ANA SAYFA > GÜNDEM > Hak Merkezi Karşıyaka'da açıldı...

Hak Merkezi Karşıyaka'da açıldı...

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Hak Merkezi Karşıyaka'da açıldı...

Karşıyaka’yı ‘İnsan Hakları Kenti’ haline getirme vizyonuyla iki örnek oluşuma imza atan Karşıyaka Belediyesi, İnsan Hakları Birimi’nin ve İzmir Barosu işbirliği ile kurulan Hak Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde düzenlenen törende, Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı Kurumsal İş Birliği Protokolü’ne de imza atıldı. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Her alanda olduğu gibi insan hakları konusunda da halkımızı yalnız bırakmayacak, her türlü hak mücadelesinde destekleyici ve yol gösterici olacağız” dedi.

Ahmet Piriştina Kültür Merkezi içerisinde törenle açılışı yapılan Karşıyaka Belediyesi İnsan Hakları Birimi; toplumda insan hakları kültürünün oluşturulması, bu hakların anlaşılması, korunması ve geliştirilmesine öncülük etmek üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa proje ve etkinlikler gerçekleştirecek. Farkındalık esaslı konferanslar ve eğitim programları düzenlenecek. Karşıyaka’yı ‘İnsan Hakları Kenti’ vizyonuna ulaştırmak adına, hak temelli yerel yönetim politikaları geliştirilecek. 

Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Barosu iş birliğinde faaliyete geçirilen Hak Merkezi de İnsan Hakları Birimi ile koordineli şekilde çalışarak, insan hakları ihlaline uğrayan vatandaşlar için yol gösterici olacak. Başvuru sahiplerine alanında uzman avukatlar tarafından hukuki danışmanlık verilecek, yasal hakları anlatılacak ve gerekli durumlarda adli yardım sağlanacak. Türkiye’de bir belediye ve baro iş birliğinde kurulan ilk ‘Hak Merkezi’ olan bu oluşum, ülke genelinde bu tür girişimlerin yaygınlaştırılması ve hak ihlaline uğrayan daha fazla insana destek verilmesi adına da önemli bir misyon üstlenmiş olacak. 

Törende yaptığı konuşmada, insan hakları bilincini güçlendirmek için çalışacaklarını ve hak ihlallerine karşı kararlılıkla mücadele edeceklerini vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Bu ülkenin insanları, herhangi bir medeni ülkenin insanları kadar ‘insan hakkına’ sahip olmayı hak ediyor. Sözde bu böyle, ancak gerçeğe baktığımızda ‘Bunu bana yapamazsınız, bana bunu yapmaya hakkınız yok, ben insanım’ diye düşünen, adaletten mahrum bırakılmış o kadar çok insanımız var ki... Dünyada her canlı belli haklarla doğuyor. Birilerinin düzeni sürecek, üstünlüğü devam edecek diye haksızlıklara boyun eğmeyeceğiz, yalan ve yanlış ne varsa hep beraber karşısında duracağız. İzmir Barosu’na özellikle teşekkür etmek, kendilerini kutlamak istiyorum. Göreve geldiğimde yaptığımız ilk görüşmeden itibaren samimi olarak bu alanda mücadele etmeye niyetli olduklarını anladım ve tabii ki biz de varız dedim. Bizler Atatürk’ün kurduğu çağdaş Cumhuriyet’in temsilcisi olan partinin üyeleriyiz. Karşıyaka gibi bir kentte yaşıyoruz. Elbette ki insan hakları mücadelesinde biz varız. En çetin mücadeleleri vermeye hazırız” diye konuştu. 

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Deman Güler de “Bizler İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyeleri olarak İzmir insan haklarının başkenti olsun, İzmir buna yakışır dedik. Bu yolda neler yapacağımızı planlarken, yerel yönetimlerin de insan hakları konusunda sorumluluk alması gerektiğini düşündük. Sevinerek görüyoruz ki bu umudumuz sahiplenildi. Karşıyaka Belediyesi’ne ve Başkanımız Cemil Tugay’a teşekkür ediyoruz. Bundan sonra hep beraber olacağız” dedi. 

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Afhan Topel ise konuşmasında şunları kaydetti: “Avukatlar Türkiye’deki hukukun ve demokrasinin temelidir. Biz sadece insanlardan vekalet alan, bu vekaletle onların işlerini takip eden insanlar olmaktan öte demokrasinin sigortasıyız. Sahaya inerek bunu gösterebiliriz. Hak merkezleriyle sahaya inmeyi amaçladık. İş birliğinden dolayı Karşıyaka Belediyesi’ne çok teşekkür ederim, hayırlı olsun.” 

Karşıyakalı kadınlara yönelik eğitim programları gerçekleştirmek üzere Başkan Tugay ile protokol imzalayan Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği KİHEP Koordinatörü Zelal Ayman da “Derneğimiz 1993 yılında kuruldu. Özellikle kadınların hak ve eşitlik mücadelesi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Kadınların haklarını bilmesi, yasal haklarından haberdar olması ve bunu koruması Türkiye’deki demokratikleşmenin, ilerlemenin kilit koşuludur. Bu anlayışla eşitlik ve hak mücadelemize el ele devam edeceğiz” dedi. 

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay’ın ev sahipliğindeki açılış törenine ayrıca, CHP İzmir İl Başkan Vekili Memet Kayhan Günal, Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve sendika temsilcileri, CHP İlçe Kadın Kolları ve Gençlik Kolları Başkanları, Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Engelliler Meclisi Başkanları, Belediye Meclisi üyeleri, muhtarlar, bürokratlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, İzmir Barosu üyeleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Dr. Osman Sirkeci de katıldı. 

PAYLAŞ
Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir Büyükşehir Belediyesi spor kulüpleriyle reklam anlaşması yapacak
Sonraki Haber Bostanlıspor Avrupa Muaythai Şampiyonası’na katılıyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?