ANA SAYFA > GÜNDEM > Fikri Altay’ın hatırası Karşıyaka’da yaşayacak

Fikri Altay’ın hatırası Karşıyaka’da yaşayacak

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Fikri Altay’ın hatırası Karşıyaka’da yaşayacak

Kurtuluş Savaşı kahramanlarından, Karşıyaka’nın Cumhuriyet dönemi ilk Belediye Başkanı Fikri Altay’ın anısını yaşatmak için inşa edilen büst törenle açıldı.

Fikri Altay Mahallesi’nde heykel sanatçısı Ahmet Uzun tarafından yapılan büstün açılışı duygu dolu anlara sahne oldu. 
Törende konuşan Fikri Altay’ın yaşayan üç torunundan en küçüğü Zafer Falay şunları kaydetti: “Anadolu ve dünya tarihini değiştiren belli kırılma noktaları vardır. Benim için iki olay dünya tarihinin kaderini değiştirmiştir. Bir tanesi Çanakkale Savaşı’dır çünkü Çanakkale geçilebilseydi belki çok farklı bir ortamda konuşacaktık. Diğeri de 15 Mayıs 1919… Yunanlıların ilk defa Pasaport İskelesi’nden karaya ayak bastığı, Hasan Tahsin’in attığı ilk kurşunla mücadelenin başladığı ve bu tarihten 4 gün sonra Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkarak emperyalist güçlere karşı başlattığı başkaldırı hareketi, milli mücadele tarihinin en kritik noktasıdır. Fikri Altay, bu işgalin başlamasıyla eşini ve kızını bırakarak Avrupa’ya gitmiş ve milli mücadeleye lojistik destek sağlamıştır. Bu esaret 3 yılı aşkın bir süre devam etmiş. Evine, malına, mülküne el konulmuştur; döndüğünde diploması bile yokmuş.” 

Fikri Altay büstü yapımının eksik bir parçayı tamamladığını, aile olarak bunun mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Falay, “Nasıl öleceğimize karar veremeyiz ama nasıl yaşayacağımız bizim elimizde. Bu insanlar bizim iyi şartlarda yaşamamızı istediği için canlarını verdi. 9 Eylül 1922’den 22 Ocak 2022’ye kadar geçen sürede, Atatürk’ün 96 yıl önce Fikri Altay’ın Belediye Başkanlığında ziyaret ettiği günde büstün açılışı için birlikteyiz. Bizi mutlu eden eksik bir parçanın tamamlanmış olmasıdır. Fahrettin Altay’ın büstü körfezin bir ucunda, Fikri Altay’ın büstü diğer ucunda... Bu parçayı tamamlayan belediye başkanımıza, meclis üyelerimize, büstü yapan Ahmet Uzun’a ve bu çalışmalarda bana yardımcı olan eşim Bahar Falay’a teşekkür ederim” dedi. 

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da törende yaptığı konuşmasında Fikri Altay gibi kent mirasında yeri olan büyüklerin anısını saygıyla yaşatmak için çalışmalar yapmaktan onur duyduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Belediye Başkanı olduktan sonra Fikri Altay’ın mezarını ziyaret etmiştim. Bazı insanları anmak, onların izinden gideceği yönünde bir duygu yansıtmak benim için çok önemliydi. Bizim bu mahallemiz onun adını taşıyor, Karşıyaka’nın Cumhuriyet dönemi ilk belediye başkanıdır, Atatürk’ün sevdiği bir silah arkadaşıdır. Onların torunlarıyla hala aynı kentin yurttaşlığını paylaşmak bir onurdur. Bu insanlar ulusal kurtuluş mücadelesi vermiş insanlardır. Onların kurtarmak için mücadele verdiği topraklarda onların mirasını saygıyla yaşatmak için çalışmak bizler için eşi olmayan değerde bir çalışmadır. Karşıyakalı’nın en önemli özelliklerinden biri de Karşıyakalılık ruhunu yaşatanlara duyduğu minnet, beslediği saygı ve her fırsatta gösterdiği vefadır. Fikri Bey sadece ilk belediye başkanımız değil kuruluştan kurtuluşa ve sonrasına uzanan milli mücadelenin, Kaf Sin Kaf tarihinin ve kent kültürü birikimimizin en değerli isimlerinden birisidir. İzmir’imizin ve Karşıyaka’mızın kurtuluşu 9 Eylül’ün 100. yılını coşkuyla kutlamaya hazırlanırken bu çok önemli günlere Fikri Altay’ı anarak başlamak çok önemli ve anlamlı.” 

Fikri Altay’ın yaşamı hakkında da bilgi veren Başkan Tugay şöyle devam etti:“O; Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Fahrettin Altay Paşa’nın kardeşi, Piyade Albayı Hacı İsmail Bey’in oğludur. Bu bağlarından dolayı işgal günlerinde büyük sıkıntı çekmiş, taciz ve baskıların ailesini tehdit etmeye başlaması yüzünden Karşıyaka’yı terk etmek zorunda kalmıştır. Yurt dışında Kurtuluş Savaşı’mıza silah tedarik edilmesi için çalışmıştır ve kurtuluşun ertesi günü İzmir’e dönmüştür. Ertesi gün Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın büyük iltifat ve yakınlığını gören Fikri Bey, 29 Ekim 1023’te Cumhuriyet’in ilan edilmesinden sonra Ulu Önderi’mizin isteğiyle siyasete girmiş, Karşıyaka’nın ilk Belediye Başkanı olmuş ve 7 yıl görevini sürdürmüştür. Değişik zamanlarda Karşıyaka Spor Kulübü’nün de başkanlığını yapan değerli büyüğümüz 2 yakanın savaşlarda yaşadığı olumsuzlukların giderilebilmesi için de büyük çaba göstermiştir. İlk kez Kaf Sin Kaf’ın 6 Aralık 1930’da Sakız Adası’nda maç yapmasının ardından 10 Ocak 1931’de bu kez Midilli’ye gitmesinde ve sporun dostluk havasında paylaşılmasında imzası vardır. Fikri Bey’in ve ailesinin büyük önder ile kurduğu sıcak yakınlık kent tarihimize çok değerli hatıralar kazandırmıştır. Belediye başkanlığı görevinin ardından deniz yolları müfettişi olarak İstanbul’a giden değerli büyüğümüz, 1940 yılında çok sevdiği Karşıyaka’ya geri dönmüştür. 16 Ağustos 1965’te yitirdiğimiz Fikri Altay, bugün adını taşıyan bu mahalle başta olmak üzere Karşıyaka’nın hafızasında unutulmaz bir değer olarak yaşatılmaktadır. Ağabeyi Fahrettin Altay Paşa karşıdaki meydan ve büstüyle yaşarken Fikri Bey’in adı bizim yakamızda bu mahallede ve bu büstle sonsuza kadar yaşayacaktır. Sanatıyla buna katkı koyan heykel sanatçımız Ahmet Uzun’a bir kez daha teşekkür ederim. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma da teşekkür ederken en başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere değerli büyüklerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.” 

Törene; Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Romanya Başkonsolosu Miora Ştafen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İzmir Muavin Konsolos Almıla Tunç, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları MYK Üyesi Nurşen Balcı, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı M. Serdar Koç, Fikri Altay’ın torunları ve ailesi, heykel sanatçısı Ahmet Uzun, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, meclis üyeleri, bürokratlar ve Karşıyakalılar katıldı. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Bostanlıspor antrenmanında doğum günü…
Sonraki Haber Karşıyaka'da eşini bıçakla yaralayana 18 yıl ceza

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?