ANA SAYFA > GÜNDEM > İlber Hoca Karşıyakalılarla buluştu

İlber Hoca Karşıyakalılarla buluştu

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İlber Hoca Karşıyakalılarla buluştu

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Karşıyaka Belediyesi’nin organize ettiği söyleşide, Hikmet Şimşek Sanat Merkezi’nde Karşıyakalılarla bir araya geldi.

Geçtiğimiz aylarda yapılması planlanan fakat İlber Ortaylı’nın sağlık sorunları nedeniyle ertelenen söyleşi, bugün gerçekleştirildi. Karşıyakalıların büyük ilgi gösterdiği söyleşide, salondaki merdivenler bile seyircilerle doldu. Salona girmeyi başaramayan Karşıyakalılar da söyleşiyi salon dışında kurulan dev ekrandan takip etti.

Yazar ve yönetmen Haluk Işık’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide Ortaylı ilk önce Karşıyaka’nın tarihiyle ilgili bazı bilgiler verdi. İlk olarak 1963 yılında Karşıyaka’ya geldiğini söyleyen Ortaylı, “Eskiden imbat rüzgarları tüm şehre yayılırdı. O zamanlar daha Bostanlı yeni kuruluyordu. İzmir de değişti, 40 kat büyüdü ama bazı şeyler hep aynı kaldı. Öncelikle dil aynı kaldı. Burası şehirli Türk Dili’ni muhafaza ediyor. Bu diğer yerlerde yok oldu. İkinci olarak göçe rağmen İzmirlilik silinmedi. Gelenlere İzmirlilik empoze edildi. İzmir cumhuriyetçi, Atatürkçü bir kenttir ama aslında tam bir İmparatorluk metropolüdür. Pek çok yerden göç edip gelmiş, farklı milletlerden insanlar burada bir arada yaşıyor. Bu kompozisyonun silinmesine müsade edilmemesi gerek” dedi.

“Nasıl buraya geldim ben de bilmiyorum”

Popülerleşme sürecini de anlatan Ortaylı, “Ben sıkıcı tarih kitapları yazan sıkıcı bir hocaydım. Nasıl buraya geldim ben de bilmiyorum. Benim 11 kitabım falan çok sıkıcıdır. Okuyan varsa Allah kolaylık versin. Daha sonra daha akıcı bir dille yazmaya başladım. O sıralarda bir tarih programı yapma teklifi geldi. Televizyona çıkmayı sevmediğim halde kabul ettim ve o program tuttu. Fark ettim ki okullarda iyi kitap yok, ders kitapları kötü. Pek çok konuda kapsamlı bilgi vermiyor. İnsanlar da bu konuları öğrenmek istiyor fakat herkesin işi gücü var ve tarih kitapları okumaya vakti yok. Bu da onları bizim çıktığımız programlara yönlendiriyor” diyerek serüvenini anlattı.

İlber Ortaylı’nın İzmir’e taşınmaya karar verdiği müjdesinin de verildiği panelde daha sonra seyircilerle soru cevap yapıldı. Soru cevap kısmının sona ermesinin ardından konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da, “Gerçekten çok mükemmel bir söyleşi oldu. Hocamıza çok teşekkür ediyoruz. Kendisinden söz aldık, en kısa sürede tekrar Karşıyaka’ya gelecek” dedi. Başkan Akpınar, Ortaylı’ya üzerinde “I love Karşıyaka” ifadesi olan biblo ve çiçek takdim ederek teşekkür ettikten sonra etkinlik sona erdi.

 

Salahattin Oytun İdel/Karşıyaka Haber

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Hüseyin Hamamcı:''Önümüzde uzun bir maraton var''
Sonraki Haber Android one renkleri

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?