ANA SAYFA > GÜNDEM > CHP’li Çıray: Erdoğan’ın oynattığı kur kimlere yaradı?

CHP’li Çıray: Erdoğan’ın oynattığı kur kimlere yaradı?

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
CHP’li Çıray: Erdoğan’ın oynattığı kur kimlere yaradı?

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yönelik baskı niteliğindeki açıklamalarını TBMM gündemine taşıdı. Erdoğan’ın yaptığı açıklamalardan etkilenen piyasada doların değerlendiğini belirten Çıray, “Cumhurbaşkanının neden olduğu devalüasyondan yararlanan kişi ve kuruluşlar kimlerdir? Bunların arasında Cumhurbaşkanıyla ilgili yasal tapelerde adı geçen kişiler ve müteahhitlik şirketleri var mıdır?” diye konuştu.

Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya yönelik sözlerinin tam anlamıyla “mobbing” olduğunu belirten Çıray, Cumhurbaşkanı’nın bu açıklamalarıyla anayasayı çiğnediğini ve ettiği yemine sadık kalmadığını belirtti.

DAVUTOĞLU SUSPUS

Çıray, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da her konuda olduğu gibi Erdoğan karşısında yine sessiz kaldığını belirterek,  “Cumhurbaşkanı Anayasanın 103. Maddesinde göreve başlamadan önce ettiği yeminde Anayasaya bağlı kalacağına, dolayısıyla kendi görev, yetki ve sorumluluk alanı dışına çıkmayacağına yemin etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı neredeyse her gün kendisini bu yeminle bağlı saymadığını ortaya koymaktadır” diye konuştu.

GERİ TEPECEĞİNİ BİLMİYOR MU?

Çıray, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev ve yetki alanının tamamen dışında kalmasına rağmen Erdem Başçı’yı faizleri indirmesi için sürekli taciz ettiğini belirterek bunun piyasaları olumsuz etkilediğini belirtti. Finans dünyasında bu tür baskıların hedeflenenin tam tersi sonuçlar doğurmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizen Çıray, “Nitekim Cumhurbaşkanının 20 Ocak’taki faiz toplantısından önce Merkez Bankası’na ‘faiz indirimi çağrısı’ görünümü altında ilk tacizinin baskısına direnemeyen Merkez Bankası faizleri yarım puan indirmesinin hemen ardından 2.30 seviyesinde olan dolar/TL kuru 2.34’e yükselmiştir. Cumhurbaşkanı çok kırılgan bir yapıya sahip piyasaların bu açık tepkisine rağmen Merkez Bankası Başkanına uyguladığı mobbingi daha da ağırlaştırmış, baskısını 4 Şubat’ta TESK üyelerini kabulü sırasında yaptığı konuşmada sadece Merkez Başkanı Başkanını değil, tüm para kurulunu kapsayacak şekilde yaygınlaştırmıştır” dedi.

TL’Yİ ERİTTİ, DOLARI ZİRVEYE TAŞIDI

Çıray bunun neticesinde  2.30’lara gerileyen dolar/TL kurunun 2.4680’i görerek tarihsel bir zirve yaptığını belirterek,  “Cumhurbaşkanın  Merkez Bankası politikalarına müdahalelerinin doğrudan bir sonucu olarak 16. Ocak 2015’ten 5 Şubat 2015 tarihleri arasında Türk Lirası karşısında ABD Doları yüzde 7.30 devalüe olmuştur,” dedi. Çıray, konuyla ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu  tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde şu soruları yöneltti:

SESSİZ KALMAYA DEVAM EDECEK MİSİNİZ?

 “Cumhurbaşkanını milletimizin ve ülkemizin refahı ve çıkarlarını korumak adına kendi anayasal yetki sınırları içinde kalmaya yürütmenin başı olarak kamuoyu önünde davet edecek misiniz? Cumhurbaşkanı TC Merkez Bankası Başkanına uyguladığı  ‘faizi düşür mobbinginin’ küreselleşmiş iktisadi ve finans ilişkileri dünyasında ortaya çıkaracağı olumsuz etkileri bilmiyor olamayacağına göre ‘bunun muhtemel etkileri ve sonuçları konusunda’ cumhurbaşkanını uyardınız mı?

“ERDOĞAN BİLANÇOSU” NE OLDU?

Cumhurbaşkanının her konuşmasından ardından Türk Lirası aleyhine biraz daha bozulan Dolar/TL paritesinin ortaya çıkardığı tablo ve bilanço nedir?  Cumhurbaşkanının bu tutumu milletimizin cebinden kaç para çıkmasına neden olmuştur?     

DEVALÜASYON KİME YARADI?

Cumhurbaşkanının neden olduğu bu devalüasyon kimlerin işine yaramıştır? Bunların arasında Cumhurbaşkanıyla ilgili yasal tapelerde adı geçen kişiler ve müteahhitlik şirketleri var mıdır? 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber EGESEM'den TSE EN ISO 9001 kalite yönetim sistemi eğitimi
Sonraki Haber SODEM yönetimi Buca’da buluştu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?