ANA SAYFA > SAĞLIK > İftarda hafif yiyecekler orucu kolaylaştırır

İftarda hafif yiyecekler orucu kolaylaştırır

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İftarda hafif yiyecekler orucu kolaylaştırır

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Önder Pamuk, oruç tutarken günlük su ihtiyacının tamamının iftarda ya da sahur da giderilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Su alımının bu iki öğün arasında dengeli olması gerektiğini belirten Doç.Dr.Önder Pamuk, suyu ve diğer içecekleri özellikle iftardan sonra tüketmeyi önerdi.

Orucun sağlığa olumlu etkilerine dikkat çeken Doç. Dr. Pamuk, senede bir ay sindirim sisteminin dinlendirilmesiyle birlikte vücudun kendini temizlemek, onarmak, yenilemek için zaman bulduğunu ifade etti.

Ramazanda kilo almayın

Açlık sebebiyle çok hızlı yemek yenildiğinde, fazla miktarda ve enerjisi yüksek besinler yenilebilineceğine vurgu yapan Doç. Dr. Pamuk,  “Bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar. Bu nedenle yemekler yavaş yenilmeli, besinler ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır. İftar yemeğinden sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Sahurda fazlasıyla yemek yenildiğinde aç kalınmayacağı gibi yanlış bir algı vardır. Çok yemek yenildiğinde de tok kalınmayacaktır. Fazla kilo alımının yanında gün boyu daha fazla açlık hissedilecektir."  dedi.

Kabızlığa karşı lifli gıdalar

Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için de önerilerde bulunan Doç.Dr.Pamuk, “Yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (sebzeler, kurubaklagiller, kepekli tahıllar vb) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir” diye konuştu.

İftarda hafif yiyecekler orucu kolaylaştırır

İftara ağır yemeklerle başlanmasının yanlışlığına dikkat çeken Doç.Dr.Pamuk, “Uzun süre aç kalan mideye bir anda ağır besinlerle yüklenmek, mide – bağırsak sistemini ve kalbi yorar, tansiyonu yükseltir. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 15-20 dakika sonra tercihe göre, az yağlı bir et yemeği, sebze yemeği, baklagiller, yoğurt veya salatayla devam edilmesi uygundur. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir Ne kadar hafif yiyecekler yersek sıcaklarda ramazan daha rahat geçer. İftarda içeceğiniz komposto bağırsak hareketlerini artırır, sindirim sisteminizi rahatlatır” dedi.

 “Sahurda kahvaltı tarzı beslenin”

Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce sahur yapmanın zararlı olduğunun altını çizen  Doç.Dr. Pamuk, “Başlangıçta bir porsiyon meyve alınabilir. Protein açısından zengin yumurta, peynir gibi besinler acıkmayı geciktirmesi nedeniyle tercih edilebilir. Sahurda tuzlu ve susatacak gıdalardan (et, soğan, sarımsak, peynir vb) kaçının. Protein ihtiyacını baklagillerden ve yumurtadan karşılayabilirsiniz. Sahurda tatlı tüketmeyin. Çünkü susama hissini erken oluşturur.” dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Egemen başardı, şimdi sıra Mert’te…
Sonraki Haber İngiliz sosyal medya yazarları İzmir'e hayran kaldı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?