ANA SAYFA > ÇEVRE > Büyükşehir'den 8 yılda 246 kuyu

Büyükşehir'den 8 yılda 246 kuyu

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Büyükşehir'den 8 yılda 246 kuyu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, su sıkıntısı çeken yerleşimler için 2006 yılından bu yana 246 adet kuyu açarak 15 milyon liranın üzerinde yatırıma imza attı. Pek çok ilçe ve köy bol suya kavuştu.

2008 yılında küresel ısınmanın etkisiyle ciddi bir kuraklık yaşayan İzmir’de yağışların artması ile birlikte Tahtalı Barajı’nın doluluk oranı hızla yükseldi. Tüm bu olumlu tabloya rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelecekte yaşanabilecek iklim değişikliği senaryolarına hazırlanabilmek ve muhtemel su sıkıntılarına karşı koymak için yeni kaynak arayışını ara vermeden sürdürdü. Bu çerçevede öncelikle yapılan iş, yaz aylarında su sıkıntısı yaşayan çevre yerleşimlerde yeni kuyular açmak oldu. 2006 ile 2014 yılları arasında 246 sondaj kuyusu açıldı. 15 milyon liranın üzerinde yatırım yapıldı. En çok kuyu yatırımı yapılan ilçeler arasında ilk sırayı, özellikle yaz aylarında su sıkıntısı yaşayan Torbalı ilçesi 40 kuyu ile aldı. Onu 38 adet kuyu ile Menderes ilçesi ve köyleri, 30 kuyu ile Kemalpaşa, 25’er kuyu ile Bayındır ile Menemen ilçeleri izledi. Seferihisar’da 16, Bornova köylerinde 13, Foça’da 11, Urla’da 10, Aliağa’da 6, Selçuk’ta 2, Bütünşehir Yasası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına bu yıl giren Ödemiş’te 3 adet sondaj kuyusu açıldı.

13 kuyu daha geliyor
İZSU Genel Müdürlüğü, Torbalı’nın merkezinde yer alan mahallelerinin artan nüfusuna göre su ihtiyacını karşılamak üzere Murat Bey, Yedi Eylül, Cumhuriyet ve Ayrancılar mahallelerine 4 adet kuyu açıyor. Kemalpaşa Bayğurdu Mahallesi ile Kamberler Köyü ve Kınık’ın Balaban Köyü’ne de birer adet su kuyusu açılacak. Kemalpaşa Bayramlı, Ören ve Aşağıkızılca mahalleleri ile Bayındır Osmanlar, Yakacık ile Menemen’in Ayvacık Mahallesi’nde 6 adet yeni sondaj kuyunun açılması için de ihale çalışmaları sürüyor.

İklim değişikliğine önlem
Su rezervi açısında İzmir’in güçlü bir il olduğunu ancak bu iyi tabloya rağmen yeni kaynak arayışlarını sürdürdüklerini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Bir yandan yeni barajlar planlarken diğer yandan küresel iklim değişikliğine karşı önlemlerimizi alıyoruz. Su durumumuzdaki bu olumlu tabloyu gelecek yıllarda da sürdürebilmek için yeni yeraltı su kuyuları açarak hem ilçelerimizin ve köylerimizin su ihtiyacını karşılıyoruz hem de geleceğimizi güvenceye almaya çalışıyoruz” diye konuştu.

2004 yılında çıkan 5216 Sayılı yasa ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarına dahil edilen ilçelerde çok yoğun bir su sıkıntısı ile karşılaştıklarını dile getiren yetkililer şunları söyledi: “Yaptığımız tespitlerde, pek çok çevre yerleşimlerde kaynakların kuruduğunu, kuyuların yetersiz kaldığını ve özellikle yaz aylarında vatandaşların su sıkıntısı çektiğini gördük. Şebekelerin de eski olması nedeniyle kaçaklar da çok yoğundu. Bu sıkıntıların giderilmesi için söz konusu bölgelerimizde bir yandan şebekeleri yenilerken diğer yandan da yüzlerce kuyu açtık. Açmaya da devam ediyoruz. Bugüne kadar açtığımız kuyular için 15 milyon liranın üzerinde harcama yaptık. Şimdi hizmet halkamızı ‘Bütünşehir Yasası’ ile sınırlarımıza giren 9 ilçe için daha da genişlettik. Su sıkıntısı yaşayan yeni ilçelerimizle ilgili yaptığımız planlamalar doğrultusunda çalışmalara başladık. Ödemiş ve Kınık’ta yeni su kuyuları açtık. Açmaya devam edeceğiz."

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Sinematek’te “Türk filmleri şöleni”
Sonraki Haber Pınar Karşıyaka'da 7 oyuncu, menajer ve masör hastanelik oldu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?