ANA SAYFA > EKONOMİ > BAKLİYATTA "RAMAZAN ZAMMI" BEKLENMİYOR...

BAKLİYATTA "RAMAZAN ZAMMI" BEKLENMİYOR...

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
BAKLİYATTA

Her sene ramazandan önce zam gören bakliyat fiyatları bu sene artmayacak. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, bakliyat talebinin ramazan ayıyla birlikte artış göstereceği ve bunun da ilk günlerden itibaren fiyatlara yansıyacağı spekülasyonlarına nokta koydu.

Bu yıl ramazandan önce bakliyat fiyatlarında herhangi bir artış yaşanmadığını, ay boyunca da beklenmediğini söyledi. Bakliyat üretimi açısından bu yıl şartların olumlu seyrettiğini kaydeden Korkmaz, “Ekimin yapıldığı nisan ve mayıs aylarındaki uygun iklim koşulları, ürün gelişimini olumlu etkiledi. Hasada kadar çok önemli bir afet olmazsa tüketimimizi karşılayabilecek bir bakliyat üretimi elde edilecektir” dedi.
Kırmızı mercimek hasadına başlandığını, ağustos ve eylül aylarında yapılacak nohut, fasulye ve pirinç hasadında da iyi bir rekolte beklendiğini aktardı. Ağustosta arz miktarının artmasıyla bazı bakliyat fiyatlarında yüzde 20 ile 30 arasında düşüş olabileceğine de dikkat çeken Korkmaz, “Vatandaşlarımızın ramazan ayında, sadece tüketebilecekleri kadar kuru gıda almaları uygun olacaktır. Ağustos ayıyla birlikte daha uygun fiyata ve yeni mahsul ürünler pazarda satılmaya başlanacak” diye konuştu.
İTB Başkan Yardımcısı Korkmaz, ramazanın yaz aylarına denk gelmesi, hasadın yaklaşması ve rekolte beklentisinin iyi olmasının piyasalarda spekülatif fiyat artışına engel olduğunu da belirtti. Açıkta satılan ve nerede üretildiği belli olmayan bakliyatın, sadece daha ucuz olması gibi sebeplerle satın alınmamasını tavsiye ederek, “Sağlığımız için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan gıda güvenliği açısından onay almış, markalı ürünleri tercih etmeliyiz. Şirketler de hazırladıkları erzak paketlerinde, kendi evlerinde kullandıkları ürün ve markaları tercih etmeliler. 'Merdivenaltı' tabir ettiğimiz ürünler, işin kuralına uygun şartlarda üretim yapan firmalarımız için de haksız rekabet oluşturuyor” dedi.
Bakliyatın sağlıklı beslenme için önemini de vurgulayan Ercan Korkmaz, “Araştırmalar, ülkemizde her üç kişiden birinin obez olduğunu ve çocuk yaşta obezitenin arttığını ortaya koyuyor. Obezite temelde iki nedene bağlı; birincisi hareketsizlik, ikincisi beslenme bozukluğu. Özellikle çocuklarımızda sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması amacıyla anne babaların, haftada en az iki öğün bakliyat ürünlerinin tüketilmesine özen göstermesi ve çocuklarımıza bu alışkanlığı kazandırması faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber ŞEMİKLER İZBAN ALT GEÇİDİNDE GERİYE SAYIM BAŞLADI...
Sonraki Haber FRANGOULİS EFES'İ FETHETTİ

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?