ANA SAYFA > EKONOMİ > İzmir’de tarımsal nüfus genç üreticiler ile yeniden hayat buluyor

İzmir’de tarımsal nüfus genç üreticiler ile yeniden hayat buluyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir’de tarımsal nüfus genç üreticiler ile yeniden hayat buluyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tarımsal üretimde genç çiftçi girişimciliğinin desteklenmesi için yaptığı çalışmalar devam ediyor. Bu amaçla 2016 yılında uygulamaya konulan Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı’nın ilk etabı sonunda İzmir’de 179 genç üreticiye 5 milyon 370 bin TL hibe desteği sağlandı.

Tarımsal nüfusu gençleştirmeyi ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlayan uygulama ile kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi ve yeni alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması da hedefleniyor.

İzmir’de 2016 yılında alınan başvuruların değerlendirilmesiyle kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik 179 üreticiye 30’ar bin TL değerinde hibe desteklemesi yapıldı. Kadın üreticilere yönelik pozitif ayrımcılık içeren programda, destekleme almaya hak kazanan genç üreticilerin %80’i kadın üreticilerden oluşuyor.

2016 yılında İzmir’de gerçekleşen desteklemeler, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık, örtüaltı sebze ve süs bitkileri yetiştiriciliği, meyvecilik, sebzecilik, mantar yetiştiriciliği ve ipekböceği yetiştiriciliği alanlarında gerçekleşti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İzmir İl Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, tarımda nüfusun gençleşmesinin tarımsal üretimin devam etmesi bakımından çok önemli olduğunu vurguladı ve “Bu yüzden Bakanlığımız gençlere ve kadınlara yönelik desteklemelerini her geçen yıl artırıyor. Bizler istiyoruz ki kırsalda yaşayan gençlerimiz doğdukları yerde doysunlar. Kente göç ederek tarımsal üretimi terk etmesinler. Hatta kente göç etmiş olan gençlerimiz tekrar köylerine dönsünler ve üretimi devam ettirsinler” dedi.

İşlenmeyen arazilerin tekrar tarıma kazandırılabilmesini de sağlayan uygulamanın önemine işaret eden Güldal, “Program, tersine göçü sağlayarak, büyük şehirlerdeki istihdam baskısını azaltacak ve kırsal alanda istihdamı artıracak. Gelecek kaygısı taşıyan maddi durumları kötü ve sermayesi olmayan gençlerimize önemli bir destek ve katkı sağlayarak her birine bir nevi geçim anahtarı verilecek.” diye konuştu.

Güldal sözlerine şöyle devam etti:

“İzmir’de 2016 yılında hayvansal üretim alanında desteklenen genç çiftçi projeleri ile hayvansal üretim alanında,

-106 genç üreticiye kişi başı 6 hayvan olmak üzere toplam 636 büyükbaş hayvan,

-22 genç üreticiye kişi başı 40 hayvan olmak üzere toplam 880 küçükbaş hayvan,

-19 genç üreticiye kişi başı 40 kovan olmak üzere toplam 760 adet arı kovanı verildi.

Bitkisel üretim alanında,

-19 genç üreticiye sebze ve süs bitkisi üretimi için örtü altı üretim alanı tesisi,

-6 genç üretici için kapama meyve bahçesi tesisi,

-2 genç üretici için Tıbbı ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği bahçesi tesisi verilirken,

-2 genç üretici için 1 Adet Mantar yetiştiriciliği tesisi

-1 genç üretici için ise 1 Adet İpek Böceği Yetiştiriciliği tesisi kuruldu.

Programın 2017 yılı başvurularının başlama tarihi 7 Nisan 2017. Başvurular konusunda ayrıntılı bilgi için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine danışılabileceği gibi http://gencciftci.tarim.gov.tr/ internet adresi de ziyaret edilerek gerekli bilgilere ulaşılabilir.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber MHP İzmir'de Atatürk ve Türkeş günü
Sonraki Haber GDZ Elektrik Dağıtım, 2016 yılında büyük yatırımlara imza attı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?