ANA SAYFA > EKONOMİ > Hırvatistan ile ilişkiler güçlenecek

Hırvatistan ile ilişkiler güçlenecek

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Hırvatistan ile ilişkiler güçlenecek

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Türkiye ile uzun yıllara dayanan dostluk ilişkilerine sahip Hırvatistan ile ekonomik ilişkilerin henüz arzu edilen seviyeye ulaşmadığını belirterek bu durumun her iki tarafın karşılıklı atacağı adımlara bağlı olarak düzelebileceğini söyledi.

Hırvatistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ivan Picukaric, Ekonomiden Sorumlu Elçi Hrvoje Cikovic ile İzmir Fahri Konsolosu Candan Çorbacıoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ile görüştü.

Hırvatistan ile gerçekleşen ticari verilere bakıldığında 2016 yılında 278 milyon dolarlık ihracatın 10 milyon dolarının, 133 milyon dolarlık ithalatın da 22.7 milyon dolarının İzmir’den gerçekleştirildiğini anlatan İbrahim Gökçüoğlu, 2002 yılında imzalanan ve 2003 yılında devreye giren Serbest Ticaret Anlaşması’nın da 2013 yılında Hırvatistan’ın AB üyesi olması nedeniyle devre dışı kaldığını hatırlattı.

Geleceğe odaklanalım

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu, AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının kazan-kazan politikasına göre ancak Türkiye’nin aleyhine olan durumların gözden geçirilerek düzeltilmesi gerektiğini savunurken, Türkiye’nin verdiği sözleri yerine getirmesine ragmen Avrupa kanadından gerekli adımların atılmadığını, halklar arasında hiçbir sorun bulunmadığı halde politik gerginliğe yol açan konuların ticarete de engel teşkil ettiğini anlattı. İbrahim Gökçoğlu, “Gümrük Birliği anlaşmasından ziyade ikili anlaşmalara odaklanmalıyız. Siyasi problemler ekonomiyi etkiliyor ancak geleceğe bakmalıyız. Ülkelerimiz arasında en çok dış ticaret yaptığımız sektörler arasında heyet organizasyonları düzenleyebiliriz ve sağlanacak tecrübelerle ileriye doğru emin adımlar atabiliriz. Sektörleri belirledikten sonra karşılıklı ikili görüşmelerin düzenlenmesi organizasyonun verimliliğini artıracaktır” dedi.

Gökçüoğlu ayrıca, her ülkenin bünyesine yabancı yatırımcıyı çekmek istediğini belirterek, Hırvatistan’ın da bu konuda ne gibi avantajların olduğunun Türk firmalarına iyi anlatılması gerektiğini, Büyükelçilik kanalıyla kendilerine iletilecek bilgilerle EBSO üyelerine doğru aktarımlar yapabileceklerini sözlerine ekledi.

İzmir başlangıç adımı olsun

Hırvatistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Picukaric de, iki ülke arasında 25 yılı dolduran diplomatik ilişkilerin karşılıklı olarak iyi düzeyde ilerlediğini ifade ederken, “Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin kesintisiz devam etmesi yönünde öncülük yaptık. Şu günlerde Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerdeki sorunların aşılması için diyaloglar önemli. Türkiye’nin stratejik öneminin farkındayız ve ilişkilerin devamlılığı konusunda inançlıyız” dedi.

Türkiye ile Hırvatistan arasındaki ticareti arzu edilen seviyelere çıkarabilmek adına Büyükelçilik olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını bildiren İvan Picukaric, “Türkiye için önemli bir şehir olarak gördüğümüz İzmir ziyaretimiz kapsamında karşılıklı olarak atılabilecek adımları görüşmek istedik. Bu ziyaretimiz bir başlangıç adımı olarak değerlendirilebilir. Hükümetimiz öncelikle ülkede yeni iş sahaları açmayı ve istihdamı artırmayı hedef seçti. Bu nedenle Türkiye gibi dost ülkelerle ortak projelerde yer almak istiyoruz” diye konuştu.

Hırvatistan İzmir Fahri Konsolosu Candan Çorbacıoğlu da, ülkenin küçük olmasına rağmen lojistik olarak Avrupa pazarlarına kolay açılım sağlayabilecek özelliğinin Türk yatırımcılar için avantaj teşkil edebileceğini söyledi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Başkan Akpınar Atakent Mahalle sakinleri ile buluştu
Sonraki Haber Pınar Karşıyaka güle oynaya...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?