ANA SAYFA > İZMİR > Atilla Sertel: ''Çocuk gelinler gibi çocuk işçiler de ağır bir dramdır''

Atilla Sertel: ''Çocuk gelinler gibi çocuk işçiler de ağır bir dramdır''

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Atilla Sertel: ''Çocuk gelinler gibi çocuk işçiler de ağır bir dramdır''

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, çocuk işçilerinin sayısı ve çocuk işçi sayısının azaltılması için alınan önlemleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sordu.

Bakan Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Atila Sertel, “Çocuk işçiliği, insani gelişim açısından ciddi bir sorundur. Tıpkı çocuk gelinler gibi çocuk işçiler de ağır bir dramdır. Her ikisinde de çocukların eğitim hakkı gasp ediliyor, sağlıklı bir çevre ve temel özgürlüklerden mahrum bırakılıyor. Bakanlık çocuk işçiler konusunda radikal tedbirler almalıdır” dedi.

Geçen yıl açıklanan rakamlara göre Türkiye’de 18 yaş altı çalışan çocuk sayısının 133 bin olduğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili Sertel, Suriyeliler ve kayıt dışı çalışanlar göz önüne alındığında bu rakamın çok daha fazla olduğunu vurguladı. 18 yaş altındaki çocukların çalışmak zorunda bırakılmasının ailelerin ekonomik durumlarıyla doğru orantılı toplumsal bir problem olduğunu belirten Sertel, şöyle devam etti:

AİLE VE FİRMALARA YAPTIRIM UYGULANMALI

“Tarımdan sanayiye, tekstilden inşaata tüm üretim süreçlerinde çalışan ya da çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, yasalardaki boşluklar ya da yasaların titizlikle uygulanmaması sonucu mağdur oluyor. Çocuk işçiler, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin en büyük problemlerinden biridir. Bu konuda radikal önlemler alınmalı, firmalara, ailelere çeşitli yaptırımlar uygulanmalı ve çocuk işçi sayısı mümkün olan en düşük rakama çekilmelidir. Okuma çağındaki çocukların iş hayatına itilmesi orta ve uzun vadede bazı problemlere de neden olacaktır. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2014 yılına ait İstatistiklerle Çocuk Bülteni'ne göre Türkiye'de nüfusun yüzde 29.4'ü yani 22 milyon 838 bin 482 kişi çocuk. Çocuk işçiliğiyle ilgili olarak yapılan son resmi çalışmaysa 2012 yılına dayanıyor. TÜİK'in 2012 Çocuk İşgücü Anketi'ne göre yüzde 44.7'si tarım, yüzde 24.2'si sanayi ve yüzde 31'i hizmet sektöründe olmak üzere toplam 893 bin çocuk çalışıyor. Bakanlığın 2016 yılı başında açıkladığı rakamlara göre ise tüm sektörlerde çalışan çocuk işçi sayısı 133 bin. TÜİK ve Bakanlığın açıkladığı rakamlar arasında ciddi bir farklılık ve tutarsızlık var. Bakanlık veya TÜİK Türkiye’deki çocuk işçilerin sayısını net olarak vermeli ve bu konuda aldıkları önlemleri net olarak ortaya koymalıdır.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka Güvenlik Toplantısı yapıldı
Sonraki Haber İzmir'de ''Görümce'' kahkahası!..

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?