ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > Don Kişot tiyatro sahnesinde

Don Kişot tiyatro sahnesinde

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Don Kişot tiyatro sahnesinde

Cervantes'in ilk cildini 1605, ikinci cildini ise 1615 yılında yazdığı Don Kişot pek çok incelemeci tarafından roman türünün ilk örneği kabul edilmektedir. Dostoyevski'nin 'dünyadaki en engin, en güçlü yapıt' olarak ifade ettiği eser tamamlanışının 400.yılında İzmir'de tiyatro sahnesinde hayat buluyor. Tiyatro Terminal tarafından iki ciltlik eserden uyarlanan Don Kişot'un Görülmedik Serüveni 21 ve 27 Aralık'ta seyirci karşısında olacak.

Dilimize ilk olarak Fransızcadan çevirisi yapıldığı için Don Kişot olarak tanınan kahramanın İspanyolca orijinal adı Don Quijote(Kihote)'dir. 1996 yılında İspanyolca aslından ilk çeviriyi yapan Roza Hakmen Don Quijote kullanımını tercih etmiştir.

Bu eşsiz eserin yazarı Cervantes'in mezarı ölümünden yaklaşık 400 yıl sonra bu yıl Mart ayında Madrid'deki Trinitarian Manastırı'nda gün ışığına çıkarıldı. Cervantes 1570’te Haçlı Donanması’na katıldıktan bir yıl sonra Osmanlı Devleti’ne karşı  İnebahtı Deniz  Savaşı’nda savaşmış, sol eli kullanılmayacak şekilde yaralanmıştır. 1575 yılında donanmadan ayrılıp ülkesine dönerken Fransa açıklarında Türkler tarafından esir alan Cervantes'in bu sürede Kılıç Ali Paşa Camiisinin inşaatında çalıştığı sanılmaktadır.

Hem klasik dönemde hem de çağdaş edebiyatta derin izler bırakmış olan, 400 yıllık ama ölümsüz Don Kişot karakterini bir de tiyatro sahnesinde izlemek isterseniz Don Kişot'un Görülmedik Serüveni 21 ve 27 Aralık'ta Fuar, İzmir Sanat Merkezi'nde...Uyarlamasını Selda Uzunkaya'nın yaptığı oyunun yönetmenliğini İbrahim Güngör üstleniyor. 24 kişilik bir yaratıcı ekiple hazırlanan Don Kişot'un Görülmedik Serüveni'nde seyirciyi eğlenceli, hüzünlü, trajikomik bir serüven bekliyor.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Kaf Kaf'ta Amisulashvili ayrıldı
Sonraki Haber Karşıyaka'da 2 gün elektrik kesintisi yaşanacak

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?