ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > Fuar'ın onur konuğu illeri: Diyarbakır ve Malatya

Fuar'ın onur konuğu illeri: Diyarbakır ve Malatya

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Fuar'ın onur konuğu illeri: Diyarbakır ve Malatya

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 83. yılında Onur Konuğu Kentleri Diyarbakır ve Malatya olacak. Geçtiğimiz yıllarda 1/B no’lu holde yer alan onur konuğu iller, bu yıl farklı bir uygulama ile 3 no’lu holde yer alacak.

İzmirliler’in Türkiye’nin gidip görmedikleri şehirlerini daha yakından tanıması ve fuara katılan ülkelerin temsilcilerine sadece İzmir’i değil, Türkiye’nin bir başka kentini, Anadolu’nun o uçsuz bucaksız zenginliğini pek çok yönüyle gösterebilmek açısından “Onur Konuğu İl” uygulaması büyük önem taşıyor.
İlk Onur Konuğu Kent uygulamasına 74’ncü İEF’de başlandı. Böylece geçmişte çok sayıda ilin Vilayetler Pavyonu kurduğu İEF’de kentlerimizi daha yakından tanımak ve kentler arası ticari bağlantıları arttırmak için yeni bir deneyim başlatılmış oldu.
2005 yılında, İEF’nin ilk Onur Konuğu Kenti Mardin’den sonra sırasıyla Uşak, Çorum, Karabük, Çanakkale, Gaziantep, Denizli, Hatay “Onur Konuğu Kent” olarak yer aldı. Geçtiğimiz yıl İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Onur Konuğu İli “Sinop” oldu.
Zengin geçmişi ile “Diyarbakır” ve doğal, tarihi ve kültürel bereketi ile yüzlerce yıl boyunca tarih sayfalarında önemli bir yer edinen kayısı diyarı Malatya,  Fuar’a ayrı bir renk katacak. Diyarbakır ve Malatya; yöresel kültüründen, yemeklerine, el sanatlarından, örf ve adetlerine tüm yönleriyle İzmir Enternasyonal Fuarı’nda  ziyaretçilerle buluşacak.


Diyarbakır Hakkında:
Medeniyetin beşiği olarak adlandırılan Mezopotamya’nın kuzeyinde kutsal Dicle Nehri kıyısında bazalt platonun üzerinde kurulmuş olan tarihin en eski kentlerinden biridir. Kentteki Kortik Tepe ve Çayönü höyükleri, M.Ö. 10. binyıl yıllarına kadar inen, yerleşik düzene geçişin en erken yaşandığı ve çağdaşlarına göre daha gelişkin bir kültürün yaratıldığı başlıca arkeolojik alanlardır. Kent merkezi ise 7000 yıllık tarihi bir geçmişe dayanır. Tarihin en eski ve görkemli kalelerinden biri olan Diyarbakır Kalesi başta olmak üzere görülmesi gereken birçok birçok tarihi mekâna ve zengin bir kültüre sahiptir.
Malatya Hakkında:
Malatya, eski çağlardan bu yana Orta Asya ve Orta Doğu Mezopotamya’dan gelen  ticari yolların kesişmesi ve batıya geçit veren bir konumda bulunması nedeniyle tarihin her döneminde stratejik bir önem taşımıştır. Malatya, doğunun ve batının geçiş kapısı, önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Tarihi İpek Yolu ile Kral Yolu’nun bir kolu Malatya’dan geçmektedir.
İlin ekonomik gelişiminde kayısı yadsınamayacak bir role sahiptir. Malatya için ilahi bir lütuf olarak da kabul edilebilecek olan kayısı, özellikle 80’li yıllardaki dışa açık ekonomiye geçiş sürecinde önemli bir ihraç ürünü haline gelmiş ve ilin ekonomik gelişimine büyük katkı sağlamıştır, sağlamaktadır. Yöre halkının ‘Mişmiş’ adını verdiği kayısı Malatya’yla özdeşleşmiş bir meyvedir. Malatya ekonomisine katkılarının yanı sıra Malatya kültürü ve mutfağını da etkilemiştir.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka Belediyesi'nden sokak hayvanlarına daha iyi hizmet için seferberlik...
Sonraki Haber "Seyahat ederken sağlığınızdan olmayın"

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?