ANA SAYFA > EKONOMİ > 3D Yazıcı ile konut dönemi

3D Yazıcı ile konut dönemi

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
3D Yazıcı ile konut dönemi

Hayatımız da yeni bir dönemin başlangıcının üç boyutlu yazıcılar olacağının ayak seslerini duyar gibiyiz. Çeşitli nesnelerin 3d yazıcılar ile hem üretim hata payı sıfıra yakın hem de çok kısa sürede üretilir olduğu görmeye başladık.

Sizlere günlük hayatımızdaki küçük eşyalar yerine içinde yaşayabildiğimiz evlerle ilgili Dünya’nın farklı ülkelerinde prototipler üretildiğinin müjdesini vermek istiyoruz. Kimi zaman tek katlı dağ evleri, kimi zaman iki katlı villalar kimi zaman daha yüksek bina ve sanat yapılarının üretimi ve test aşamaları da devam etmektedir.

İnovas markasının kurucusu Serkan Orkun ‘’Son 3 - 5 yılda 3D yazıcılı yapıların bu kadar önem kazanmasının nedeni olarak hızlı üretim sürecine sahip olmalarıdır, klasik yöntemler ile yapılan inşaatlara göre üç kata kadar daha hızlı üretim süreci gerçekleştirmektedir.’’ Açıklamasıyla 3d yazıcıların yaygınlaşma sebebini vurgulamıştır.

Orkun, ‘’ Hatta Hollanda’nın Eindhoven şehrinde, üç boyutlu yazıcılarla kasaba kurma planları yapılmakta, yeşil alan yoğunluklu bir bölgede kurulacak olan bu kasaba da ilk etapta 5 ev ile başlanıp etap etap kasabayı büyütmeyi planlamaktadırlar. Bir nevi açık hava deneyi olacak projeyle, 3D yazıcılar ile yaratılan sosyal yaşam alanlarının bizlere ne kadar konfor ve işlevsellik kazandıracağını hep birlikte göreceğiz.’’ ifadesiyle de dünya da mevcut örneklerinin altını çizmektedir.

Kasaba yaşamıyla ilgili bir başka konu , 3D yazıcılar ile altyapı ve yeşil alanda uygulanacak işlerin de hızlı ve pratik olarak çözülebildiğidir. Örneğin parklardaki köprüler, havuzlar, yürüme yolları gibi önemli imalatları bu yazıcılar ile çözümlenmesi inşaat sektörü için bir milat olabilir. Yer üstü imalatlar ile birlikte yer altı imalatları yani altyapı işlerininde bu yazıcılarla yapılabildiğini görüyoruz. Bu tip yapılar için mimar ve mühendislerin daha ince beton tasarlayabilme ve uygulama imkanı da doğmuştur. Tamamen bilgisayar ortamın da planlanan şantiye ortamları, imalat sürecinde olumsuz hava şartlarına bağımlılığı kaldırmış, işlerin hızlı ilerlemesine olanak sağlamıştır.

3D yazıcı ile hayata geçen bir başka ev projesinin kaba inşaatı sadece bir gün içerisinde tamamlandı. İlk etapta 100 evden oluşacak olan proje 3 mahalden oluşuyor. 55 - 60 metrekare arasında olan bu evlerde yatak odası, oturma odası ve banyo bulunmaktadır. Firmanın yetkilisi evlerin maliyetlerinin klasik yöntem ile yapılan evlere göre çok ucuz olduğunu belirtmektedir.

Rus firmanın geliştirdiğini başka 3 boyutlu yazıcı da evin pencere, çatı, duvar, temel ve döşemeleri dahil çok ekonomik bir fiyata 24 saatte üretildiğini ispatlar niteliktedir. Firma evi inşa ederken özellikle yılın en soğuk aylarını seçerek aslında yazıcıların ne kadar olumsuz hava şartları altında çalışabildiklerini göstermektedir. Yazıcı ile günlük ev üretim kapasitesinin 100 metrekare’ye varması, başlangıç için güzel bir başarıdır.

Özellikle günümüz dünyasında doğal afetler ile karşılaştığımız bu günlerde 3D yazıcı ile inşaa edilen evlerin felaketlerden zarar gören toplumlar içinde büyük bir fayda sağlayacağı yönündedir. Deprem, sel, fırtına gibi doğa olaylarında zarar gören evlerin yenilenmesi klasik inşa yöntemleriyle haftaları bulurken yazıcılar ile bu süre bir en fazla iki gün de tamamlanmaktadır. Sosyal konut olarak bile düşünüldüğünde hem inşaat sektörü hem de tüketiciler için her geçen gün yeni faydaları ortaya çıkmaktadır. İnovas Aş.olarak evlerimizin tasarım ve üretiminde, villa voyage ve inovas residence projelerimizde 3d yazıcılar ile üretime yer verdiğimizi ve hem hız hemde verimlilik anlamında bu teknolojiyi onayladığımızı söyleyebiliriz. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir Köykoop. Birliği bir tıkla yanınızda
Sonraki Haber Karaburun’a yoğun ilgiye evet, doğa katliamına hayır

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?