ANA SAYFA > İZMİR > İzmir için tasarladılar

İzmir için tasarladılar

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir için tasarladılar

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından ilk kez düzenlenen “Tasarım Koridorları” ulusal fikir yarışmasının ödül töreni AASSM’da gerçekleşti. Törene katılan Başkan Kocaoğlu, İzmir’i Akdeniz’de tekrar “etkin bir oyuncu” yapma hedefiyle çalıştıklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tasarım ve tasarımcıların desteklenmesi amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen “Tasarım Koridorları Ulusal Fikir Yarışması” kolokyum ve ödül töreni Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı törende, İzmir Akdeniz Akademisi’nin düzenlediği ve Türkiye’nin birçok kentinden 77 başvuru arasından eşdeğer ödül almaya hak kazanan 5 projenin sahipleri ödüllerini aldı.
 

Ödül töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Akdeniz Akademisi’ni, İzmir’in yol haritasını oluştururken uzun çabalar sonucunda kurduklarını belirtti. 

Başkan Kocaoğlu, “Akademi’nin amacı;  İzmir’in tarih boyunca Akdeniz’de önemli bir kent olmasından kaynaklanan ve diğer Akdeniz kentleriyle kurduğu ilişkilerin araştırılması, ayrıca İzmir’in Akdeniz’ de tekrar etkin bir oyuncu olmasını sağlamaktır” dedi.


İlçeler de yararlanacak

Kentin kalkınmasının sadece tarihle olmayacağı bilincinden hareketle bir vizyon hedefi çizdiklerini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Üç ana noktayı belirledik: İzmir, ekolojik bir kent olsun dedik. Bunun içine çevre yatırımları, tarım, ekolojik üretim gibi konular da giriyor. İkincisi inovasyon ve yenilik hedefi. Üçüncüsü ise, bunları birleştirdiğimizde bu kent tasarım kenti olabilir mi düşüncesi. İzmir’i ileriye taşıyabilir miyiz diyerek katılımcı bir yönetim anlayışı sonucunda, ‘İzmir tasarım kenti olsun’ diye bir görüş belirledik.

Bunu yaparken, kenti de tasarlamak gerekiyor. Belediye, yerel yönetimler, kentte yapacakları çalışmaları da bir tasarım ürünü olarak ortaya koyarlarsa, tasarım konusunda ilerleyebileceğimize inanıyoruz. İlçe belediye başkanlarının da koridor yarışmasında sergilenen projelerden ilçelerinde uygulanabilecek olanları incelemelerini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.


İzmir’i kimse yavaşlatamaz
Göreve başladığı süreç ile bugün geline süreç arasında, hem kendisinde hem de Büyükşehir Belediyesi’nde bilgi anlamındaki gelişim beslenmenin İzmir’in tamamında olduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu, “İzmir; sanayi, ticaret, liman faaliyeti, lojistik, kültür sanat, tarım, hizmet sektörü ve turizmde mutlaka büyüyecek, bu potansiyeli genlerinde taşan bir kent. Biz sizlerle birlikte ‘var’ olanı ortaya çıkarmaya, bugüne taşımaya çalışıyoruz. Bu kenti, çevreyi iyileştirerek gerçek anlamda sürdürülebilir bir geleceğe taşımak gibi görevimiz var. İzmir’i kimse bu hızlı yürüyüşten geri döndüremeyecek, yavaşlatamayacaktır. Özellikle gençler olduğu sürece bizim de çalışma azmimiz artıyor” dedi.

Sıradan bir yarışma değil

Akdeniz Akademisi Yönetim Kurulu ve Bilim Kurulu üyesi, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tevfik Balcıoğlu ise, Akdeniz Akademisi’nin Eylül 2013’te kurulduğunu hatırlattı. Bugünü önemle beklediklerini kaydeden Balcıoğlu, akademinin amacının İzmir’i ekolojik ve bir tasarım kenti yapmak, kentin tarihle ilişkisini kurmak, sanatla bağlarını güçlendirmek olduğunu belirtti. Balcıoğlu, “Akdeniz Akademisi, bu kenti tasarım kenti yapmak çok büyük bir proje ve tasarımı desteklemek için kurulmuş bir platformdur. İzmir’de bir tasarım tanıtım platformu kurmak üzere İZKA’ya başvurduk. Bir tasarım müzesi hayalimiz var. Tasarımcı ile üreticiyi bir araya getirme, genç tasarımcılara yetiştirme programları gibi çalışmalar akademi bünyesinde yapılıyor” dedi.

Tasarım Koridorları yarışmasında ortaya çıkacak ürünlerin kentin bir çok yerinde sergileneceğini böylece halka ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Balcıoğlu, “Sergilere, müzelere insanları getirmenin yanısıra, tasarımları, sanatı halka ulaştırmak da bir yöntemdir. Yarışmaya çok sayıda başvurunun olması önemli. Seçilen 5 projenin yanı sıra ilk beşe giremeyenler de değerlendirilebilir. Ortaya çıkan ürünler, İzmir için yapıldı. Tasarım ortamı yaratmada ve bu etkinliğin sürdürülmesinde, bu yarışma çok önemli. Bunu sıradan bir yarışma olarak değil, İzmir’in tasarım kalkınmasına önemli bir katkı olarak değerlendirmenizi ve yanımızda durmanızı istiyoruz” diye konuştu.

Londra’nın yaratıcı endüstrilerin merkezi konumunda olduğunu hatırlatan Balcıoğlu, sözlerini şu hedef cümleyle tamamladı:
380 bin kişinin çalıştığı yaratıcı endüstriler, 2012’de Londra’da ekonomiye yaklaşık 70 milyar lira kazandırdı. Biz de İzmir’de İzmirliler için proje üreterek, Londra’nın bu iddiasını yakalamak istiyoruz.”

Ödüller Başkan Kocaoğlu’ndan

Eşdeğer ödüle layık görülen 5 proje;  Prof. Dr. Cana Bilsel, Mimar Turgut Çıkış, Mimar Mehmet Kütükçüoğlu, Mimar Murat Tabanlıoğlu, Mimar Dr. Erdal Uzunoğlu, Endüstriyel Tasarımcı Hakan Gencol, Endüstriyel Tasarımcı Yrd. Doç. Dr. Can Özcan’dan oluşan asli jüri üyeleri tarafından belirlenmişti. Jüriye teşekkür plaketlerini İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce verdi. Proje sahiplerinin ödüllerini ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu takdim etti.

Yarışma sergisi 20 Ekim 2014 tarihine kadar, Pazar günleri hariç her gün 09.00-18.00 saatleri arasında AASSM’de gezilebilecek.

Yarışma sonucunda 20’şer bin TL’lik eşdeğer ödül kazanan proje ekipleri şöyle:   
•Burak Aktan (Mimar-İTÜ) - Ekip Başı                 
Erkmen Korkmaz (Mimar-ODTÜ)   

•Alper Derinboğaz (Y. Mimar-İTÜ-UCLA) - Ekip Başı          
Melike Altınışık (Y. Mimar-İTÜ-AA)   
Selçuk Kişmir (Y. Mimar-YTÜ) - Yardımcı
Demet Çekiç (Mimar-ODTÜ) - Yardımcı
Anıl Salar (Mimar-İTÜ) -  Yardımcı   
Devrim Alan (Mimar-İTÜ) - Yardımcı
Cansu Sert (Mimar-MSÜ) - Yardımcı

•Ferhat Hacıalibeyoğlu (Mimar/Dr.-DEÜ) -  Ekip Başı                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Kortay Ceylan (Öğrenci/Mimarlık-DEÜ) - Yardımcı               
Ceren Doğan (Öğrenci/Mimarlık-İYTE) - Yardımcı     
Gizem Yazıcı (Öğrenci/Mimarlık-İYTE) - Yardımcı           
Deniz Dokgöz (Mimar/Dr.-DEÜ) -  Danışman
Orhan Ersan (Y. Mimar-SDÜ) - Danışman           
Deniz Külekçi (Mimar-DEÜ) -  Danışman           
Turgut Şakiroğlu (Mimar-DEÜ) - Danışman           
Gülcan Afacan (Mimar-DEÜ) - Danışman    

•Metin Kılıç (Mimar-DEÜ) - Ekip Başı                   
 Fatma Nur Kaplan (Mimar-İYTE) - Yardımcı       
 Ali Can Helvacıoğlu (Mimar-İEÜ) - Yardımcı     
 Fulya Selçuk (Mimar-İTÜ) - Yardımcı               
 Günnur Yapıcı (Öğrenci/Mimarlık-İYTE) - Yardımcı           
 Dürrin Süer Kılıç (Y. Mimar/Dr.-DEÜ) - Danışman
    
•Ali Sinan (Mimar-ODTÜ) - Ekip Başı
Hasan Okan Çetin (Mimar-ODTÜ)
Nuran Özkam (Mimar-ODTÜ) - Yardımcı
Cem Dursun (Mimar-ODTÜ) - Yardımcı
Olsi Kafeja (Mimar-ODTÜ) - Yardımcı

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İnanç turizmine Ayavukla dopingi
Sonraki Haber Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş’in yeni akademik çalışması yayınlandı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?