ANA SAYFA > İZMİR > ASIRLIK TEZGAH ASIRLIK USTA

ASIRLIK TEZGAH ASIRLIK USTA

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
ASIRLIK TEZGAH ASIRLIK USTA

Feride Ertaş, kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından kilim dokumayı gelecek nesillere aktarmak için 80 yaşında tekrar tezgah başında…

Küçüklüğü Yugoslavya ve Arnavutluk sınırında geçen, mübadelede ailesiyle Seferihisar’a yerleşen Feride Ertaş (80) yıllarca hayatını ilmik ilmik kilimlere dokudu.  Evinde   kilim dokuyarak 3 çocuk okutan Feride Ertaş şimdilerde tekrar tezgâhının başında. Ertaş’ın amacı annesinden öğrendiği kilim dokuma sanatını yeni nesillere öğretip gelecek kuşaklara taşımak.

80 yaşında olan Feride Ertaş kilim dokumayı annesinden öğrendiğini söylüyor. Ertaş; “Annem dokuma yapıyordu, anneme baka baka öğrendim. Kırk yıl bu işten ekmek yedim. Hazır dokumalar çıktıktan sonra bizim işler azaldı, yavaş yavaş da kaybolmaya başladı.  Benimde annemden kalan 100 yıllık dokuma tezgâhım bir köşede duruyordu. Dedim ben neden tekrar yapmayayım bu işi? 40 sene yaptım 3 çocuğumu evlendirdim. Tekrar yapayım hem de gençlere öğreteyim. Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, sağ olsun bu konuda beni çok teşvik etti. Şimdi belediyeye ait Kent Belleği ve Anı Evi’nde tekrar dokumaya ve gençlere öğretmeye başladım.

Şimdi zaman zaman genç kızlarımız geliyor. Nasıl yaptığımı soruyor. Bende yünleri takıp gösteriyorum, çok şaşırıyorlar. Bu tezgah benim en eski arkadaşım. Elimde çok eskiden yaptığım kilimlerim ve burada yeni yapacaklarım var. Bunları satıp öğrencilere yardım eden kuruluşlara bağışlayacağım" dedi.

Feride Ertaş, her pazartesi ve çarşamba günü Seferihisar Belediyesi Kent Belleği ve Anı Evi’nde dokuma tezgahının pedalını, gençlere kilim dokumayı öğretmek için çeviriyor.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber URLA’DA KARİKATÜR SERGİSİ
Sonraki Haber KSK'DE ALTYAPININ BAŞINA ALTOBELLİ GEÇTİ

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?