ANA SAYFA > İZMİR > Ak Partili Delican: Ne İzmir ne İzmir Marşı ne de Cumhuriyet kimsenin tekelinde değildir

Ak Partili Delican: Ne İzmir ne İzmir Marşı ne de Cumhuriyet kimsenin tekelinde değildir

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Ak Partili Delican: Ne İzmir ne İzmir Marşı ne de Cumhuriyet kimsenin tekelinde değildir

Referanduma ilişkin alan çalışmalarına hız kazandıran AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican; Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne ve getireceği yeniliklere ilişkin açıklamalar yaparken; CHP'nin ideolojik temelli bir kampanya yürüterek tarihi algı operasyonundan vazgeçmediğini dile getirdi. Delican'ın açıklamasının ana hedefinde ise; İzmir Marşı'nı koro halinde söyleyerek "Hayır" kampanyasında kullanan CHP'li temsilciler vardı.

Ne İzmir ne İzmir Marşı ne de Cumhuriyet'in kimsenin tekelinde olmadığını vurgulayan Delican; 'Hayır'cıların sahip çıktığı İzmir Marşı'nın notalarının henüz ortaya çıkarılamadığını ve anonim olduğunu hatırlattı. Başkan Delican; geçtiğimiz günlerde Murat Bardakçı'nın " İzmir Marşı Muamması" başlıklı yazısını hatırlatarak; marşın pek çok kaynağa göre 1. Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'ne atfedildiği ve İzzettin Hümayi'nin eseri olduğunun öne çıktığını söyleyerek; " Ne olursa olsun. Bu toprakların kahraman evlatlarını anlatan bir marş. Hangi cephe, hangi milli kurtuluş hikayemizi anlatırsa anlatsın hepimizindir" diye konuştu.

Osmanlı Marşı'nı mı terennüm ediyorlar?

Delican; sözlerini şöyle sürdürdü; "Cumhuriyetin ürünü de olsa Osmanlı'nın da olsa bizi anlatır. Milli tarihimizin değeridir. İzmir'in dağlarında çiçek açtıran vatan sevdalıları da Kafkasya'dakiler de bizimdir. Dilden dile böyle gelmiş, hepimiz gururla söylüyoruz. Ama, 'Hayır'cılar; siyasette tarihi ve bilimi yok saydıkları gibi değerlerimizi, kutuplaşma yaratmak üzere kullanarak büyük bir yanlışın içine düşüyorlar. " diye konuştu.

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı'nın diğer başka tarihçilerle de örtüştüğünü belirterek bu  marşın halis muhlis Osmanlı ürünü olduğu yönündeki söyledikleri ile birlikte yazısının sonunda yer alan " " Söz konusu marş hakikaten İzzeddin Hümayi’nin eseri olabilir fakat olmaması ihtimali de mevcuttur. Muamma, orijinal notanın günün birinde ortaya çıkması ile halledilebilecektir ama şimdilik görünen, “Hayıııır!”cı kesimin Cumhuriyet değil, gece gündüz bir Osmanlı marşını terennüm etmesidir!" ifadelerine de yer verdiği açıklamasında; " İzmir'in ulusal bağımsızlık savaşı ve Cumhuriyet tarihimizdeki yeri tartışmasız büyüktür. Bu ülkeyi ve milleti kutuplaştırmak üstüne siyaset argümanı yaratmaya çalışmak ise tarihi bir hatadır" dedi.

İzmir'in dağlarında da 9 Eylül' de açmıştı...

Başkan Delican sözlerini şöyle sürdürdü; " Şimdi diyorlar ki; 16 Nisan'da İzmir'in dağlarında çiçekler açacak! Biz de diyoruz ki; o çiçekler; 9 Eylül 1922'de kurtuluş gününde zaten açmıştı. Bu toprakları vatan yapanların zafer gününde açılmıştı o çiçekler ve 29 Ekim'de de taçlanmıştı. Hepimiz o çiçeklerin yılmaz bekçisiyiz. Hepimiz sularız, hepimiz koruruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ve şehitlerimizin onurlu mücadelesi ile milletimizin açtırdığı o çiçekler yaşasın diye, düşmanın ayakları altında kalmasın diye bu reformu zorunlu görüyoruz zaten. Bu tarihi sistem değişikliğine evet ya da hayır demenin ne getirip götüreceğini doğru anlatmak zorundayız. Anlamamışsak, anlamalı öyle anlatmalıyız(!) Aslında, milletin iradesini tümüyle iktidara taşıyacak Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ni esaret zinciri olarak gösterenlerin algı oyunu artık sökmeyecek."

Cumhuriyet'i kuran ve koruyan bir milletiz

Açıklamasında; özellikle kuvvetler ayrılığı prensibinin aslına dönülecek bir sistem değişikliği için sandığa gidileceğinin altını çizen AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican; tarihi siyasi krizlerin ülkeyi ne denli gerilettiğine değinerek yasama ve yürütmenin ayrılması ile olası krizleri savacak reform niteliğinde bir adım attıklarını belirtti. Hayır'cıların Cumhuriyet ve değerleri üzerinden, diktatörlük tartışmaları ile suyu bulandırmak istediklerini söyleyen Başkan Delican şöyle konuştu; "Cumhuriyet'in 93. yılına girerken; İzmirli hemşerilerimizle 'Cumhuriyet'i böyle kurduk, Böyle koruduk" diyerek önemli bir tarihi derleme paylaşmıştık. 15 Temmuz hain darbe girişimi ile yapılmak istenenin değerlerimizi yok etme girişimi olduğunun altını daima çizdik. Tehdidin büyük olduğunu, vatanın bütünlüğünü demokrasiyi hedeflediklerini, devletin ve Cumhuriyet'in yok edilmek istendiğini hep birlikte haykırdık. Biz Cumhuriyet'i kuran ecdadımızın emanetçileri olarak alanlara tüm siyasi partilerle, milletimizle çıkmıştık. Şimdi nasıl olur da Cumhurbaşkanlığı sistemi adını verdiğimiz bir reform niteliğinde bir açılımla Cumhuriyet'i yok etmek isteyebiliriz? "

Halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı'nın yürütmenin, yine halkın seçtiği vekillerin de yasamanın başı olduğu yeni sistemle sahip olunan tüm bu değerlerin daha güçlü yol alacağına dikkat çeken AK Parti İl Başkanı Bülent Delican; halkın 'hayır' demesi için ideolojik bezirganlık yapılmasını doğru bulmadığını ifade etti.

60 yıldır konuşulan bir sistem...

Başkanlık sisteminin Türkiye siyasi tarihinde 60 yıldır dile getirildiğini hatırlatan AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican; bugünkü somut adımı, " Erdoğan meselesi ya da hamlesi ", " diktatörlük " tartışmaları üzerinden körükleyenlere de yanıt verdi. Başkan Delican konuyla ilgili şunları söyledi; "Her şeyden önce halkın seçtiği bir başkan ve vekiller gerçeği ortada. Ayrıca, hangi diktatör sandıkla gelmiştir ya da gitmiştir? Üstelik bu sistem 60 yıldır tüm sağ partiler ve liderleri tarafından savunulmuş, zaruri görülmüş bir sistem. Hepsi mi diktatör olmak istedi? Ya da bu liderler kötü liderler miydi? Hayır. Tıkanan siyaset ve onun millete dönen zararının önüne geçmek için bu sistem gündeme getirildi her defasında. Pek çok krizle, darbeyle bugüne gelindi. Şimdi; dört bir yandan kuşatılmış ve terör ve ekonomik krizler başta olmak üzere bir cendereye sokulmak istenen ülkemizin kuvvetleri ayağa kalkmak zorunda. Yürütme hız kazanmak, yasama ve yargı bağımsız ve güçlü olmak zorunda. Bu sistem değişikliği; kalıcı bir istikrarla direnmek ve büyümenin tek koşulu."

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu tarihi hamle ile biriktirilmiş ve kangrene dönüşmüş sorunları bertaraf etme kararlılığına vurgu yapan AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican; İzmir halkının bu ayrımları yapacak bilinçte ve öngörüde olduğuna inandığını belirtti.

Maddeleri kaçırmışlar...

İzmir halkına, anayasa değişikliğinin tüm maddelerini olduğu gibi ortaya koyarak, ülke ve millet için artılarını anlattıklarını belirten AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican;    "CHP'nin 30 maddelik kitapçığında olduğu gibi; değişiklik içeren maddeleri kaçırmıyoruz. Vatandaşlarımızla önce değişiklik içeren maddelerin mevcut uygulamasını sonra da ülkemiz ve milletimiz için nasıl bir değişiklik içerdiğini olduğu gibi paylaşıyoruz. Bir şeyleri şırınga etmek gibi bir derdimiz yok. Halkımızın değerleri , ülkemizin değerleri üzerinden ideolojik siyaset yapmanın zemininde değiliz. Biz, Türkiye'nin büyümesini, güçlenmesini sağlayacak bir sistem değişikliğini oylayacağız, bir rejim değişikliğini değil." diye konuştu.

Bir "EVET" le ne değişecek?

Referandum çalışmaları ile ilgili bilgi de veren AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican; halka birebir ve değişiklik maddelerini olduğu gibi aktardıklarını, gerçekçi bir yaklaşımla, bir 'Evet'le ne değişeceğini anlattıklarını söyledi. Delican sözlerini şöyle sürdürdü;  " Yürürlükte olan 82 Anayasası ile Cumhurbaşkanlığı sistemini karşılaştırarak vatandaşlarımızı aydınlatmaya çalışıyoruz. Karalama kampanyalarına, rejim tehdidi nidalarına prim vermemeleri için uyarıyoruz. 16 Nisan'da sandığa giderek; huzuru ve kaosu; istikrarı ve düzensizliği, krizi ve uyumu, sorumlu ve sorgulanabilir seçilmişle, sorumsuz seçilmişi oylayacağız. Milletin iradesi ile milletin seçtiklerinden oluşan ve yine milletin değiştireceği bir sistemi oylayacağız. Danışma kurulumuzu önümüzdeki günlerde topluyoruz. Genel Merkez düzeyinde katılımla önemli bir toplantı gerçekleştireceğiz. Halkımızla bir araya geleceğimiz kapsamlı bir dizi etkinlik ve projeyi olgunlaştırmak üzereyiz. Önümüzde tam iki ay var. Bu iki ayı iyi değerlendirerek, ülkenin kaderini belirleyecek bu seçime halkımızla birlikte ve 'Evet'le gideceğiz..."

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Türkiye'nin ilk elektrikli otobüs filosu İzmir’de kuruldu
Sonraki Haber Atilla Güneş: Aydın maçını kazanarak yeniden çıkışa geçmeye çalışacağız

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?