ANA SAYFA > İZMİR > Aziz Kocaoğlu'ndan 'Getto' uyarısı

Aziz Kocaoğlu'ndan 'Getto' uyarısı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Aziz Kocaoğlu'ndan 'Getto' uyarısı

İzmir’deki 5 üniversite ile Baro’nun ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Göç ve İltica Sempozyumu’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege denizinde yaşamını yitiren mülteciler anısına mütevazi bir anıt yapmayı düşündüklerini açıkladı. Başkan Kocaoğlu, göçün durdurulamaması halinde büyük kentlerde gottoların oluşabileceği uyarısında da bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin evsahipliğinde İzmir Barosu, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, İzmir Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenen "İzmir Uluslararası Göç ve İltica Sempozyumu”na katıldı. Sempozyumdaki açılış konuşmasında, Türkiye’ye gerçekleşen yoğun göçün şimdiye kadar Türk halkının yardımseverliği ve fedakarlığı ile büyük ölçüde problemsiz yürüdüğünü belirten Başkan Kocaoğlu, göçün artarak devam etmesi halinde ise işsizlik sorununu öne çıkacağı, dil ve kültür  farklılığı nedenleriyle gettoların oluşabileceği uyarısında bulundu. Ege sularında hayatını kaybeden mülteciler için mütevazi bir anıt yapmayı düşündüklerini de kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ocak ayının ayazında İzmir’den bir bota binip Ege denizinin soğuk sularına, çocuk kucağında ya da karnında açılmanın ne demek olduğunu 30 saniye düşündüğümüzde, umut için ölümü göze alanların göçünü daha iyi algılayabilirsiniz. Terör de  kaybedecek hiç bir şeyi olmayan insanların şartlandırmasıyla  oluyor.  Ve bir müddet sonra da insana ve gruplara sapkın düşünceler egemen oluyor ve teröre malzeme oluyorlar. Bataklığın nerede olduğu belli. Onlara bir yaşam standartı, hayata tutunmak için bir destek, bir politika, bir  üretim stratejisi gerekir. Başka türlü insanlığı terör belasından kurtarmak mümkün değildir. Bugün 3 milyon mülteciden bahsediyoruz. Bu problem yerinde halledilmediği sürece, orduların da başa çıkamayacağı çok daha büyük göç yolculuklarının olacağı gibi bir endişe var içimde. Bunu önlemenin bir dünya politikası haline getirilip en kısa zamanda uygulamaya geçmekten başka çare yok. Dünyada problem varsa ve yaşanmaz hale geliyorsa sizin paranızın olması ne anlam ifade eder ki? Dünya yönetilemiyor. Dünyanın yönetilmesi için yeni bir modele yeni bir yaklaşıma yeni bir felsefeye ihtiyaç var. Bunu insanlık bulacak.”

Mülteciler için anıt 
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, bugüne kadar Ege denizinde boğulan 193 mülteci cenazesini devraldıklarını anlatan Başkan Aziz Koacoğlu, “Bunlardan 31 tanesini Gaziantep de ailelerine gönderdik. Geri kalan 27’sinin kimliği vardı, onları kimliği ile beraber defnettik.  Geriye kalan 135 mülteciyi de Doğançay’daki kimsesizler kabristanına defnettik. Şimdi onların kabirlerini düzenlemeye çalışıyoruz. Ve onların anısına da mütevazi bir anıt yapmak istiyoruz. Onlar bizim sularımızdaki yaşam yolculuğunda hayatlarını kaybettiler” dedi.  

İnsanlığa çağrı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, göç sorununa insanlığın çözüm bulamaması durumunda dünyanın geleceğinin olmadığını söyledi. Demirtaş, “G21 ülkelerinin taşın altına elini koyması gerekiyor. Bütün insanlık bu işte görev almak zorunda” diye konuştu.
İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan ise mültecilerin yasal yollarla iltica edememeleri ve geri gönderilmelerinin, daha büyük bedellerle kaçak yolları beraberinde getireceğini ifade etti.

Getto nedir?
Belli bir ırka mensup insanların, kentin oturmak zorunda oldukları belirli semtlerini ifade eder. Günümüzde daha çok, azınlık gruplarının oturdukları, kentin geri kalmış yöreleri için kullanılır.

 
PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Derbi için stat kapıları 12.30'da açılacak...
Sonraki Haber Kentsel dönüşümde ilk kura çekildi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?