ANA SAYFA > SAĞLIK > Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Kanser ya da ölümcül doğumsal hastalıklara sahip çocuklarımız, Amerika’da ve Avrupa’da aynı kaderi paylaşan çocuklarla eşit kalitede hizmet standartlarına sahip oldu.

Ege Üniversitesi- Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi, yaklaşık 5 yıl süren kapsamlı çalışmalar sonunda, JACIE (Joint Accreditations Committee of ISCT and EBMT) tarafından akredite edilerek Avrupa ve dünya standartlarında bir tedavi merkezi olarak kabul edildi.

KİTVAK (Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı) tarafından hayata geçirilen “Hücre İşleme Merkezi” bu hedefe ulaşmada çok büyük bir katkı koydu. KİTVAK Yönetim Kurulu Başkanı A.İklil Ulueren, “Artık hasta çocuklarımız dünyadaki yeni tedavilere ulaşma olanağına sahip. Buna aracı olmanın tarifsiz onur ve mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

KİTVAK yöneticileri, EÜ Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Serap Aksoylar ve ekibi ile bağışçı iş insanı Nedim Uysal’ın katıldığı basın toplantısında proje sürecine ilişkin detaylar anlatıldı. Vakıf ve Rektörlük arasındaki protokolün 13 Kasım 2019’da imzalandığını hatırlatan İklil Ulueren, ‘Hücre İşleme Merkezi’ için gerekli tüm altyapı ve yenileme çalışmalarının, cihaz ve yazılım hizmetlerinin Vakıf tarafından karşılandığını belirterek, projenin pandemi sürecinin zorlukları içinde 14 ay gibi kısa sürede tamamlandığını söyledi. Yaklaşık 3 milyon liraya mal olan projenin büyük bölümünün Norm Holding Onursal Başkanı Nedim Uysal tarafından karşılandığını kaydeden Ulueren şöyle devam etti: “26 Şubat 2021 tarihinde yani pandemi döneminde resmi açılışını yaptığımız Hücre İşleme Merkezi ve birlikte diğer kalite standartlarını tamamlayan EÜ Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi, geçirdiği denetimlerin sonunda JACIE (Joint Accreditations Committee of ISCT and EBMT) tarafından akredite edilmiştir. Bu bilgiyi sizlerle paylaşmaktan büyük onur duyuyorum. Alınan akreditasyon, EÜ Pediatrik Kemik İliği Kök Hücre Nakil Ünitesi’nin Avrupa ve Amerika’da bulunan merkezlerle eş değer standartlarda tedavi ve hizmet sunduğunun belgesidir. Bu çok gurur verici, umut dolu bir sonuçtur. Trakya’dan Akdeniz Bölgesine kadar tek olan bu merkez sayesinde, sadece ‘Kök Hücre Nakli’ yoluyla tedavi olabilecek kanser hastası çocuklarımıza gelişmiş ülkelerle aynı standartlarda hizmet verilebilecektir.  Bu durum ölüm oranlarını azaltacak, daha fazla çocuğumuz yaşama tutunacaktır. KİTVAK ailesi olarak, Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi ile Ege ve Dokuz Eylül üniversiteleri Hasta ve Hasta Yakınları Konukevleri’nden sonra bu büyük projenin de içinde ve gerçekleşmesinde var olmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Merkeze eşi Bilge Uysal’ın adını verdiğimiz bağışçımız Nedim Uysal’a da bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.”
Ulueren’den sonra söz alan Prof. Dr. Aksoylar ise, EÜ Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi’nin 2004 yılından bu yana yine KİTVAK’ın destekleri ile yapılan kendi ünitesinde güçlü bir ekiple ve ardında Ege Üniversitesi markasıyla hizmet verdiğini hatırlatarak 5 yıldır ekip olarak yapılan kapsamlı çalışmalar ile bu akreditasyona hazırlandıklarını ve bu süreçte KİTVAK’ın katkısının büyük olduğunu söyledi. Türkiye’deki 156 Erişkin ve Çocuk Kök Hücre Nakil Merkezi arasında, hazırlık sürecini başarı ile tamamlayan ve JACIE akreditasyonu alan üçüncü merkez olduklarını kaydeden Aksoylar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu başarı, ekip çalışmasının yanı sıra, sivil toplumla birlikte yol yürümenin bir sonucudur. Hem KİTVAK Yönetim Kurulu’na hem de bu projeye emek veren tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu akreditasyon ile en önemli kazancımız, kemik iliği nakli gereken ülkemiz çocuklarına Avrupa ve dünyanın en iyi merkezleri düzeyinde sağlık hizmeti vermek ve daha çok çocuğumuzu yaşama kazandırmaktır.” 

Prof.Dr. Aksoylar, konuşmasını “Bizim çocuklarımız da dünya standartlarında tedaviyi hak etmektedir” cümlesiyle tamamladı.

JACIE Nedir?
JACIE, Uluslararası Hücresel Tedavi Birliği (ISCT) ve Avrupa Kan ve Kemik İliği Nakli Birliği (EBMT)’nin ortak ve dünyadaki tek akreditasyon organıdır. Kök hücre nakil merkezlerinin yüksek kalite standartlarına uyumunu zorunlu kılan ve yurtdışı otoriteler tarafından yapılan denetimler sonucunda onaylanan bir süreçtir. Akreditasyon, ilgili merkezin Avrupa ve Amerika da bulunan yüksek kalite standartlarına sahip diğer merkezlerle eş değer koşullarda tedavi ve hizmet sunduğunu belgeler.

JACIE akreditasyonunun kazanımları neler olacak?
JACIE akreditasyonunun öncelikli amacı; etik kurallar çerçevesinde, her biri ölümcül bir hastalığa sahip olan ve bu nedenle kök hücre nakli gereken hastalara daha iyi tıbbi tedavi ve hizmet olanağı sağlamak, ayrıca her biri birer gönüllü olan sağlıklı kök hücre vericilerinin güvenliğini maksimum korumaktır.   Yüz binler ile ifade edilen hasta sayısını kapsayan güncel çalışmalarda, JACIE akreditasyonu olan merkezlerde nakil olan hastaların iyileşme oranları, akreditasyonu olmayan merkezlere göre belirgin olarak artmaktadır.
Bu tescille birlikte bundan sonraki süreçlerde, EÜ Pediatrik Kemik İliği Kök Hücre Nakil Merkezi’ne, Avrupa başta olmak üzere, dünyanın dört bir tarafından yapılan hasta başvurularında önemli artışlar meydana gelmesi beklenmektedir. 
JACIE akreditasyonu ile Ege Üniversitesi Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi’nin uluslararası düzeyde kabul görmesi, sağlık alanındaki saygınlığını ve ününü artıracak, sağlık turizmi sayesinde de ülkemiz için önemli ekonomik kazanımlar sağlanacaktır.
 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber TSYD İzmir Şubesi'nden Gençlik ve Spor İl Müdürü Eskici'ye ziyaret
Sonraki Haber Başkan Tugay'ı duygulandıran buluşma

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?