ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > Ferruh Başağa'nın eserleri Selçuk Yaşar Sanat Galerisi'nde

Ferruh Başağa'nın eserleri Selçuk Yaşar Sanat Galerisi'nde

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Ferruh Başağa'nın eserleri Selçuk Yaşar Sanat Galerisi'nde

Türk Resim Sanatı’na çok sayıda eser kazandıran, yurt içi ve yurt dışında layık görüldüğü ödüllerle resim sanatının ustaları arasında yerini alan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Ferruh Başağa’nın eserleri Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

2010 yılında aramızdan ayrılan, kazandırdığı eserlerle Türk Çağdaş Resim Sanatı’nın ustaları arasında yer alan Ferruh Başağa’nın eserlerinden oluşan, sanatçının ölümünden sonra açılan ilk sergi olan “Anı Sergisi” 3 Kasım Perşembe günü Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’nde açıldı.

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar’ın ev sahipliği yaptığı sergi açılışına sanatseverler büyük ilgi gösterdi. Açılışa, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Berki Dibek, Prof.Dr.Münir Ekonomi, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Gökoğlu, Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Rektörü Cemali Dinçer, ressam Ferruh Başağa’nın kızları İnci Başağa Yörükoğlu, Gül Şişmanoğlu, Oya Erol, Lale Esener ile torunu İlhan Demirer de katıldı.

Feyhan Yaşar, Ferruh Başağa’nın Türk Resim Sanatı için çok önemli bir değer olduğunu vurguladığı konuşmasında, “ Değerli sanatçı Ferruh Başağa müzemizde iki sergi açtı. Bir sohbetimizde, 100 yaşıma geldiğimde bana burada bir sergi açın, demişti. Bu sergiyi, Ferruh Başağa’nın 100.yaşı anısına düzenledik. Gerçek bir sanatçı ve gerçek bir baba olan, İzmir’i çok seven Ferruh Başağa’nın değerli eserlerini İzmir’de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Tüm İzmirlileri bu  eserleri görmek için Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’ne bekliyoruz.” dedi.

Birçok karma ve kişisel sergiye katılan, 16 ödül kazanan, DYO Resim Yarışmaları’nda yedi kez seçici kurul üyeliği yapan sanatçının, 16 koleksiyonerinde bulunan 26 eseri, 26 Kasım 2016 tarihine kadar Selçuk Yaşar Resim Müzesi ve Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Ferruh Başağa Kimdir?

Türk resim sanatının büyük ismi ressam Ferruh Başağa 1914 yılında İstanbul’da doğdu. 1922 -1935 yıllarında Yugoslavya’da orta ve teknik öğrenimini sürdürdü. 1936 yılında, şimdiki adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan dönemin Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne girdi. Zeki Kocamemi, Nazmi Ziya Güran ve Leopold Levy gibi hocaların bulunduğu akademide resim eğitimi aldı ve birincilikle mezun oldu.

Çeşitli ressamlar ile Yeniler Grubu’nu kurdu. Ressamlar Derneği üyeliği yapan sanatçı, ilk  sergisini İstanbul’da açtı. Eserleri UNESCO tarafından Muse d’Art Moderne de La Ville de Paris’te açılan sergide yer aldı. İngiltere, Fransa ve Hindistan’da sanat fuarları ile karma sergilere katılan sanatçı, 1947 yılında soyut kavramı ile tanıştı.

Sanatçı,1950 yılına kadar Başbakanlık Basın ve Yayın Müdürlüğü’nde memur olarak çalıştı. 1950 – 1971 yılları arasında çalışmalarına serbest ressam olarak devam etti. 1971 yılında özel vitray ve mozaik atölyesini kurdu ve 1971-1980 yılları arası İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde vitray ve mozaik atölyelerinde hocalık yaptı. 1981 yılında emekli oldu.

Yurt içi ve yurt dışında pek çok sergi açan sanatçı, çeşitli ülkelerde grup sergileri ve bienallere katıldı. 1985 yılında Ankara'da gerçekleştirdiği retrospektif sergi dolayısıyla kendisine Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü verildi. Ferruh Başağa, 1991 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Onur Ödülü ve Plastik Sanatlar Derneği Onur Ödülü, 1998 yılında 8. Sanat Fuarı Artist 98 Onur Ödülü, 1999 yılında  Ressamlar Derneği Kurucu Üyesi Onur Ödülü, Turkcell Resim Yarışması Onur Ödülü, Türkiye GESAM Saygı ve Onur Ödülü ile 2005 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

Ferruh Başağa 24 Aralık 2010 yılında İstanbul’ da vefat etti. Vefatından sonra İstanbul’daki atölyesi dışında ikinci atölyesinin olduğu Foça’daki sokağına Ferruh Başağa ismi verildi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Eğitimci yazar Firdevs Tunçay, Karşıyaka'da panel ve imza günü düzenledi
Sonraki Haber Bornova’da üç bölgeyi rahatlatacak yeni yol

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?