ANA SAYFA > İZMİR > Delican'dan çöp çıkışı

Delican'dan çöp çıkışı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Delican'dan çöp çıkışı

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican geçtiğimiz günlerde büyük yangın çıkan Harmandalı Çöp Depolama Alanı’nda önlemlerin alınıp alınmadığını sordu.

Delican, “Yıllardır vahşi depolama yapılıyor. Çöp dağlarının yüksekliği sınırı çoktan aşmış durumda. Büyükşehir Belediyesi’nin bölgedeki tehlikeli gelişmeler ile ilgili net açıklaması yok. İzmir’deki üniversitelerden bir heyet oluşturulsun ve uzmanlar rapor hazırlasın. Orada yaşanabilecek bir faciada can kaybının hesabını Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu nasıl verecek” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetki ve sorumluluğunda bulunan Çiğli Harmandalı Çöp Depolama Alanı’ndaki çalışmalar sıcak havalarda kötü kokulara neden olmaya devam ediyor.  Geçtiğimiz günlerde büyük bir yangın çıkan çöp alanındaki gelişmeler ile ilgili açılamalarda bulunan AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni sorumlu davranmaya davet ederken patlama ve kayma riskinin çok yüksek olduğu alanda önlemlerin neler olduğunu sordu.

Delican şunları söyledi: “Çöp ve atıklar konusu 4 milyon hemşerimizin yaşadığı İzmir’de en önemli sorunların başında geliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yıllardır bu konuda mantıklı ve doğru çalışma yapmak yerine bugünün teknolojisinin karşısında tamamen vahşi depolama anlayışı ile çalıştırılan Çiğli Harmandalı Çöp Depolama Alanı’na İzmir’in çöplerini götürerek sorunun üzerini kapatmaya çalışıyor. Ne yazık ki orada yıllardır vahşi depolama yapılıyor. Çöp dağlarının yüksekliği sınırı çoktan aşmış durumda. Araştırmalara göre bazı yerlerde 200 metreyi bulan yükseklik Harmandalı’nda yaşayan vatandaşlarımız için büyük tehlike oluşturuyor. Çöplerin kayma ve patlama riski çok yüksek. Çıkan yangınlar başta olmak üzere atıkların durumu, sızıntı suların nereye gittiği gibi konularda Büyükşehir Belediyesi’nin net açıklaması yok.

Bu anlayışın devam etmesi halinde yıllarca çözülemeyecek çöp bertaraf konusu bir yanda dururken mevcut alanlarla ilgili İzmir’deki üniversitelerden bir heyet oluşturulsun ve uzmanlar rapor hazırlasın. Büyükşehir Belediyesi üniversitelerin uzman birimlerinden oluşturulan ekibin hazırlayacağı raporu kamuoyuna açıklamalıdır. Seçim döneminde siyasi söylemlerle konunun üzerini kapatmaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu orada yaşanabilecek bir faciada can kaybının hesabını nasıl verecektir. İstanbul Ümraniye’de 39 vatandaşımızın hayatını kaybettiği çöp patlaması geçmiş tarihimizde yaşanan en önemli örnektir. Harmandalı’nın da tıpkı Ümraniye gibi olmaması için acil önlem alınmalıdır.

1992 yılından bu yana işletilmeye devam eden ve günlük 5 bin tona yakın çöpün kamyonlarla taşındığı Harmandalı’ndaki düzensiz depolama tehlike saçmaktadır. Kanun ve yönetmeliklere uymadan yapılan depolama işlemlerinde sızıntı sularının nerelere gittiği belli değildir. Ayrıca bir ayıklama tesisi ve organik çöplerin azaltılacağı bir tesis de bulunmamaktadır. Atık su, çamurlarının depolanması ise yetersizdir. Çöp sorununun en önemli ve tehlikeli konusu olan gaz toplama sistemi ve gaz çıkış bacaları ise yetersizdir. Çiğli başta olmak üzere bölgede yaşayan vatandaşlarımız koku, haşere ve gürültülerden rahatsız olmaktadır. Çöp depolama alanında kayma ve gaz patlama riski ise çok yüksektir. Bölge ile ilgili derhal hızlı bir şekilde önlem alınmalı ve durum analizi kamuoyu ile paylaşılmalıdır.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Çillilere Cilt Kanseri Uyarısı
Sonraki Haber Haber Bulunamadı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?