ANA SAYFA > SAĞLIK > İzmirliler spor yaparak sağlıklarına kavuşacak

İzmirliler spor yaparak sağlıklarına kavuşacak

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmirliler spor yaparak sağlıklarına kavuşacak

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, hareketli yaşamı desteklemek için Türkiye’de ilk kez 30 ilçede planlanan noktalarda vatandaşlar ile birlikte fiziksel aktivitede bulunacak. Karabağlar Uğur Mumcu Parkı’nda gerçekleştirilen etkinliklerin ilkine katılan İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Kızılkaya, “İzmir hareketli yaşamı çok sevecek” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın 2013-2017 yılında gerçekleştirmeyi hedeflediği Stratejik Planında yer alan “Sağlıklı bir yaşam için düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırma” hedefi için İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü kolları sıvadı. Halk Sağlığı Müdürlüğü önderliğinde, vatandaşlara hareketli yaşam alışkanlığını kazandırmak için 30 ilçede planlanan noktalarda step, aerobik, zumba yapılacak. Etkinliği keyifli hale getirmek için bazen halaylar çekilecek bazen de horon tepilecek.

KARABAĞLAR ETKİNLİĞİ ÇOK SEVDİ

Etkinliklerin ilki Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Karabağlar Toplum Sağlığı Merkezi’nin ortak çalışması ile Uğur Mumcu Parkı’nda gerçekleşti. Etkinliğe yoğun ilgi gösteren vatandaşlar müzik eşliğinde önce aerobik daha sonra da zumba yaptı. Son olarak da halayların çekilmesi, parkta renkli görüntülerin oluşmasına neden oldu. Aktiviteye katılan Kızılkaya, Karabağlar’da yaşayan vatandaşları her Perşembe saat 13.00’da Uğur Mumcu Parkı’na davet etti.

SAĞLIK İÇİN HAREKET ŞART

Daha Sağlıklı bir yaşam için hareketin şart olduğunun altını çizen Kızılkaya, “Bu etkinlik ile hem hayatımızın içine hareketi dahil edeceğiz, hem de bunu keyifle yapacağız. Bir ilçemizde zumba yaparken Karadenizlilerin yoğun olarak yaşadığı başka bir ilçemizde vatandaşlarımız ile birlikte horon tepeceğiz. Bazen halay çekeceğiz. Böylece keyifle hayatımızda harekete yer açmış olacağız. Bu gün ilk durağımız da Karabağlar oldu. Hep birlikte aerobik, zumba yaparak hareketli bir yaşamın ilk adımını attık. Daha sonra da halay çekerek etkinliğimize keyif kattık” dedi.

KIZILKAYA’DAN ÖNEMLİ TAVSİYE

Kızılkaya, günde 30 dakika yürüyüş yapan bireylerin, hareketsiz yaşayan bireylere göre ölüm riskinin yüzde 20-30 arasında azalttığının tespit edildiğini de ifade etti. Kızılkaya, “Fiziksel hareketsizlik, dünyada ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor. Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6’sı hareketsizlik yüzünden gerçekleşiyor. Fazla kilo ve obezite; tansiyon, kolesterol ve trigliserit seviyeleri ile insülin direnci üzerinde olumsuz metabolik etkilere yol açarak hayatımızı riske atıyoruz. Vatandaşlarımıza bir hekim olarak en önemli tavsiyem hayatlarına olabildiğince hareket katmalarıdır” diye konuştu.

UZUN YAŞAMANIN SIRRI: HAREKET

Kızılkaya, açıklamasında düzenli fiziksel aktivitenin hangi hastalıkları önlediğini de şöyle açıkladı: “Düzenli fiziksel aktivite; yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalık, diyabet, meme ve kolon kanseri ve depresyon riskini azaltıyor. Koroner kalp hastalığı, inme ve diyabet riskinin azaltılması arasında direkt bir ilişki var. Kanıtlar, günlük 30 ila 60 dakikalık fiziksel aktivitenin göğüs ve kolon kanseri riskini ciddi ölçüde azalttığını gösteriyor. Her hafta 150 dakikalık orta şiddetli fiziksel aktivite yapmanın iskemik kalp hastalığı riskini yaklaşık %30, diyabet riskini %27, göğüs ve kolon kanseri riskini %21-25 azalttığı biliniyor. Ayrıca fiziksel aktivite felç, hipertansiyon ve depresyon riskini de azaltarak daha sağlıklı bir hayatın önünü açıyor.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmirli ressam TÜSGAD sergisine damga vurdu
Sonraki Haber Pınar Karşıyaka, Galatasaray'ı devirdi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?