ANA SAYFA > EKONOMİ > Kamil Okyay Sındır; “Kiraz üreticisi perişan”​

Kamil Okyay Sındır; “Kiraz üreticisi perişan”​

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Kamil Okyay Sındır; “Kiraz üreticisi perişan”​

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, kuzey yarım kürede kirazın ilk yetiştiği yer olan Kemalpaşa’da kiraz üreticisinin yaşadığı sorunları ve mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı. Üreticilerin yaşadığı sıkıntıları yerinde inceleyen Sındır, "Kirazda rekolte yüzde 70 düştü, üretici perişan ve tüccarın elinde, iktidar sorunları görmüyor” dedi.

Kiraz üreticilerinin yaşadığı sorunları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e soran Sındır, Kemalpaşa kirazının ve üreticisinin sorunlarına ivedilikle çözüm bulunması gerektiğini belirtti. Ören, Yiğitler ve Bağyurdu kiraz alım alanlarında üreticilerin sorunlarını bizzat dinleyen Sındır şu tespitlerde bulundu: “Yurt içi ve dışı pazarlarda aranan bir ürün olan Kemalpaşa Kirazı, sadece ilçede on bine yakın ailenin geçimini sağlamakta. Geçmiş yıllarda ortalama rekolte yıllık 60 bin tonu bulmaktaydı. Ancak bu yıl Mart ayında yaşanan soğuk hava ve don olayı ile Nisan sonlarındaki aşırı yağışlar kiraz üretimini çok olumsuz etkiledi. Yaşanan bu olumsuzluklar sonucunda üretim 17 bin tonlara düştü. Rekolte yüzde 70 azaldı. Bu durum tarım sigortası kapsamına girmediğinden üretici kayıplarını telafi edememekte. Ürünün aşırı oranlarda azalması, geçimini kirazdan sağlayan binlerce aileyi mağdur ediyor. Üreticilerimiz elde ettikleri mahsulle masraflarını dahi karşılayamaz durumda. Binlerce ailemiz bu sorunlar nedeniyle ellerine bir şey geçmeden yaşamlarını borçla sürdürmek zorunda kalıyor. Sorunların giderilmesi için acilen konuya el atılmalı ve tarım sigortasının kapsamı genişletilmeli. Devlet TARSİM kapsamında olmayan üreticinin mağduriyetini görmezden gelemez.”

“KEMALPAŞA KİRAZI VE ÜRETİCİSİ TÜCCARIN ELİNE MAHKUM EDİLİYOR”

Girdilerin artmasına karşın kiraz fiyatlarının geçmiş yıllara oranla düşüş yaşadığını belirten Genel Sekreter, “Üründeki aşırı düşüş yanında üretimde kullanılan ilaç, gübre, mazot ve elektrik gibi girdilerin yüksek fiyatları da üreticiyi felç etti. Diğer yandan düşen arza rağmen üretici fiyatlarının arz-talep ilişkisine bağlı olarak artması beklenirken piyasaya egemen durumdaki aracıların belirledikleri ve devlet kontrolü ve denetiminden uzak fiyatlandırma süreçleri karşısında üreticimiz, maliyetinin dahi altında alım fiyatları karşısında, daha da ezilmekte. Buna bağlı olarak tüketicimiz de çok yüksek fiyatlardan kiraz satın almaya mahkum bırakılmakta. Maalesef Kemalpaşa Kirazı ve üreticisi bir avuç tüccarın eline mahkum ediliyor. Bizim derdimiz üreticinin hakkını, tüketicinin ucuzunu alması. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasalarını İzleme ve Değerlendirme Komitesi nerede? Kurulduğu günden bugüne hangi faaliyetlerde bulunuyor, hangi ürünler için piyasaları izleme ve değerlendirme yapıyor ve hangi konularda gerekli müdahalelerde bulunarak gerekli tedbirleri alıyor. Tüccarlar üreticiye karşı ağız birliği yapıyor. Üreticimiz perişan, görülmüyor” dedi.

“DOĞAL AFETE KARŞI ÖNLEM ALMAMA GİBİ BİR SUÇ OLAMAZ”

Doğal afetlerin risk maliyetinin,  üreticilerin sırtına yüklenmesinin doğru olmadığının vurgulayan CHP’li Sındır; “Tarım, bütün doğa ve çevre koşulları, ekonomik, sosyal ve hatta siyasal faktörler dahil olmak üzere birçok risk ve belirsizlik koşulları altındadır. Doğal afet olan don, kırağı, dolu, sel, fırtına, kuraklık ve benzeri afetler üreticimizin önleyebileceği şeyler değildir. Tabii ki eğer bu afetleri önleyebilmenin bilimsel ve teknolojik yöntemleri varsa bu yöntem uygulamalarına destek verirsiniz, önlemleri aldırırsınız ama yoksa ve çiftçimiz böyle bir felakete maruz kaldıysa o zaman üreticimizin zararı üstlenilmelidir. Çiftçimizin doğal afete karşı önlem almama gibi bir suçu olmadığını unutmamalıyız” dedi. Sındır konuşmasının sonunda tüm çiftçilerin Dünya Çiftçiler gününü kutladı ve sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bütün bu koşullar altında yok olma sürecine girmiş çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk duygularla kutlarım.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Murat Bakan: ''Polis intiharları çaresizlikten ötedir''
Sonraki Haber Altınordu, Kaf Kaf'ı pankartla uğurlayacak

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?