ANA SAYFA > GÜNDEM > Akpınar: Bisikletle işe gidiyorum

Akpınar: Bisikletle işe gidiyorum

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Akpınar: Bisikletle işe gidiyorum

Ege Üniversitesi tarafından trafik haftası kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün desteğiyle düzenlenen “2.Bisiklet Sempozyumu” Kültürpark Gençlik Tiyatro Salonu’nda gerçekleşiyor. Etkinlikte “Bisiklet ve Yerel Yönetimler” konulu panel düzenlendi.

Başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Bintuğ Öztürk’ün yaptığı  oturuma, Bornova Belediyesi Kentsel Tasarım Dairesi Müdürü Deniz Dayangaç, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu  Akpınar, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Feridun Ekmekçi  katıldı.

Deniz Dayangaç, “Toplumumuz bisiklet sürmeyi sever  fakat sportif bir faaliyet  olarak görür. Bisikleti bir ulaşım aracı olarak görmez, bizim amacımız  bisikleti günlük ulaşımda kullanılan bir araç haline getirmektir. İlçe sınırlarımıza baktığımızda genel olarak düz bir arazi bulunmaktadır. Üniversite öğrencilerinin okula bisikletle gitmemesi için hiçbir neden yok. Ayrıca ilçemizdeki bazı köylere bisiklet turları düzenleyebilmek için rehber hazırladık” dedi.

TÜRKİYE TARİHİNDE İLK KEZ

 “Türkiye tarihinde ilk kez bisiklet  yarışının 15 Mayıs 1895 tarihinde Levantenler tarafından Bornova’da gerçekleşmiştir. Bundan birkaç ay sonra da İstanbul’da gerçekleşmiştir” diyen Dayangaç, Bornova’yla ilgili birçok  projelerinin olduğunu söyledi. Özellikle Küçük Park ve çevresinin üniversiteli öğrenciler ve birçok insanın kullandığı  çarpık bir nokta olduğunu, burada bir çalışma başlatmak  istediklerini ve önemli değişiklikler yapmaya karar verdiklerini söyledi. Gerçekleştirilecek  projeye  göre Küçük Park ve çevresi yayalaştırılacak. Şuan   900 metre karelik  olan alanın 4bin metre kareye ulaşacağını ifade etti ve konuşmasını kızının iki yaşındayken bisiklete ilk bindiğinde  ‘Baba insanlarda uçabiliyormuş’ sözüyle bitirdi .

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar “ Bisiklet hayat  gibidir, pedala basmayı bırakırsanız düşersiniz.  Kenti bozan biziz, düzenlemeye çalışan yine biz. İzmir deniziyle havasıyla , bitkisiyle tam bir cennet. Bu cenneti korumak onu yok etmeden güzelleştirmek bizim elimizde” dedi.

BİR YERİN EKSİLMİYOR

Başkan  Akpınar;  “Toplumun zihninde bisiklete binince bir yerinin eksildiğini, bulunduğu  konumunu  ve sergilediği imajını  kaybettiğini  bu yüzden insanların kendine güleceğini düşünmesi bisiklete binmeyi azaltmaktadır. Örnek bir belediye başkanı olarak ben kendim bisikletle işe gider gelirim, o yüzden çok iyi biliyorum eksilme olmuyor” dedi.  Göreve geldikleri günden bu yana Karşıyaka İlçesi’nin çeşitli yerlerine bisiklet yolları, bisiklet park yerleri yaptıklarını ve İzmir’in ilk  bisikletli zabıtasını  kurduklarını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, “ İlk şehir tasarımları  19. yüzyılda başladı.  Bunun ilk örneği de Paris. Hız ve akışkanlık çağının  başlangıcı olarak otomobilin icadı, ardından kentlerin  otomobile uygun olarak  dizayn  edilişi oldu. Ancak zaman geçtikçe yayalaştırma ve bisikletleştirme planları başladı. Bunu ilk olarak  Hollanda başlattı ve şimdi birçok  Avrupa ülkesi bu konuda ciddi adımlar attı. Yayalaştırma çalışmalarının başlarda tutmayacağını, bunun için ilk tepkiyi esnafın  gerçekleştireceğini, fakat sokaktaki insan yoğunluğunun artması sonucu esnafın  kar etmesi tepkilerin  bitmesine, hatta  esnafın yayalaştırma ve bisiklet kullanımına destek vereceğini dile getirdi” dedi.

Öğr. Gör. Feridun  Ekmekçi konuşmasına Atatürk’ün “ Edirne’den Kars’a bisikleti tanıtın” sözüyle başladı. Avrupa bisiklet rotaları ağından söz eden  Ekmekçi, 70 bin  kilometrelik  ağın  40 bin  kilometresinin  kullanıma  açıldığını ve giderek hızlı biçimde arttığını  ifade etti. Muğla da yapmış oldukları  çalışmalara değinen Ekmekçi, kendilerinin Muğla Valiliği ve Avrupa Birliği tarafından  önemli ölçüde desteklendiklerini söyledi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İlk konser, ilk heyecan
Sonraki Haber ''Günaydın Şekerim'' Karşıyakalılar ile buluşuyor...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?