ANA SAYFA > İZMİR > İzmir 26.9 dereceyle Şubat ayı sıcaklık rekorunu kırdı!

İzmir 26.9 dereceyle Şubat ayı sıcaklık rekorunu kırdı!

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir 26.9 dereceyle Şubat ayı sıcaklık rekorunu kırdı!

Şubat ortasında yazdan kalma günler yaşanan İzmir'de, mevsim hava sıcaklığı rekoru kırıldı.

İzmir’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinde korkulacak bir durum olmadığını belirten Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ecmel Erlat, “İzmir'in sıcaklık koşulları çok değişkendir. Bu durum özellikle kış ve geçiş mevsimleri olmak üzere, batıdan gelen ve yağış getiren gezici depresyonların geçişi sırasında bölgenin farklı fiziksel özelliklere sahip hava kütlelerinin etkisi altında kalması ile açıklanabilir” dedi.

İnsanların bu aylarda hava sıcaklıklarının artış göstermesini küresel ısınmaya bağlanmasının yanlış olduğunu belirten Prof. Dr.  Erlat, “Şubat ayında ölçülen en yüksek günlük sıcaklık 15 Şubat 1953 tarihinde 23.9 dereceye kadar yükselmiştir. 16 Şubat 2016 tarihinde Güzelyalı meteoroloji istasyonunda ölçülen en yüksek sıcaklık değeri ise 26,9 dereceye ulaşmıştır, Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu’nda ise 28.8 dereceye kadar yükselmiştir. Bu değerler 1938 yılından bu yana İzmir’de Şubat ayında ölçülen en yüksek sıcaklık değeridir ve yeni bir sıcaklık rekorudur” diye konuştu.

Prof. Dr. Ecmel Erlat, son yıllarda Türkiye’nin de içinde yer aldığı subtropikal ve orta enlemlerin iklim koşullarında görülen ekstrem (uç) olayların sıklığındaki artışın, küresel ortalama sıcaklıkların yükselmesine paralel olarak atmosfer dolaşımında gözlenen değişim ile açıklandığını belirtti.

Prof. Dr. Erlat, “Oluşturulan iklim modelleri, küresel ısınmayla Kuzey Buz denizinde deniz buzlarının giderek daha fazla erimesi sonucu kutuplar ile ekvator arasındaki sıcaklık farklarını azalttığını bu durumun kış mevsiminde Türkiye’nin de içinde yer aldığı orta enlemlerde kış aylarında da hava koşulları daha değişken olmasına yol açtığını göstermektedir” dedi. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İGC, Başkan Akpınar'ı ziyaret etti...
Sonraki Haber Karşıyaka Rotaract can dostları unutmadı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?