ANA SAYFA > SAĞLIK > Böcek Isırıklarında Bunları Yapmayın

Böcek Isırıklarında Bunları Yapmayın

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Böcek Isırıklarında Bunları Yapmayın

Yaz mevsimiyle birlikte böcek, yılan, akrep ve denizanası sokmalarında artış yaşandığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr.Salih Çetiner, "Bu türden ısırık ve sokmalarında kolonya vb maddeler sürmeyin, bölgeyi sabunlu su ile yıkayıp sağlık kuruluşuna başvurun" uyarısında bulundu.

Tatilcilerin yazın gelmesiyle piknik, yazlık ilçelere gitmesi, kene, arı, yılan, akrep, böcek gibi hayvanların ısırık ve sokma vakalarında artış yaşandı. İzmir'deki Özel Gazi Hastanesi'nde görevli Dermatoloji Uzmanı Dr. Salih Çetiner, böcek, yılan, denizanası, arı sokması veya ısırıklarında uygulanan yanlış ve olması gereken tedavi yöntemlerini anlattı.

Ülkemizde yaşayan yılan,, arı, akrep gibi hayvanların ısırma veya sokmaları sonucunda çok ciddi reaksiyonların oluşmadığını belirten Dr. Çetiner, "Ancak kişilerin vücutlarının bu hayvanlara karşı bir hassasiyetleri varsa, reaksiyon oluşabilir. Örneğin arı sokmasına alerjisi olanlar da ölüme kadar gidebilen şok tabloları oluşabilir" diye konuştu.

Arı sokmasında arının iğnesinin çıkartılmasının faydalı olabileceğini belirten Dr. Çetiner, zehirli olabileceği düşünülen yılan ve akrep sokmalarında ise yaranın biraz üzerinden bandaj uygulamanın da zehrin yayılmasının durdurulmasında etkili olabileceğini söyledi. Tüm ısırık ve sokmalarda yara yerinin bol sabunlu su ile yıkanması önerisinde bulunan Dr. Çetiner, "Yara yerine kolonya ya da başka bir şey sürmeyin. Yara yerini emmeyin. Deniz anası sokması ya da temasında hastaya dayanabildiği kadar sıcak suyla kompres yapmak iyi gelecektir. Sıcak su hayvanın kana verdiği proteinleri denature edecektir" diye konuştu. 

Yaz aylarına girilmesi nedeniyle bu tür olaylara çok sık rastlandığını ve polikliniklerine son bir ay içerisinde çok sayıda hasta başvurduğunu ifade eden Çetiner,"Ancak hastalar kendisini bir böceğin ısırabileceğini tahmin etmiyorlar. 'Acaba karaciğerim mi rahatsız' diye düşünerek boş yere evhamlanıyor. Tüm hastalıkların rahatsızlıklarında deride belirtiler olabilir. Karaciğerin bu anlamda özel bir yeri yok. Isırıklar tedavi edilmezse mikrobik hale gelebilir.Vücuda yayılıp ciddi enfeksiyonlara yol açabilir' dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin 69'uncu yılı kutlandı
Sonraki Haber Aytun Çıray:''CHP'li gençlerle uğraşmayın''

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?