ANA SAYFA > İZMİR > İzmir'de başkanlara ''Engelsiz Yaşam İçin'' Suç Duyurusu

İzmir'de başkanlara ''Engelsiz Yaşam İçin'' Suç Duyurusu

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir'de başkanlara ''Engelsiz Yaşam İçin'' Suç Duyurusu

İzmir'de, Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu ve bir grup dernek üyesi,başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere merkez ilçe belediye başkanları ve bürokratlar hakkında 'görevi ihmal' ve 'ayrımcılık' suçlarından İzmir ve Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı'na iki ayrı suç duyurusunda bulundu.

Dün İzmir Adliyesi önüne gelen Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, Arabulucular Derneği üyesi avukatları İrfan Medet Akpınar, Eren İlhan Güney, Erinç Soyer ve Ayşe Dağcı ile birlikte basın açıklaması yaptı. Kuyumcu, İzmir ve merkez ilçelerde yolların, kamu kurumlarının ve belediye otobüslerinin engellilere uygun hale getirilmesini istedi.

Dernek adına İzmir ve Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen şikayet dilekçelerinde belediye başkanları ve çalışanların, engelleri kaldırmak yerine engellilerin evde hapsolmasına sebep oldukları öne sürülerek şöyle denildi:

"Engellilerin hayata katılımı için yapılan düzenlemeler sosyal sorumluluk ve lütuf değil, kanunla kazanılmış haktır ve görevliler tarafından uygulama zorunluluğu vardır. Engellilerin eğitim, iş ve sosyal hayata eşit ve bağımsız katılabilmesi için birinci şart mimari ve fiziki engellerin kaldırılmasıdır. Türkiye'de akülü ve tekerlekli sandalye kullanan, görme engelli, işitme engelli ve 75 yaş üzeri kişiler olmak üzere erişilebilirlik düzenlemelerine ihtiyacı olan 10 milyona yakın vatandaş vardır. 5378 sayılı Engelliler Kanunu erişilebilirlik maddelerinde TSE standartlarını uygulama zorunluluğu getirmiştir. Kanun yayınlandıktan sonra yapılacak tüm mimari yapılar ve çevreleri engelsiz erişilebilir evrensel tasarım ilkelerine göre yapılacaktı. Tüm toplu taşıma araçları erişilebilir olacaktı. Hükümet çıkardığı kanunları, bakanlıklara ve kendi belediyelerine dahi uygulatamıyor. Muhalefet partilerinin yöneticileri ve belediyeleri ise konuya ilgi bile göstermiyor. Bu nedenle de konuyla ilgili olarak birbirlerini suçlamıyorlar. Siyasiler, engellilerle ilgili olarak sadece acıma içeren etkinliklere katılıp, engellilerin hayata eşit katılım hakkı etkinliklerine katılmamaktadırlar. Çünkü engellileri hayatın içinde görmek istemiyorlar."

'GÖREVİ İHMAL' VE 'AYRIMCILIK'

Dernek avukatları İzmir Adliyesi ve Karşıyaka adliyesi yetki alanındaki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Bornova, Konak, Karşıyaka, Çiğli, Buca, Gaziemir, Karabağlar, Balçova, Bayraklı, Narlıdere belediye başkanlıkları ile fen işleri, park bahçeler, toplu ulaşım, imar, ruhsat, zabıta müdürlükleri hakkında 'görevi ihmal' ve 'ayrımcılık' suçundan suç duyurusunda bulundu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka Yeni Malatyaspor'u mağlup etti...
Sonraki Haber Ak Parti Karşıyaka İlçe binasında bomba patladı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?