ANA SAYFA > GÜNDEM > Karşıyaka’da “stajyer ehliyet” korkusu kursiyer sayısında patlamaya yol açtı

Karşıyaka’da “stajyer ehliyet” korkusu kursiyer sayısında patlamaya yol açtı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Karşıyaka’da “stajyer ehliyet” korkusu kursiyer sayısında patlamaya yol açtı

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ehliyet alacakların ehliyetlerinin “stajyer ehliyet” olacağı korkusu sürücü kurslarına olan talebi patlattı.

"Stajyer ehliyet" uygulaması ile 01.01.2016 tarihinden sonra ehliyet alacakların yanında 2 yıl boyunca refakatçi bulundurma zorunluluğu getirileceği söylentileri Karşıyaka’daki sürücü kurslarındaki kontenjanların dolmasına yol açtı. Eylül ayında Karşıyaka’daki 22 sürücü kursunun kontenjanı bu korku ile doldu.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ömür boyu ehliyet dönemi kapanırken, sürücü kurslarına ilk defa başvuracaklar için 2 yıllık stajyerlik şartı getirildi. Ehliyetler sınıfına göre 5 ile 10 yılda bir yenilenecek.

Karşıyaka Özel Sema Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu sahibi Sema Çöllü, sürücülerin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren stajyer sürücü belgesi alacaklarına dikkati çekerek, stajyer ehliyetin aslında kazaların önlenmesine katkı sağlayacağını belirtti. Çöllü şöyle konuştu: "Stajyer ehliyette 3 defa kırmızı ışık ihlali, 75 ceza puanını doldurması, iki yıl boyunca uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri bir kez almaları, iki yıl boyunca 0,20 promilin üzerinde  alkollü olarak araç kullanması, hız limitlerinin üç kez ihlal etmesi gibi durumlarda sürücü belgeleri  iptal edilecek. Böylelikle ehliyeti iptal olanlar tekrardan sürücü kurslarına gidip kayıt yaptırarak, direksiyon ve teorik eğitimlerini aldıktan sonra tekrardan 2 yıllık stajyer ehliyet süreci başlayacaktır. Hatalara, kazalara tekrar sebebiyet vermezlerse, asıl belgelerini trafik tescil bürolarına gidip alabilecekler. Bu olması gerekendi. Çocuklarımız, gençlerimiz kolay yetişmiyor. Sürücülerimizi iyi eğitip trafiğe çıkarmamız görevimizin dışında insani sorumluluğumuzdur. "

"Stajyer ehliyet" uygulamasıyla kalitenin daha da artacağına inandıklarını belirten Emin Direksiyon güvenli sürüş teknikleri uzmanı Özgül Sular ise Türkiye trafik kazalarında dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığını, binlerce insanın trafik kazasında hayatını kaybettiğini, kazaların ayrıca milyarlarca TL zarara yol açtığını belirtti.  "Bu kazaların yüzde 95'i sürücü hatasından kaynaklanıyor. Sürücülükte "stajyerliğin" kamuoyunda olumsuz bir konu gibi algılandığını ancak sürücülerin trafiğe adaptasyonu açısından yararlı bir uygulama olacağını düşünüyorum. Sürücü adaylarına iyi bir eğitim vererek, trafiğe güvenli çıkmalarını sağlarken başkalarının da güvenliğini de sağlamış oluruz. Temel amacımız bu olmalı.

Bu yasa, herkes için faydalı. 'Ben kurallara uymayacağım. Bu yüzden bir an önce ehliyetimi alayım, yasadan etkilenmeyeyim anlayışı ile ele alınmasını doğru bulmuyorum.”

Öte yanda Milli Eğitim Bakanlığı yayımladığı bir genelge ile "stajyer ehliyet" uygulaması ile 01.01.2016 tarihinden sonra ehliyet alacakların yanında 2 yıl boyunca refakatçi bulundurma zorunluluğunun olmadığını açıkladı.  Genelgede ayrıca bazı çevrelerin “8 Eylül tarihinin son tarih olduğu”, “kendi başına araç kullanamayacağı”, “ehliyet almanın zorlaşacağı” ve yasada farklı bir şey istenmiş gibi “yasaya yakalanmadan” belge alınması gerektiği gibi yanlış beyanlar ile bir an önce sürücü kurslarına kayıt yaptırma algısının yaratıldığı belirtildi.

Haber Fotoğraflar: Yılmaz DURMAZ

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Pınar Çocuk Tiyatrosu, sezonu Oyun Treni ile açıyor
Sonraki Haber Ateş Özerk'ten, Erdal Acar'a açık mektup...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?