Çalıştayı başladı

''Kendini kurtar'' Kadın Çalıştayı başladı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
''Kendini kurtar'' Kadın Çalıştayı başladı

Karşıyaka Belediyesi’nin öncülüğünde, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Barosu, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, ASPİM, TUİK İzmir Bölge Müdürlüğü, Karşıyaka İlçe Müftülüğü, EBSO, EGİKAD ve Karşıyaka Kent Konseyi’nin katkılarıyla düzenlenen “Kendini Kurtar” Kadın Çalıştayı bugün başladı.

Açılış törenine Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, eşi Zehra Akpınar, Aziz Kocaoğlu’nun eşi Türkegül Kocaoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Karşıyaka İlçe Başkanı Mustafa Özuslu, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jülide Kesken, 9 Eylül Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özkan Yıldız, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Solmaz Zelyüt, Ege Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün Toker Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Aytuğ Balcıoğlu, CHP Milletvekili Songül Uçar, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Huriye Toker, Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Ayşe Çelik, Türk-iş İzmir 3. Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Çalıştayın açılışında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun telgrafı okundu. Yoğun programı sebebiyle çalıştaya katılamadığını belirten Kılıçdaroğlu mesajında şu ifadelere yer verdi; “Bir gelişmemişlik ve evrensel insani değerleri yitirme göstergesi olan şiddet, günümüzün en değerli sorunudur. Bu sorunu en derinden yaşayan toplumsal kesimimiz ise ne yazık ki kadınımızdır. Hukuk ve insan hakları tanımazlığın, saygısızlığın ve esasında bir aczin ve zavallılığın dışa vurumu olan şiddet, günümüzde bir uslüba, davranış biçimine ve alışkanlığa dönüşmüştür. Bu durum siyaset kurumundan eğitime bireysel ve toplumsal bir çürümeden başka bir şey değildir. Bugün her devrimcinin, cumhuriyetçinin, yurtseverin, kısaca insanım diyenin karşı devrimci ve gerici tutumlara itiraz etmesi, aydınlık bir gelecek için düşünce ve tavır üretmesi kaçınılmaz bir görevdir. Çalıştayınızın bu doğrultuda duyarlılık yaratmasını, bilinçleri tazelemesini ve yol gösterici olmasını diliyor, emeği geçenleri kutluyorum”

Kılıçdaroğlu’nun mesajının okunmasının ardından kürsüye gelen Hüseyin Mutlu Akpınar, çalıştaya katılanları tek tek selamladıktan sonra “Bu sadece Karşıyaka’nın değil, ulusal bir toplantıdır. İzmir’in her yerinden bilim insanlarının, katılımcıların olduğu büyük bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Bu çalıştaya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşarken büyük bir sorumluluğu da taşıyoruz. Çalıştayımızın başarılı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Akpınar konuşmasında “Kanayan bir yara deyimi, insanı söylerken bile derinden üzen kadına şiddet olgusuyla birebir örtüşen bir benzetmedir. Bu olgu bir ülke için ayıpların en büyüğüdür. Kadınlarımız bugün ötekileştirme, dışlanma, hakir ve hor görülme gibi kavramların başat öznesi konumundadır. Bir ülke bu ayıplarla insanlık bahçesindeki onurlu yerini alamaz. Şiddeti yalnızca fiziksel insanlık suçu olarak tanımlayamayız. Her yıl yüzlerce kadınımızın öldürülmesi, her gün 10 kadınımızdan 4’ünün şiddete maruz kalması göz önüne alınmalıdır. Tek başına bu envanter bile bir ülkeyi utandırmaya yeter ama kadına şiddeti engellemeye yetmez. Kadınlara layık görülen tablo kadınlarımızın bir çoğu tarafından kader olarak görülüyorsa durum vahimdir. Kadınlarımız bu tabloyu yaratanları oylarıyla destekliyorsa, onları alkışlarıyla destekliyorsa, bu kötü ya da vahim değil, korkunçtur. Çalıştayımızın bütün bunlarla ilgili olarak bireysel ve toplumsal algı kanallarımızı temize çekmesini umuyorum. Kadınlar için verilen mücadele toplumsal mücadeleden ayrı düşünülemez ve o mücadeleden de vazgeçilemez. Bu çalıştay umarım sadece toplanıp dağılmakla kalmayacak. Bir sonuç bildirgesi çıkartarak hep beraber mücadele edeceğiz. Hep dediğimiz gibi kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz” diyerek birliktelik ve eşitlik vurgusu yaptı.

Akpınar’ın ardından kürsüye gelen Türkegül Kocaoğlu, “Yeni Türkiye kadın-erkek eşitliği konusunda umut vaad etmiyor. Kadın dostu kent İzmir, yerel yönetimlerin duyarlılığı sebebiyle şanslı bir kent. 2004’ten bu yana 20 adet kadın danışma merkezimiz oldu. 2009’da kadın sığınma evi açıldı. Ben de bu hizmetlere katkı vermiş olmaktan büyük gurur duyuyorum. İzmir gibi büyük bir kentin başkanının eşi olduğum için, bu konuda sorumluluk hissediyorum. Bu çalıştayın da başarılı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum” dedi.

Kocaoğlu’nun konuşmasının ardından Prof. Dr. Solmaz Zelyüt’ün moderatörlüğünde çalıştayın ilk oturumu gerçekleştirildi. Çalıştay bugün gün boyunca yapılacak oturumlar ve yarın gerçekleştirilecek atölye çalışmalarıyla İzmir Mimarlar Odası binasında devam edecek.

 

Salahattin Oytun İdel / Karşıyaka Haber

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka'da 3 gün elektrik kesintisi var
Sonraki Haber Uyku apnesi en çok kalbi etkiliyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?