ANA SAYFA > EĞİTİM > Dünya'da 790 milyon kişi okuma yazma bilmiyor..

Dünya'da 790 milyon kişi okuma yazma bilmiyor..

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Dünya'da 790 milyon kişi okuma yazma bilmiyor..

3 Kasım 1928’de kabul edilen Latin Alfabesi’nin 86.yıl dönümü dolayısıyla Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sergi Salonu’nda “Türk Yazı Devrimi” adlı bir panel gerçekleştirildi.

Panele Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Doğer ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver de katıldı.

İlk olarak konuşan Doç. Dr. Hatice Şirin User; Fenike Alfabesi ve  Latin Alfabesi’nin önemini vurgulayarak ilk belgelerin altıncı  ve yedinci yüzyıla ait olduğunu belirtti. Latin Alfabesi’nin gelişimini anlatan Doç. Dr. User, “Türk Latin Alfabesi yeryüzünde bugün kullanılan tüm yazı sistemlerinde olduğu gibi çeşitli kaynaklardan beslenerek oluşturulmuş bir alfabedir” dedi

Doç. Dr. Özkan Öztekten ise “2011 yılı UNESCO verilerine göre 790 milyon kişi okuma yazma bilmiyor ama bu sayının 2015’te 710 milyona ineceği tahmin ediliyor”  dedi. Ardından Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN Latin Alfabesi’ni il il gezerek nasıl yaydığını vurguladı. Doç. Dr. Öztekten “Kurtuluş Savaş’ı için gerektiğinde şehit olunabileceğini vurgulayan ATATÜRK, aradan kısa bir süre geçmesine rağmen Türk dilinin yüceltilmesi gerektiğini belirterek Türk halkına çağrıda bulunmuştur” diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Otogaz'da indirim!..
Sonraki Haber Mert Optik şampiyonluğu bırakmadı...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?