ANA SAYFA > GÜNDEM > Güler: Türk kadını bu hakkı cephede almıştır

Güler: Türk kadını bu hakkı cephede almıştır

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Güler: Türk kadını bu hakkı cephede almıştır

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Bakırçay ve Küçük Menderes ilçe ziyaretleri sonrası programına Çiğli ile devam etti. Çiğli CHP İlçe Başkanlığında, Başkan Selim Utku Gümrükçü’nün ev sahipliğinde ilçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve partililer ile bir araya gelen Güler partilileri dinledi, gündemdeki konuları değerlendirdi. Güler burada yaptığı konuşmada 5 Aralık 1934 yılında Türk kadının elde ettiği seçme seçilme hakkının önemine vurgu yaptı.

Kadınların seçme ve seçilme hakkını, Kurtuluş Savaşı’nda işgalcilere karşı erkeklerle birlikte sırt sırta mücadele ederek kazandığını belirten Güler; “Türk kadınının elde ettiği bu hak Dünyada, aralarında bugünkü gelişmiş Avrupa ülkelerinden bile önce kazanılmış bir haktır. Kadınların en büyük kazanımlarından olan seçme ve seçilme hakkı, Atatürk ve Cumhuriyet devrimlerinin en büyük atılımlarından biridir. Bugün geldiğimiz noktada bunun ne kadar büyük ve önemli bir kazanım olduğunu AKP’nin işbaşında olduğu Türkiye’de daha iyi anlıyoruz” dedi.

“Türk Kadını bu hakkı kendisi hak etti!”

Kadınların seçme ve seçilme haklarından seçilme hakkının olması gerekenden çok uzakta olduğunu söyleyen Güler sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme hakkı şeklinde gerçekleşti. Kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları ise 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan düzenleme ile tanındı. Daha o tarihlerde verilmiş olan o haklar bahşedilmiş haklar mıydı? Bence büyük sorulardan biri bu. Kurtuluş Savaşı’nda erkeklerle beraber işgale karşı mücadeleye giren Türk Kadını bu hakları Dünyanın çok gelişmiş ülkelerindeki kadınlardan önce almayı kendisi hak etmiştir. Yani cephede erkeği ile omuz omuza savaşta almıştır. Bu vesileyle Kurtuluş Savaşı’nda bin bir yokluklarla işgalcilere karşı koyan, küllerinden doğan bir ulus ve bağımsız bir ülke inşa eden tüm kahramanlarımıza, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hepsine şükranlarımızı sunarız.”

Kadınların siyasete katılımlarını cesaretlendirecek, artıracak pozitif ayrımcılığa ihtiyaç olduğunun altını çizen Güler, “bunu en başta da kendi partimizde hayata geçirmeliyiz ve kadının toplumsal yaşamda daha etkin olmasına da örnek olmalıyız. Buna ilişkin CHP olarak bazı Tüzük değişiklikleri ile adımlar attık. Ancak bunları uygulamada pek başarılı olamadığımızı ifade edeyim. Kadın Kollarından sorumlu Genel Başkan Yardımcılığım döneminde, 2012 Tüzük Kurultayı’nda yaptığımız Tüzük değişikliğinde tüm seçimli görevlerde uygulanmak üzere az yüzde 33 olarak yer almasını hüküm haline getirdik. Yüzde 33 değil en az yüzde 33 diyerek o yüzde 50’yi sağlayabileceğimizi düşündük. Devrimci bir adım attık. Tabi bunların uygulamada görülmesi,  olması gerekir. Aksi taktide çoğunluğu genç olan, 76 milyon nüfusun yarısını oluşturan kadınları; toplumsal, siyasal ve ekonomik yaşamda üretken ve etkin kılmak mümkün olamaz” dedi.

Önemli olan partinin güç toplaması

CHP Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü de yaptığı konuşmada; “sayın milletvekilimizi ilçemizde, partimizde ağırlamaktan mutlu olduk. Milletvekillerimizin ziyaretleri bizleri, örgütleri heyecanlandırmakta, örgüte hareket getirmekte.  Yaklaşan genel seçimler öncesi de ayrı bir anlam katmaktadır. Bu tür ziyaret ve çalışmalarla partililerin, örgütün ve milletvekillerimizin güç toplayacağına inanıyorum. Tabi burada asıl önemli olan partimizin güç toplamasıdır. Bizler bunun için uğraş veriyoruz. Yaklaşan, çok kritik önemde olan bir genel seçim var. Çalışmalarımızda vekillerimizi görmekten de çok mutlu oluyoruz. Bu vesileyle sayın Milletvekilimize, Birgül Ayman Güler’e ziyaretleri ve katkıları için huzurunuzda çok teşekkür ederim” dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber 3. Ege Mizah Festivali” başlıyor
Sonraki Haber Pınar Karşıyaka seriyi sürdürnek istiyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?