ANA SAYFA > EKONOMİ > İzmirli müteahhitlerden inşaatta yerli ürün seferberliğine tam destek

İzmirli müteahhitlerden inşaatta yerli ürün seferberliğine tam destek

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmirli müteahhitlerden inşaatta yerli ürün seferberliğine tam destek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı inşaatta yerli malzeme seferberliğine İzmirli müteahhitlerden tam destek geldi. Sektör temsilcileri yerli ürün kullanımında 300 bin müteahhitin seferber olması gerektiğini ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı inşaatta yerli ürün hamlesi ile inşaatlarda kullanılan inşaat malzemelerinin yüzde 100’ü Türkiye’de üretilecek. Emlak Katılım Bankası ve Emlak Konut GYO yerli ürün üretimi konusunda yatırımcılara destek sağlayacak. Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum Yerli ürün kullanımının artmasıyla beraber konut fiyatlarında yüzde 15-20 civarında düşüş beklediklerini söyledi.

İzmir’de inşaat sektörü temsilcileri yerli ürün hamlesine tam destek verdi. Sektör temsilcileri, müteahhitlere daha çok yerli ürün kullanma çağrısında bulundu. 

İzmir Müteahhitler Federasyonu (İMFED) başkanı Ziya Dağlıer; “İnşaatlarda yüzde 100 yerli ürün kullanımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın başlatmış olduğu bu seferberliği sonuna kadar destekliyoruz. İzmir Müteahhitler Federasyonu olarak biz de üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Üyelerimizi daha çok yerli ürün kullanma konusunda teşvik edeceğiz. İnşaat sektöründe yerli ürün kullanımının artırılması seferberliğine sonuna kadar destek vereceğiz. Kriz döneminde dövize bağlı olarak inşaat maliyetlerinde çok büyük artışlar meydana gelmişti. Bu fiyat artışları yerli üretimle gerileyecek. Maliyetlerimiz düşerse biz de maliyetlerdeki düşüşü konut fiyatlarına indirim olarak yansıtırız. Ülkemizde üretilen ürünlerin de tamamen yerli olması lazım. Sadece hammaddenin yerli olması yeterli değil. Örneğin yürüyen merdiven veya asansör üretirken bu ürünlerin elektronik sistemlerini de üretmemiz gerekiyor” dedi.

İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) başkanı ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) basın sözcüsü İslam Yıldırım;
“İnşaat maliyetlerinde yüzde 100 yerli söylemi çok güzel ama ne kadar gerçekleşebilir bu konuda çekincelerim var. Piyasada uygulanabilirliği nedir ona bakmak lazım. Sadece bakanlığın değil herkesin seferber olması lazım. 300 bin müteahhitin seferber olması lazım. Ülkemizde; yabancılar kaliteli yapar, yerli markaysa kalitesizdir algısı var. Öncelikle bu algıyı yıkmamız lazım. Ankara’da fason olarak üretilip yurt dışına gönderilen ve etiket yapıştırılıp ülkemizde satılan ürünler olduğunu biliyoruz. 2018 yılında sadece 750 milyon dolarlık musluk ithal ettik. Bizim ülkemizde musluk üretilmiyor mu? İthal ürünler daha çok markalı projelerde kullanılıyor. Küçük ve orta ölçekli inşaat şirketleri daha çok yerli ürün kullanıyor. Devletin de yerli ürün kullanan firmaları desteklemesi gerekiyor.  Ülkemizde yerli malzeme kalitesi son 10 yılda çok arttı. Ürünlerimiz yurt dışında çok beğeniliyor. Birçok ülkede önemli projelerde Türk markalar kullanılıyor. Yerli ürünün konut fiyatlarını yüzde 15-20 düşüreceğini düşünmüyorum. İnşaatta en büyük maliyet arsa. Konut fiyatlarının düşmesi için arsa maliyetlerinin düşmesi gerekiyor. Arsa maliyetlerinin düşmesi için de yeni yerlerin imara açılması gerekiyor.”

Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği başkanı Niyazi Gültekin; “Türk inşaat şirketleri ve Türk inşaat malzemecileri dünyada söz sahibi bir noktada. Türkiye müteahhitlik faaliyetlerinde dünya ikincisi. Dünyanın en büyük 250 müteahhidi listesinde 44 Türk şirketi var. Türkiye 473 milyar dolarlık küresel inşaat pazarında yüzde 4,6’lık payını muhafaza ediyor. Türk müteahhitler 2019 yılında yurtdışında 21,6 milyar dolarlık iş üstlendi. İnşaat malzemeleri ihracatında da dünyada ilk 10’dayız. 2019 yılında 21,5 milyar dolarlık inşaat malzemesi ihraç edildi. İç pazarda da çok büyük işler yapıyoruz. Yerli inşaat malzemesi kullanımı her geçen yıl artıyor. Türkiye’deki inşaat malzemeleri çok kaliteli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın başlatmış olduğu yerli ürün seferberliğini sonuna kadar destekliyoruz. Zaten yerli ürün kullanılması gerektiğini sürekli ifade ediyorduk. Yerli ürün kullanımında daha çok hassasiyet göstereceğiz. Üyelerimize ve meslektaşlarımıza yerli ürün kullanmaları konusunda tavsiye vermeye devam edeceğiz.”

Müteahhitler Federasyonu genel sekreteri ve İzmir Ticaret Odası inşaat komitesi başkanı Barış Öncü, “Dövizdeki aşırı yükselişten dolayı ithal ürünlere ulaşmakta zorlanıyoruz. Tedarikçilerden ürün bulunmuyor. Fiyatları da aşırı yükseldi. Yerli markalar ile kıyaslandığında yüzde 100’e yakın bir fiyat farkı var. Stokta varsa var. Müşterilerin talebi doğrultusunda markalı projelerimizde ithal ürün kullanmak zorunda kalıyoruz. Taahhütlerimiz var. Ancak ithal ürün bulunamadığı ve çok pahalı olduğu için yerliye dönmemiz gerekiyor. Birçok tedarikçi aşırı fiyat yükselişinden dolayı fazla ithal seçeneği bulundurmuyor. Müşterilere bunu anlatmamız gerekiyor. Yerli markaların kalitesi ithal markalar ile aynı standartta veya daha iyi. Yerli ürünleri iyi anlatabilirsek müşteriler de ithal üründen vazgeçebilir.  Türkiye’de yabancı markalarla yarışan firmalarımız var. Yerli ürünü doğru anlatmamız gerekiyor. Müşterilerin de yerliye dönüşmesi lazım. Kur artışı ile yerliye dönüş yapılmasının ne kadar doğru bir karar olduğunu gördük. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız çok doğru bir karar aldı. Hem dışarıya döviz kaptırmayacağız hem de yerli istihdama katkıda bulunacağız. Yüzde 100 yerliye dönmek ülkemize katkı sağlayacak ve yaşadığımız sıkıntıları çözecek.” 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber 9 Eylül’e yakışır final
Sonraki Haber Türkiye'nin ilk Bayrak Müzesi İzmir'de açıldı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?