ANA SAYFA > EKONOMİ > İZKA ve TTGV güçlerini birleştirdi

İZKA ve TTGV güçlerini birleştirdi

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İZKA ve TTGV güçlerini birleştirdi

İzmir’de Eko-verimlilik (Temiz Üretim) yaklaşımının yaygınlaştırılması için İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) güçlerini birleştirdi.

İzmir Eko-verimlilik (Temiz Üretim) programına katılan 4 firmada etüt aşaması ODTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Demirer danışmanlığında tamamlandı ve geliştirilen eko-verimlilik projelerinin uygulama aşamasına geçildi. Programa katılan firmalar şöyle:

  • BTM Bitümlü Tecrit Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.,
  • Ekoten Tekstil San. ve Tic. A.Ş.,
  • Sentaş Tarım Ürünleri İhracat San. ve Tic. A.Ş.,
  • Tamtad Konservecilik San. ve Tic. A.Ş.

Danışmanlık ve mühendislik firmalarının yanı sıra akademisyenlerin de katkılarıyla yaklaşık 4 ay süren detaylı etüt çalışmaları kapsamında ölçüm ve analiz faaliyetleri yürütüldü. Etütler sonrası 4 firmada, hammadde tasarrufu, su geri kazanımı, atıkların azaltılması ve enerji verimliliği gibi konularda toplam 12 eko-verimlilik (temiz üretim) uygulamasının hayata geçirilmesine karar verildi.

İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban İZKA tarafından toplam 400.000 TL’lik hibe desteğin sağlanacağını eko-verimlilik projelerinde TTGV’nin sağlayacağı yaklaşık 600.000 TL’lik geri ödemeli destekten de faydalanılacağını belirtti.

Uygulanacak eko-verimlilik (temiz üretim) projelerinin izleme süreçlerinin sonunda aşağıdaki kazanımların elde edilmesi bekleniyor:

  • Hammadde tasarrufu (100 ton/yıl)
  • Atık azaltımı (100 ton/yıl)
  • Su tasarrufu (63.000 m3/yıl)
  • Atıksu azaltımı (19.000  m3/yıl)
  • Enerji tasarrufu (7,8 milyonkWh/yıl)
  • Buhar tasarrufu (5.000 ton/yıl)
  • Kimyasal tasarrufu (80.500 kg/yıl)

Programın tamamlanmasıyla birlikte, İzmir’in önde gelen sanayi kuruluşlarını da içeren seçilmiş işletmelerin İzmir’de diğer işletmelere çevresel duyarlılık anlamında örnek model oluşturması, eko-verimlilik alanındaki deneyimlerinin İzmirli kuruluşlar ile paylaşılması sağlanacak, İZKA ve TTGV arasında çok önemli bir işbirliği gerçekleşmiş olacaktır.

10. Ulusal Kalkınma Planı ve sanayi stratejileri dahil pek çok politika dokümanında, atıfta bulunulan eko-verimlilik (temiz üretim) yaklaşımının İzmir bölgesinde yaygınlaştırılması yönündeki ilk adımlar İZKA, TTGV ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) işbirliği ile 2012 yılında hazırlanan “İzmir Eko-verimlilik (Temiz Üretim) Stratejisi” ile atılmıştı.

İZKA söz konusu strateji belgesi doğrultusunda yerel ve merkezi kuruluşlarla işbirliği halinde sürdürülebilir üretim uygulamalarının yaygınlaştırılması için çalışmaya devam edecektir.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Grammy ödüllü McFerrin İzmirliler'e unutulmaz bir gece yaşattı
Sonraki Haber Türk siyasetinin yeni söylem ve barajın düşürüldüğü bir seçime ihtiyacı var

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?