ANA SAYFA > İZMİR > Atatürk'e çiçek veren Foçalı Hatice Doğu 101 yaşında vefat etti

Atatürk'e çiçek veren Foçalı Hatice Doğu 101 yaşında vefat etti

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Atatürk'e çiçek veren Foçalı Hatice Doğu 101 yaşında vefat etti

9 Nisan 1934 tarihinde Foça'yı ziyaret eden Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e karşılamada çiçek veren Hatice Doğu 3 Aralık 2022 Cumartesi günü vefat etti. İzmir’in Konak İlçesi Alsancak semtindeki evinde yaşlılığa bağlı nedenlerden hayata veda eden Hatice Doğu 101 yaşındaydı.

Foçalı Turizmci ve Yerel Tarih Araştırmacısı Sebahattin Karaca bir makalesinde Atatürk’ün Foça’ya geliş nedeni ve yaşananları özetlemiş ve Hatice Doğu ile yaptığı söyleşiye yer vermişti.

Buna göre; “İtalya’nın faşist diktatörü Benito Mussolini, 1934 yılında Türkiye’yi işgal niyetini gerçeğe dönüştürmek için kendilerine anlaşmalarla emaneten verilen Rodos Adası’na 40 bin asker yığmış, Atatürk’e gönderdiği elçisi aracılığı ile de İzmir’i istemişti. Atatürk; “Söyle o koca herife; O, 40 bin askerle İzmir’i alamaz, ama ben 4 bin askerle Roma’ya girerim.” Cevabını vermiş, elçi cevabı ilettikten sonra, Mussolini İzmir’in lafını bir daha hiç etmemişti. Bu duruma rağmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ön keşif ve incelemeler yapmak, kararlılığını göstermek ve ordu genelinde yapılan her türlü hazırlığı yerinde denetlemek için  bölgeye hareket etti. 8 Nisan 1934 tarihinde Ankara’da bindiği trenle Manisa’ya gedi. Geceyi burada geçirdi. Ertesi gün aynı trenle Menemen’e ulaştı. Kendisini bekleyen araca binerek, tozlu topraklı yollardan Foça’ya ulaştı. 9 Nisan 1934 Pazartesi günü öğlen vakti Atatürk’ü taşıyan sarı renkli aracı Foçalılar coşku ve heyecanla karşıladı. Atatürk her zamanki zarif ve şık haliyle araçtan indi. Üzerinde ceketi ve golf pantolonu vardı. Kendisini bekleyen halka yaklaştı. Kalabalığın önünde elinde çiçekle küçük Hatice’ye yöneldi. Yanına geldi. Çenesini okşadı ve çiçeği aldı. “
 
AHH ONU BİR DAHA GÖREBİLİRMİYİZ?
Atatürk’ün Foça’ya geliş yıldönümlerinde anıları dillendirilen Hatice Doğu geçtiğimiz yıl yapılan söyleşisinde duygularını şöyle dile getirmişti.  
- “Atatürk’ü çok seviyormusun?  -“Hemde nasıl? –
-“O olmasaydı biz olurmuyduk?  - “Ah Türkiye nerdeydi o zaman”
-“Bir daha gelse kucaklarız değilmi?   “Ahh kucaklarız ne demek. Kucağıma alırım ben. Ben kucağıma alırım onu. Bu gücümle. Bu yaşımla. Ben onun birçok şeylerini dinliyorum. Yapıyorum. Anam babam da çok meraklıydı ona karşı. Ahh onu bir daha görebilirmiyiz. Rabbim bir daha yaratabilir mi?     
 
1921 yılında Foça’da doğan Hatice Doğu (Hatice Vacide Doğu) 3 Kasım 2022 Cumartesi günü İzmir’in Alsancak semtindeki evde yaşlılığa bağlı nedenlerle hayata gözlerini kapadı. Hatice Doğu için 4 Aralık 2022 Pazar günü öğle namazını müteakip Foça’da ki tarihi Fatih Camii’nde cenaze namazı kılınarak helallik alındı. Foça Eski Mezarlık’a götürülen naaş burada 2002 yılında vefat eden eşi Emekli Deniz İstihkam Albay Enver Doğu’nun yanına dualar ve gözyaşlarıyla defnedildi. Hatice Doğu’nun 2’si erkek biri kız 3 evladı, onlardan da 5 torunu bulunuyor. 

Seyfi Gül

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir trafiği için işbirliği yapacaklar
Sonraki Haber Balçova Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası'na büyük onur

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?